Largoni yndyrat trans për një shëndet të mirë
2023-02-14 15:57:57

Yndyra trans është një vrasës. Deri në 500,000 njerëz në vit vdesin në mbarë botën nga pasojat e ngrënies së saj. Yndyrnat trans rritin kolesterolin LDL (ose "të keq"), përbërësi që bllokon arteriet dhe shkakton sulme në zemër dhe vdekje nga sëmundjet e zemrës.

Pjesa më e madhe e yndyrave trans vjen nga vajra vegjetale të hidrogjenizuara (PHO) artificiale, të prodhuara në mënyrë industriale dhe përdoret në shumë ushqime të pjekura, vajra për skuqje, ushqime të skuqura dhe yndyrna të ngurtësuara, si margarina dhe ghee vegjetale. Ato janë të lira dhe rrisin jetëgjatësinë e ushqimit të përpunuar.

Por ato nuk kanë asnjë përfitim të njohur shëndetësor dhe mund të zëvendësohen lehtësisht me përbërës të tjerë për të ruajtur shijen dhe konsistencën. Ata nuk bëjnë gjë tjetër veçse dëmtojnë zemrat tona; në thelb, ato janë duhani i produkteve ushqimore.

nga VCG

nga VCG

E megjithatë do të ishte kaq e thjeshtë për t'i eliminuar ato. PHO mund të zëvendësohet lehtësisht me vajra të tjerë vegjetalë që janë më të shëndetshëm, jo më të shtrenjtë dhe gjithashtu kanë shije të mirë, siç janë vajrat bimore me përmbajtje të lartë oleike.

Në vitin 2018, OBSH bëri thirrje për eliminimin e plotë të yndyrave trans të prodhuara në mënyrë industriale nga furnizimi global i ushqimit deri në fund të vitit 2023. Që atëherë, ne kemi mbështetur vendet për të zbatuar politika që ndalojnë yndyrën trans dhe për ta zëvendësuar atë me vajra më të shëndetshëm.

Ekzistojnë dy alternativa të politikave të praktikave më të mira. E para është një kufi kombëtar prej 2 gramësh yndyrë trans të prodhuar në mënyrë industriale për 100 gram yndyrë totale në të gjitha ushqimet. E dyta është një ndalim kombëtar për prodhimin ose përdorimin e vajrave pjesërisht të hidrogjenizuara (një burim kryesor i yndyrës trans).

Deri më sot, më shumë se 40 vende që përbëjnë më shumë se një të tretën e popullsisë së botës kishin zbatuar një nga politikat e praktikave më të mira të OBSH-së për yndyrën trans.

nga VCG

nga VCG

17 vende të tjera, me 400 milionë njerëz të tjerë, po përdorin politika më pak kufizuese, por janë ende në një rrugë të mirë drejt zbatimit të paketës së praktikave më të mira të rekomanduara të OBSH-së.

Ky është përparim i jashtëzakonshëm, me një rritje pothuajse gjashtëfish të numrit të njerëzve të mbrojtur nga politikat e praktikave më të mira që nga fillimi i nismës. Rezultatet janë të qarta. Në Danimarkë, vendi i parë që eliminoi yndyrat trans, studimet tregojnë se pas futjes së rregullores në vitin 2004, ka pasur një ulje të vdekshmërisë nga sëmundjet e zemrës. Megjithatë, koha është thelbësore nëse duam të arrijmë objektivin e eliminimit të plotë deri në vitin 2023.

Shumë kombe po shkojnë në drejtimin e duhur. Për shembull, Shtetet e Bashkuara kanë miratuar një ligj që ndalon prodhimin dhe përdorimin e PHO në furnizimin e tyre ushqimor.

Gjithnjë e më shumë, vendet me të ardhura të mesme të larta dhe të mesme të ulëta, si Argjentina, Bangladeshi, India, Paraguai, Filipinet dhe Ukraina po zbatojnë gjithashtu këto politika. Politikat e praktikave më të mira po konsiderohen gjithashtu në Meksikë, Nigeri dhe Sri Lanka. Nëse miratohet, Nigeria do të ishte vendi i dytë dhe më i populluar në Afrikë që vendos një politikë praktike më të mirë të eliminimit të yndyrës trans.

Megjithatë, 9 nga 16 vendet me përqindjen më të lartë të vlerësuar të vdekjeve nga sëmundjet koronare të zemrës të shkaktuara nga yndyra trans ende nuk kanë një politikë praktike më të mirë: Australia, Azerbajxhani, Butani, Ekuador, Egjipti, Irani, Nepali, Pakistani dhe Republika e Koresë.

Qeveritë luajnë një rol kyç në eliminimin e yndyrës trans, por për të arritur qëllimin tonë është thelbësore të angazhojmë industrinë, prodhuesit e lëndëve të para dhe produkteve ushqimore përfundimtare.

Duke zëvendësuar yndyrnat trans industriale me vajra dhe yndyrna më të shëndetshme në produktet e tyre, prodhuesit e ushqimit, sektori i shërbimeve ushqimore dhe furnizuesit e vajrave dhe yndyrave mund të ndihmojnë në mbrojtjen e njerëzve nga dëmet e yndyrës trans, edhe në vendet ku legjislacioni kombëtar nuk është ende në fuqi. Nëse ata zgjedhin kështu, këto kompani mund të kenë një ndikim pothuajse të pashembullt në shëndetin global.

Në vitin 2019, Aleanca Ndërkombëtare e Ushqimit dhe Pijeve, që përfaqëson disa nga kompanitë më të mëdha të ushqimit në botë, u angazhua për eliminimin e yndyrës trans nga produktet e tyre deri në fund të vitit 2023. Kohët e fundit, një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë të vajrave të përdorur në ushqim, Cargill, është përkushtuar ndaj të njëjtit objektiv. Kjo është për t'u lavdëruar. OBSH është në kontakt me prodhues të tjerë, të cilët po i inkurajojmë të ndjekin shembullin.

Përveç veprimeve nga qeveritë dhe industria, puna e shoqërisë civile është gjithashtu jetike. Një organizatë e tillë, Resolve to Save Lives, luan një rol të rëndësishëm në avokimin për eliminimin e yndyrës trans dhe avancimin e ndryshimeve kyçe të politikave në vende të ndryshme.

OBSH po drejton shtytjen globale drejt eliminimit. Nën Programin e sapokrijuar të Vlefshmërisë së OBSH-së për Eliminimin e Yndyrave Trans, OBSH do të njohë sukseset e vendit në zbatimin e politikës së praktikave më të mira së bashku me monitorimin dhe zbatimin efektiv.

nga VCG

nga VCG

Një nga prioritetet kryesore të OBSH-së është të mbështesë vendet për të promovuar shëndetin dhe për të parandaluar sëmundjet, duke trajtuar shkaqet e saj rrënjësore në ajrin që thithin njerëzit, kushtet në të cilat ata jetojnë dhe punojnë dhe në ushqimin që hanë. Parandalimi nuk është vetëm më i mirë se kurimi, por është më i lirë. Prandaj, eliminimi i yndyrës trans është një mënyrë e fuqishme për të parandaluar sëmundjet e zemrës dhe kostot masive që ajo shkakton për individët, familjet dhe ekonomitë në trajtimin mjekësor dhe produktivitetin e humbur. Ushqimi duhet të jetë burim i shëndetit, jo shkaktar i sëmundjes. Është koha për të hedhur yndyrat trans në koshin e plehrave të historisë.

Autor Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtor i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH)