Sektori i energjisë paralajmëron një sistem të ri energjetik
2023-02-07 17:58:48

VCG

VCG

Në vitin 2022, Komisioni Ndërkombëtar Elektroteknik propozoi që Kina të udhëheqë krijimin e kuadrit të standardeve globale të teknologjive bazë në sistemin e parë të ri të energjisë në botë, në një përpjekje për të përshpejtuar tranzicionin me karbon të ulët të sektorit të energjisë. Me më shumë mbështetje nga qeveria dhe tregu i kapitalit në linjë, Kina ka shumë gjasa të udhëheqë botën në sektorin energjetik dhe të bëhet një forcë e rëndësishme në vendosjen e kuadrit të standardeve globale për sistemin e ri ndërkombëtar të energjisë, theksojnë ekspertët.

Kompanitë kineze po përshpejtojnë ndërtimin e një lloji të ri të sistemit energjetik në bazë të rritjes së energjisë elektrike të rinovueshme, duke nxitur kërkesën për rrjete inteligjente dhe ruajtje të energjisë, thanë ekspertët. Sistemi i ri i energjisë merr erën, diellin, biomasën dhe energji të tjera të reja si bazë, me burime të tjera si qymyri si shtesa.

Kjo thekson avancimin e teknologjisë për të mbështetur një shkallë të madhe energjish të reja që lidhen pa probleme me rrjetin.

Lin Boqiang, kreu i Institutit Kinez për Studime në Politikat e Energjisë në Universitetin Xiamen në provincën Fujian, tha: "Ndryshe nga lëndët djegëse fosile, prodhimi i ri i energjisë ka kërkesa më të larta për funksionimin e sigurt dhe të qëndrueshëm të sistemit energjetik. Kjo sepse shumica e energjive të rejave  janë burime me ndërprerje, të cilat kanë ndryshime të shpejta dhe të rastësishme, gjë që e bën të vështirë prodhimin e qëndrueshëm të energjisë.

“Përveç kësaj, kjo shkakton paqëndrueshmëri në tension dhe shqetësime të frekuencës në funksionimin e rrjetit gjatë transmetimit të energjisë. Si rezultat, është e nevojshme të zhvillohen sisteme të reja energjetike për të përmbushur kërkesën në rritje të nxitur nga rritja e instalimeve të reja të energjisë."

Lin tha gjithashtu se si komponentë të rëndësishëm të sistemit të ri të energjisë, promovimi i rrjeteve inteligjente dhe ruajtja e energjisë do të ndihmojë në zbutjen e luhatjeve në prodhimin dhe transmetimin e energjisë së re.

VCG

VCG

VCG

VCG

Vitin e kaluar, State Grid Corp i Kinës vuri në punë 15 komplete magazinimi me pompë me një kapacitet të instaluar prej 4.55 milion kilovat, duke tejkaluar planin vjetor të prodhimit prej 12 kompletesh.  Deri në fund të vitit 2022, kapaciteti i instaluar i kompanisë për depozitat e pompuara arriti në 28.06 milionë kW.

Kompania u zotua të zgjerojë kapacitetin e saj të instaluar të depozitimit të pompimit në 100 milion kW deri në vitin 2030.

Si një mënyrë e rëndësishme e ruajtjes së energjisë, objektet e depozitimit me pompë kanë dy rezervuarë uji në lartësi të ndryshme.  Objekti pompon ujin nga rezervuari i poshtëm në rezervuarin e sipërm kur ka energji të tepërt në rrjet dhe lëshon ujë për të gjeneruar energji kur ka kërkesë për energji elektrike.

China Southern Power Grid ka rritur gjithashtu përpjekjet në këtë sektor.  Që nga nëntori, shtatë termocentralet e tij të magazinimit me pompë gjeneruan 8.585 miliardë kilovat-orë energji elektrike.  Ajo u zotua të zgjerojë kapacitetin e saj të instaluar të depozitimit të pompimit me 6 milion kW gjatë periudhës së Planit të 14-të Pesë-Vjecar (2021-25).

Të dy kompanitë gjithashtu përforcuan ndërtimin e rrjetit.  SGCC planifikoi 38 projekte të rrjetit të tensionit ultra të lartë nga 2021 deri në 2025 me një investim total prej 380 miliardë juanë (56.4 miliardë dollarë), pasi energjia e re e Kinës pa një zhvillim të shpejtë në vitet e fundit.

Sipas Këshillit të Energjisë Elektrike të Kinës, në vitin 2022, kapaciteti i sapo instaluar i prodhimit të energjisë në Kinë ishte 200 milion kW, nga të cilat 160 milion kW ishte ai i energjive jofosile.

Shumë rajone thanë se tani kanë kapacitete të instaluara rekord në prodhimin e ri të energjisë elektrike. Për shembull, State Grid Xinjiang Electric Power Co Ltd, e cila është përgjegjëse për furnizimin me energji elektrike në rajonin autonom të Xinjiang Uygur, tha se kapaciteti i instaluar i prodhimit të energjisë së re në rajon arriti një rekord 40.655 milion kW, duke përbërë 36.09 përqind të totalit  të kapacitetit të instaluar.

Dega Veriperëndimore e Korporatës Shtetërore të Rrjetit të Kinës, përgjegjëse për prodhimin e energjisë në pesë provinca dhe rajone në Kinën Veriperëndimore, duke përfshirë provincën Gansu dhe provincën Qinghai, raportoi kapacitet të instaluar prej 157 milionë kW të prodhimit të energjisë së re në këto zona, që përbën 45 përqind  të totalit dhe që tejkalon atë të qymyrit.

Kompania tha se energjitë e reja janë bërë, për herë të parë në histori, burimi më i madh i prodhimit të energjisë në Kinën Veriperëndimore.

“Kina ka parë një zhvillim të shpejtë të energjive të reja në vitet e fundit me avancimin e teknologjive dhe prodhimin e pajisjeve me cilësi të lartë. Me më shumë mbështetje nga qeveria dhe tregu i kapitalit në linjë, Kina ka shumë gjasa të udhëheqë botën në sektorin energjetik dhe të bëhet një forcë e rëndësishme në vendosjen e kuadrit të standardeve globale për sistemin e ri ndërkombëtar të energjisë”, tha Lin.

Vitin e kaluar, Komisioni Ndërkombëtar Elektroteknik propozoi që Kina të udhëheqë krijimin e kuadrit të standardeve globale të teknologjive bazë në sistemin e parë të ri të energjisë në botë, në një përpjekje për të përshpejtuar tranzicionin me karbon të ulët të sektorit të energjisë.