Modernizimi unik kinez ofron mundësi për botën
2023-02-12 15:23:18


Foto nga VCG

Shumë vende që janë zhvilluar dhe rinovuar me sukses janë ato që kanë gjetur rrugë që i përshtaten realitetit të tyre. Të kuptuarit e përtëritjes së madhe të kombit kinez ka qenë një aspiratë e përbashkët e popullit kinez që nga fillimi i kohërave moderne, tha presidenti kinez Xi Jinping në hapjen e një sesioni studimor në Shkollën e Partisë të Komitetit Qendror të PKK-së (Akademia Kombëtare e Qeverisjes), duke theksuar rëndësinë e të kuptuarit të saktë dhe avancimit të fuqishëm të modernizimit kinez. Sesioni katërditor, i cili filloi të martën, u ndoq nga anëtarët e sapozgjedhur dhe zëvendësues të Komitetit Qendror të PKK-së, si dhe zyrtarë kryesorë në nivelet provinciale dhe ministrore.

Duke vënë në dukje se avancimi i modernizimit kinez është një ndërmarrje eksploruese, Xi bëri thirrje për më shumë përpjekje për të zgjeruar hapjen me standarde të larta dhe për të përfshirë thellësisht vendin në ndarjen globale industriale të punës dhe bashkëpunimit. Që nga Kongresi i 18-të Kombëtar i PKK-së në 2012-ën, Partia ka bërë përparime të reja bazuar në eksplorimet e mëparshme, ka arritur vazhdimisht risi dhe përparime në teori dhe praktikë dhe ka avancuar e zgjeruar me sukses modernizimin kinez.

Duke cituar raportin për Kongresin e 20-të Kombëtar të PKK-së, Xi tha se modernizimi kinez karakterizohet nga pesë tipare që janë unike për kontekstin kinez. Është modernizimi i një popullsie të madhe, i prosperitetit të përbashkët për të gjithë, i avancimit material dhe kulturor-etik, i harmonisë midis njerëzimit dhe natyrës dhe modernizimi i zhvillimit paqësor. Duke zhvilluar ekonominë socialiste të tregut, Kina ka arritur një përparim historik, nga produktiviteti relativisht i prapambetur në ekonominë e dytë më të madhe në botë.

Foto nga VCG

Siç tha Xi, arritjet dhe ndryshimet historike, veçanërisht eliminimi i varfërisë absolute dhe përfundimi i ndërtimit të një shoqërie të begatë në të gjitha aspektet, kanë rezultuar në institucione dhe themele materiale më të forta si dhe një burim frymëzimi për të marrë më shumë nisma për modernizimin kinez. Xi vuri në dukje se modernizimi kinez është një model i ri për përparimin njerëzor dhe ai hedh poshtë mitin se "modernizimi është i barabartë me perëndimorizimin", paraqet një pamje tjetër të modernizimit, zgjeron kanalet që vendet në zhvillim të arrijnë modernizimin dhe ofron një metodë kineze për të ndihmuar në eksplorimin e një sistemi social më të mirë për njerëzimin.

Modernizimi i vendit me popullsinë më të madhe në botë do të sigurojë paqe, mundësi të jashtëzakonshme zhvillimi, axhenda më të gjelbra dhe opsione të tjera krejt të reja për modernizim, siç thonë ekspertët dhe institucionet globale. Kontributi i Kinës në rritjen ekonomike globale ishte mesatarisht 38.6 për qind gjatë periudhës 2013-2021, më i lartë se kontributet e të gjitha vendeve të G7-ës, sipas të dhënave nga Banka Botërore.

"Iniciativa e Zhvillimit Global dhe Nisma e Sigurisë Globale, të propozuara nga Kina, të cilat ftojnë pjesëmarrjen e të gjitha vendeve në botë, do të mbështesin ndjekjen e bashkësisë ndërkombëtare për paqe dhe zhvillim," - tha Jean Christophe Iseux von Pfetten, president i Institutit për Studimet Strategjike Lindje-Perëndim në Britani.

Foto nga VCG

Një shembull i angazhimit të Kinës për zhvillimin e gjelbër erdhi në Takimin e 14-të të Konferencës së Palëve Kontraktuese të Konventës Ramsar për Ligatinat. Kina premtoi të caktojë një numër parqesh kombëtare që mbulojnë rreth 10 për qind të sipërfaqes së vendit. Ajo gjithashtu premtoi të përfshijë 11 milionë hektarë ligatina në sistemin e saj të parkut kombëtar dhe të sjellë përfitime për njerëzit në mbarë botën. Përmes veprimeve për arritjen e qëllimeve të karbonit, Kina po përfundon reduktimin më dramatik të intensitetit të emetimeve, i cili jo vetëm që përfiton nga tranzicioni masiv i ekonomisë kineze në një ekonomi me karbon të ulët, por gjithashtu ka  rëndësi të madhe për pjesën tjetër të botës.

Rruga kineze drejt modernizimit shërben si një "shembull" për vendet në zhvillim, veçanërisht vendet afrikane, tha Sekretari i Përgjithshëm i Partisë së Punës të Kongos, Pierre Moussa. Ky "koncept përmes inovacionit", ndër të tjera, do të "ndriçonte shumë vende në botë", - përfundon Moussa.