Përpjekje lokale për të rritur prodhimin e ekonomisë digjitale
2023-02-13 15:12:42

Foto nga VCG

Foto nga VCG

31 rajonet e nivelit provincial në KInë kanë theksuar synimin e zhvillimit të ekonomisë digjitale në planet e tyre të fundit të zhvillimit ekonomik. 21 prej tyre i kanë vendosur vetes synimin për të zgjeruar ekonominë digjitale në PBB-në e tyre në vitet në vijim.

 

Shumë rajone vendosin objektiva të lidhura me planet e zhvillimit për të nxitur rimëkëmbjen Shumë provinca dhe qytete në Kinë kanë  bërë përpjekje më të forta për të rritur prodhimin e ekonomisë digjitale, që  shpresojnë se do të mbështesë më mirë rimëkëmbjen e ekonomisë nga ndikimet negative të COVID-19.

 

31 rajonet e nivelit provincial në territorin kinez kanë theksuar synimin e zhvillimit të ekonomisë digjitale në planet e tyre të fundit të zhvillimit ekonomik. 21 prej tyre i kanë vendosur vetes synimin për të zgjeruar ekonominë digjitale në PBB-në e tyre në vitet në vijim.

 

Shangai synon të përmirësojë prodhimin e industrive të tij kryesore të lidhura me ekonominë digjitale në 18 përqind të PBB-së së qytetit në katër vitet e ardhshme nga 15 përqind vitin e kaluar. Provinca Jiangxi vendosi objektivin e rritjes së shifrës përkatëse nga 35 përqind aktuale në 45 përqind deri në vitin 2027.

 

Prodhimi i industrive kryesore të lidhura me ekonominë digjitale të provincës Zhejiang pritet të arrijë në 1.6 trilion juanë (235 miliardë dollarë) deri në vitin 2027, ndërsa prodhimi i tregut të përgjithshëm të ekonomisë digjitale të provincës Hunan është vendosur të kalojë 3 trilion juanë.

 

"Arsyeja përfundimtare pas nxitjes së zhvillimit të ekonomisë digjitale është se ajo do të sjellë një shtysë të re rritjeje për zhvillimin ekonomik lokal, veçanërisht në industri, investime dhe konsum, dhe do të ndihmojë në kompensimin e ndikimeve të COVID-19," tha Zhao Gang, kreu i CIO Manage, një konsulencë e tregut të ekonomisë digjitale me bazë në Pekin.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Gjatë mbledhjeve vjetore të legjislaturës provinciale dhe konferencave kryesore ekonomike, ata kanë hartuar masa specifike për zhvillimin e ekonomisë digjitale.  Fokusi do të jetë në ndërtimin e infrastrukturës, veçanërisht qendrat kompjuterike, digjitalizimin industrial, industritë digjitale në zhvillim si metaverset si dhe transaksionet e të dhënave.

 

"Qëllimet specifike (të çdo krahine ose rajoni) janë paksa të ndryshme bazuar në nivelin e zhvillimit të ekonomisë lokale digjitale. Për shembull, digjitalizimi industrial do të ketë përparësi në grupimet e prodhimit ndërsa qendrat kompjuterike do të kenë përparësi në rajonet e pasura me energji," tha Zhao.

 

Provinca Henan e Kinës Qendrore, shtëpia e fabrikës më të madhe në botë të iPhone, do të investojë 50 miliardë juanë (7.39 miliardë dollarë) në zgjerimin e infrastrukturës digjitale, sipas një plani pune të publikuar së fundmi nga Komisioni i Zhvillimit dhe Reformës së provincës.

 

Provinca do të promovojë gjithashtu transformimin digjital të sektorit të prodhimit.  Kjo do të përfshinte ndërtimin e 150 fabrikave inteligjente dhe 10 platformave industriale të internetit të caktuara nga provincat.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Përpjekjet e qeverive lokale për të përshpejtuar zhvillimin e ekonomisë digjitale janë në përputhje me planin e Kinës për të rritur prodhimin e industrive kryesore të ekonomisë digjitale të vendit në 10 përqind të PBB-së së vendit deri në vitin 2025, nga 7.8 përqind në 2020, siç theksohet në  Plani i 14-të pesë-vjeçar i Kinës (2021-25).

Wei Jianguo, ish-zëvendësministri i tregtisë dhe nënkryetar i Qendrës Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha se: "Përpjekjet e Kinës në zhvillimin e ekonomisë digjitale do t'u mundësojnë kompanive jo vetëm të udhëheqin zhvillimin në sektorë të ndryshëm të biznesit në tregun e brendshëm, por  gjithashtu të konkurrojnë më tej në skenën globale në të ardhmen."

 

Një letër e bardhë e lëshuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit, një institut qeveritar, tregoi se shkalla e tregut të ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 7.1 trilion dollarë vitin e kaluar, i cili ishte i dyti më i madhi globalisht.

 

Ruan Weixiang, kryetar i Lonsen, një udhëheqës kimik nga provinca Zhejiang, tha: "Qëllimet e ekonomisë digjitale kanë vërtet rëndësi. Në të kaluarën, procesi i ndërlikuar i prodhimit përdorej për të krijuar paqëndrueshmëri brenda Lonsen, por ngritja e fabrikave inteligjente që nga viti 2017 ka ndihmuar shumëkompaninë për të përmirësuar cilësinë dhe stabilitetin e prodhimit."

 

Su Ganting, bashkëthemelues i Leekr Technology, një ofrues i zgjidhjeve të sistemit të zgjuar shasi-nga-tel, tha: "Pa mbështetjen e madhe nga qeveria vendore në zhvillimin e ekonomisë digjitale, është e pamundur që startup-et si ne të arrijnë prodhimin masiv thjesht  një vit pas themelimit”.

 

Su tha se Leekr ka krijuar një linjë të plotë produktesh dhe është e prirur të përfitojë nga pikat e forta të Shangait në kërkimin dhe zhvillimin teknologjik, në mënyrë që të përshpejtojë zhvillimin e produkteve të saj të reja digjitale.