Ndizet çelësi për montimet robotike nga robotët
2023-02-14 11:46:08

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në Kinë ka struktura të tilla industriale kaq të avancuara sa i përket prodhimit inteligjent sa mund të shihni se si një robot vë në funksion një robot tjetër. Me siguri do t’ju duket si film fantastiko-shkencor, por nuk është. Një realitet i tillë mund të shihet në parkun industrial të prodhimit inteligjent në Foshan të Kinës, të ndërtuar bashkërisht nga prodhuesi kinez i pajisjeve shtëpiake Midea Group dhe partneri i tij gjerman i robotikës dhe automatizimit Kuka AG. Artikulli i China Daily që do të ndiqni në vazhdim flet për këtë:

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndizet çelësi  për montimet robotike nga robotët

 

Në një park industrial të prodhimit inteligjent në Foshan, provincën Guangdong, një linjë prodhimi duket të jetë një skenë e parë zakonisht në filmat fantastiko-shkencorë, ndërsa një robot portokalli armatoset për të montuar një robot gjysmë të gatshëm gri, duke rrotulluar vidhat në shasinë e tij.

Me ndërtimin dhe rregullimet e proceseve dhe teknologjisë së kryer, linja e prodhimit e nisur në janar është bërë objekti më i fundit i parkut.  Ai përdor robotë për të bërë robotë dhe është ndërtuar bashkërisht nga prodhuesi kinez i pajisjeve shtëpiake Midea Group dhe partneri i tij gjerman i robotikës dhe automatizimit Kuka AG.

“Ka kohë që ne të largohemi nga puna, por për linjën e prodhimit nuk ka," tha Chen Feng,(Çen Fen) drejtor i operacioneve dhe burimeve njerëzore të njësisë së Kukës në Kinë.

Linja 35 metra, me një investim prej rreth 20 milionë juanë (2.94 milionë dollarë), u zhvillua dhe u prodhua në mënyrë të pavarur nga Kuka, duke ndihmuar në përmirësimin e madh të efikasitetit të prodhimit të robotëve, tha Chen.

E pajisur me 12 robotë pune dhe gjashtë automjete të automatizuara të drejtuara (AGV), është bërë linja e parë e montimit të robotëve që përdor robotikën për prodhim në Guangdong dhe gjithashtu linja e parë plotësisht e automatizuar në Kinë që prodhon robotë me ngarkesë të rëndë.

“Intensiteti i punës është zvogëluar shumë dhe njerëzit punojnë si asistentë në linjën e prodhimit”, tha Chen.

Krahasuar me fuqinë punëtore tradicionale, kapaciteti i një ndërrimi të linjës automatike të prodhimit është rritur me 50 përqind dhe efikasiteti i prodhimit është rritur me më shumë se 30 përqind në orë, sipas Chen.

Kinezja Midea dhe gjermania Kuka filluan ndërtimin e parkut të përbashkët industrial të prodhimit inteligjent, i vendosur në rrethin Shunde të Foshan, në fillim të vitit 2018, me një investim total prej 10 miliardë juanë.  Parku mbulon një sipërfaqe prej rreth 800,000 metra katrorë.

Ndërtimi i fazës së dytë të parkut do të përfundojë këtë vit, sipas burimeve nga Midea.

“Ne shpresojmë të ndërtojmë një linjë të re të riprodhueshme, plotësisht automatike të prodhimit të robotëve për të ndihmuar në nxitjen e zhvillimit industrial me cilësi të lartë për ekonominë lokale," tha drejtori.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tregu i robotëve industrialë të Kinës ka parë një kulm të ri në aplikime, me zhvillim të vrullshëm në automjetet e reja me energji, elektronikën e konsumit, biomjekësinë dhe industri të tjera.

Porositë për robotët industrialë të Kukës u rritën në janar dhe efikasiteti i dërgimit të robotëve u rrit gjithashtu falë nisjes së linjës së prodhimit, tha Chen.

“Një rritje prej 30 për qind nga viti në vit në porositë do të arrihet në tremujorin e parë, me më shumë robotë që do të përdoren në industrinë e baterive NEV dhe litium."

Për më tepër, ABB Group hapi fabrikën e saj të mega robotikës në Shanghai në fillim të dhjetorit, e cila pritet të rrisë më tej praninë e firmës teknologjike zvicerane në tregun kinez.

Kompleksi i fabrikës prej 150 milionë dollarësh, 67,000 metra katror përfshin objekte prodhimi dhe kërkimi, dhe përdor teknologjitë dixhitale dhe automatizimi të ABB për të prodhuar robotë të gjeneratës së ardhshme, sipas kompanisë.

 

Me hyrjen e Kinës në një epokë të re të rritjes së gjelbër dhe të udhëhequr nga inovacioni, reforma dhe hapja e mëtejshme e vendit do të tërheqë më shumë prodhues globalë të nivelit të lartë për të rritur transformimin e industrive tradicionale me zgjidhjet e tyre të zgjuara, tha Wang Wen, dekan i  Instituti Chongyang për Studime Financiare, i cili është pjesë e Universitetit Renmin të Kinës.