Makinat inteligjente do të nxisin zhvillimin e industrisë së automobilave
2023-02-03 11:50:48

Të dhënat e Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit tregojnë se në gjysmën e parë të vitit të kaluar, 2.88 milionë automjete pasagjerësh të pajisura me sisteme të ndihmës së shoferit u shitën në Kinë. Ato përbënin 32.4 për qind të të gjitha automjeteve të pasagjerëve të shitura në vend gjatë asaj periudhe, me shitjet që shënuan 46.2 për qind rritje nga viti në vit. Ekspertët presin që deri në vitin 2025, 70 për qind e automjeteve të reja të shitura në Kinë të jenë automjete inteligjente me funksione të nivelit të lartë të ndihmës për shoferin.

Makinat inteligjente do të nxisin zhvillimin e industrisë së automobilave

Në verën e vitit të kaluar, Sun Congjun zëvendësoi “Mercedes”-in e tij të vitit 2012 me një “Xpeng P7” elektrik.

nga VCG

Xpeng/nga VCG

Dikur mosbesues ndaj funksioneve të reja të makinave të tilla, duke i hedhur poshtë ato si të padobishme, shitësi 45-vjeçar në Pekin u mësua  shpejt me karakteristikat e modelit. Ai është veçanërisht i tërhequr nga parkimi automatik, i mundësuar nga një çip “Nvidia”, katër kamera dhe 12 sensorë zanorë, ndër të tjera.

Shoferi me përvojë tha se ndihet më mirë kur makina merr drejtimin.

"Nuk është koha, por është mirë të shijoni atë që teknologjia mund të bëjë për ju, apo jo?" -tha ai. Sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, në gjysmën e parë të vitit të kaluar, 2.88 milionë automjete pasagjerësh të pajisura me sisteme të ndihmës së shoferit u shitën në Kinë. Ato përbënin 32.4 për qind të të gjitha automjeteve të pasagjerëve të shitura në vend gjatë asaj periudhe, me shitjet që shënuan 46.2 për qind rritje nga viti në vit.

Edward Wang, drejtor menaxhues i kërkimit të përbashkët në “J.D. Power China”, që fokusohet në njohuritë e konsumatorëve, të dhënat dhe analitikën, tha se veçoritë inteligjente dhe përvojat emocionuese në makina po bëhen faktorë gjithnjë e më të rëndësishëm kur njerëzit vendosin të blejnë një automjet të ri.

"Ata nuk blejnë domosdoshmërisht një model vetëm për ato funksione, por sigurisht që nuk do ta blinin nëse nuk do të kishte funksione të tilla",- tha ai.

Sistemet e ndihmës së shoferit klasifikohen si niveli 2 në gjashtë nivelet e automatizimit të drejtimit të Shoqërisë së Inxhinierëve të Automobilave. Niveli 0 tregon se nuk ka automatizim, ndërsa niveli 5 do të thotë se makina nuk ka fare nevojë për shofer.

Përveç parkimit, funksionet e nivelit 2 përfshijnë përshpejtimin ose ngadalësimin bazuar në rrjedhën e trafikut, paralajmërimet e daljes nga korsia dhe sistemet autonome të frenimit emergjent.

Në Kinë, funksione të tilla janë bërë domosdoshmëri në modelet e sapolançuara, duke përfshirë makina kompakte të përballueshme me çmim për më pak se 100,000 juanë (14,370 dollarë).

nga VCG

nga VCG

Xu Changming, zëvendësdrejtor i Qendrës Shtetërore të Informacionit, tha se Gjenerata Z do të jetë forca lëvizëse në zhvillimin e sektorit të automjeteve inteligjente të Kinës. “Ata janë rritur duke përdorur internetin dhe inteligjencën artificiale, kështu që u pëlqejnë teknologjitë e reja”, - tha Xu, i cili vlerësoi se deri në vitin 2030, rreth 35 për qind e blerësve të makinave në Kinë do të kenë lindur pas vitit 1995.

Prodhuesit e makinave po shtojnë gjithashtu përpjekjet për të zhvilluar aftësi të tilla dhe duke lidhur partneritet me kompani të mëdha teknologjike. Në nëntor, startup-i i makinave elektrike “Nio” u bashkua me gjigantin e teknologjisë “Tencent” për të punuar në sistemet e hartës me precizion të lartë për shoferët. Marrëveshja do t'i lejojë “Nio”-s të përdorë infrastrukturën kompjuterike “cloud” të “Tencent” për ruajtjen e të dhënave dhe trajnimin për asistencën e shoferit dhe teknologjinë autonome të drejtimit.

Partneriteti erdhi pasi “Xpeng” dhe “Alibaba” prezantuan një qendër kompjuterike në gusht për të trajnuar softuerin për automjetet e saj inteligjente. Sipas “Xpeng”, qendra do të reduktojë kohën e trajnimit për modelin e saj kryesor të drejtimit autonom nga shtatë ditë në më pak se një orë. Startup-i do të përdorë gjithashtu teknologji nga divizioni “cloud” i “Alibaba”-s për nevojat e tij kompjuterike.

Drejtori ekzekutiv i “Xpeng”, He Xiaopeng, një ish-ekzekutiv i “Alibaba”, tha: "Do të na duhet të shpenzojmë të paktën 1 miliard juanë për fuqinë kompjuterike çdo vit deri në vitin 2025".

nga VCG

Nio/nga VCG

Si “Nio”, ashtu edhe “Xpeng”, janë startup-et kryesore të makinave elektrike në Kinë, të konsideruara si rivalë të “Tesla”-s dhe të dy ishin ndër të parët që prezantuan komponentët më të fundit të disponueshëm për automjetet e tyre.

Çipi “Nvidia Drive Orin”, procesori autonom i drejtimit me performancë më të lartë në botë, u shfaq për herë të parë në sedanin ET7 të “Nio”-s vitin e kaluar.

Zhvillimi i një sistemi autonom të drejtimit është i kushtueshëm, kështu që disa prodhues makinash blejnë sistemin e ndihmës së shoferit nga furnitorët. “Haomo.ai”, një startup autonom i mbështetur nga “Great Wall Motors” i Kinës, tha se sistemi i tij i ndihmës për shoferin “Hpilot” është instaluar në rreth 20 modele në Kinë, me distancën e kombinuar që përfshin sistemin që kalon 23 milionë kilometra.

nga VCG

Wey Mocha/nga VCG

“Wey Mocha”, një SUV nga “Great Wall Motors”, është një nga modelet që përdor sistemin “Hpilot”. Përveç parkimit automatik, modeli mund të dallojë semaforët, të ndryshojë korsi dhe të parakalojë.

Qiao Xinyu, zëvendësmenaxheri i përgjithshëm i “Wey”, tha se drejtimi inteligjent do të jetë faktori vendimtar në sektorin shumë konkurrues të automjeteve me energji të re.

Ndërkohë, Zhang Kai, kreu i “Haomo”, tha se deri në vitin 2025, 70 për qind e automjeteve të reja të shitura në Kinë pritet të jenë automjete inteligjente me funksione të nivelit të lartë të ndihmës për shoferin.

Prodhuesi gjerman i makinave “Volkswagen” ka krijuar filialin e parë në Kinë të krahut të tij softuer “Caridad”, i cili zhvillon softuerë që varion nga info-argëtimi deri te drejtimi autonom.

Dirk Hilgenberg, CEO i “Cariad”, tha në një intervistë të mëparshme me “China Daily”: "Siç e dimë të gjithë, tregu i Kinës është shumë progresiv në drejtimin e automatizuar dhe përvojën digjitale. Ne duam të sigurojmë se mund t'u shërbejmë klientëve vendas shumë mirë, duke krijuar një filial të kompanisë që është në gjendje të kuptojë shpejtësinë, zhvillimin dhe inovacionin në Kinë".

Në vend që të fillojë vetë nga e para, “Cariad” po krijon një sipërmarrje të përbashkët me startup-in “Horizon Robotics”, një nga ofruesit kryesorë të Kinës të zgjidhjeve kompjuterike për automjetet inteligjente, me investim prej 1.3 miliardë euro (1.35 miliardë dollarë).

“Cariad” do të mbajë një aksion prej 60 për qind në sipërmarrjen e përbashkët, që do të zhvillojë zgjidhje për asistencën e shoferit dhe drejtim autonom për modelet elektrike në Kinë.

"Tregu i Kinës është kaq progresiv dhe pritshmëritë e klientëve janë të larta. Ne duhet të përshpejtojmë ritmin tonë të inovacionit",- tha Hilgenberg.

Yuan Shengyue, ekspert i automjeteve inteligjente në prodhuesin e makinave “BAIC Bluepark”, tha se Kina është ndër vendet lider në botë për sa i përket futjes së funksioneve të nivelit 2 në automjetet e prodhimit. "Funksionet e nivelit 2 janë bërë të zakonshme dhe shumë prodhues makinash po punojnë në funksionet e nivelit 3 dhe më lart",- tha ai.

Ndërkohë, prodhuesi gjerman i makinave “Mercedes-Benz” është në bisedime me autoritetet kineze për të prezantuar sistemin e tij të nivelit 3. Automjetet e nivelit 3, i njohur si "automatizimi i drejtimit të kushtëzuar", mund të drejtojnë vetë në kushte të veçanta, kështu që shoferi nuk është më i detyruar të shikojë vazhdimisht kushtet e rrugës.

Prodhuesi japonez i makinave “Honda” tha se do të zhvillonte teknologjinë për të mundësuar aftësinë e tij vetëdrejtuese të nivelit 3 deri në gjysmën e dytë të dekadës.

Inxhinieri i “Honda”-s, Mahito Shikama, u tha gazetarëve gjatë një konference në internet: "Ne besojmë se mund të ndihmojmë në reduktimin e aksidenteve duke ndjekur teknologjinë e nivelit 3, që në thelb ka të bëjë me makinat që nuk përplasen".

Kompania japoneze synon një normë zero të vdekshmërisë nga aksidentet e trafikut që përfshijnë makinat dhe motoçikletat e saj në nivel global deri në vitin 2050.

Andrew Grant, bashkëpunëtor i lartë me ekipin e lëvizshmërisë inteligjente të “Bloomberg NEF”, tha se automjetet e nivelit 2 pritet të tejkalojnë 50 për qind të shitjeve globale të automjeteve të pasagjerëve deri në vitin 2025. Ai vlerësoi se kulmi për shitjet e automjeteve të nivelit 2 do të arrijë në vitin 2028, me rreth 53 milionë automjete të shitura.

"Ndërsa automjetet e nivelit 2 do të mbeten një treg i konsiderueshëm, automjetet e nivelit 3 mund të marrin përmasa edhe më të mëdha që në vitin 2027, me shitjet e automjeteve të nivelit 2 dhe 3 që i afrohen së bashku vlerës së 150 miliardë dollarëve",- tha ai.

Teknologjitë pa shofer përdoren kryesisht në robotaksi, si dhe në autobusë dhe kamionë me drejtim autonom në zona të caktuara, në vend të makinave private që mund të shkojnë kudo dhe mund të hasin në situata të paparashikuara.

Në nëntor, gjiganti i teknologjisë “Baidu” tha se do të krijojë zonën më të madhe autonome në botë të shërbimit të udhëtimit.

Kompania, e cila e quajti projektin e saj “Apollo”, tashmë ka krijuar shërbime të udhëtimit pa shofer në Wuhan, kryeqendra e provincës Hubei, dhe në Chongqing  .

Në rreth 10 qytete të tjera kineze, ajo ka gjithashtu flota me operatorë në automjete, siç kërkohet nga autoritetet lokale për qëllime sigurie.

Në tremujorin e tretë të vitit të kaluar, “Apollo” përfundoi më shumë se 474,000 udhëtime, 311 për qind më shumë nga viti në vit dhe një rritje prej 65 për qind krahasuar me tremujorin e mëparshëm.

Chen Jingkai, një ekspert i drejtimit autonom në kompani, tha: "’Baidu Apollo’ ka krijuar një sistem të teknologjisë autonome të drejtimit të sigurt, inteligjent dhe efikas që na mundëson të sjellim shërbimet robotaksi nga zonat e përcaktuara në rrugën e hapur".

“Baidu” tha se mund të nisë flotën e saj robotaksi në një qytet të ri në vetëm 20 ditë, pasi sistemet e tij të automatizuara gjenerojnë 96 për qind të hartave të nevojshme, duke reduktuar ngarkesën e punës për inxhinierët në kompletimin e tyre.

Kompani të tjera – përfshirë “WeRide”, “Pony.ai” dhe “Didi Chuxing” – po drejtojnë gjithashtu flota robotike dhe autobusë autonomë në qytete që variojnë nga Pekini në Guangzhou dhe Shenzhen, të dyja në provincën Guangdong.

Në nëntor, prodhuesi japonez i makinave “Nissan” tha se do të krijojë një flotë robotësh në Suzhou (Su xhou), provincën Jiangsu, me mbështetjen teknike nga “WeRide”.

Hideki Kimata, president i “Nissan China Investment”, tha: "Nëpërmjet kompanisë së re, ne po synojmë të ofrojmë përvoja krejtësisht të reja me shërbime lëvizshmërie më të lehta dhe më të përshtatshme për më shumë klientë në Kinë".

Një raport i konsulencës globale “IHS Markit” tregoi se tregu për shërbimet robotaksi të Kinës pritet të kalojë 1.3 trilionë juanë deri në vitin 2030, duke zënë 60 për qind të tregut të udhëtimit të vendit deri atëherë.

“BloombergNEF” vlerëson se Kina do të operojë flotën më të madhe në botë të robotaksive, me rreth 12 milionë automjete deri në vitin 2040, e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara me rreth 7 milionë automjete autonome.

Përveç robotaksisë, kamionë dhe autobusë shumë të automatizuar po shihen në zona të caktuara në Kinë, si portet dhe parqet industriale.

“Inceptio Technology”, një startup kinez me drejtim autonom, tha se flota e vet e kamionëve ka bërë udhëtime duke mbuluar më shumë se 6 milionë km.

Kompania, e themeluar në Shangai në vitin 2018, është e përkushtuar ndaj teknologjive autonome të nivelit 3 dhe 4 për kamionë. Dy modele të zhvilluara në bashkëpunim me “Dongfeng” dhe “Sinotruk” filluan prodhimin në fund të vitit të kaluar.

Kompania po përditëson sistemin dhe po bën përparime në teknologjinë kryesore, duke përfshirë algoritmet, harduerin dhe të dhënat.

Yu Qian, CEO dhe themelues i “Qcraft”, një startup kinez i drejtimit  autonom, tha se sektori po arrin në një "pikë të artë të rritjes", me politikat që bëhen gjithnjë e më të qarta dhe të hapura dhe teknologjitë si 5G dhe algoritmet po bëhen më të fuqishme.

Përditësimi i politikave

Kina është ndër vendet që përditësojnë me shpejtësi politikat e tyre për të lehtësuar zhvillimin e teknologjisë. Më shumë se 30 provinca dhe qytete kanë vendosur rregullore që rregullojnë testet rrugore për automjetet inteligjente.

Në një takim në shtator, Xin Guobin, zëvendësministri i Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, tha se Kina do të nisë më shumë politika dhe do të thellojë shkëmbimet ndërkombëtare për të krijuar një mjedis më të mirë për sektorin në zhvillim.

Në nëntor, ministria zbuloi një projekt-udhëzim që synon zgjerimin e testeve rrugore për automjetet autonome në mbarë vendin, ndërsa Pekini ofroi leje për kompanitë që të lëvizin operatorët e tyre të sigurisë nga pas timonit në sediljen e pasme të automjeteve të tyre të testimit në zona të caktuara.

Edhe pse ende kërkohen operatorë njerëzorë, masa shënon një hap të rëndësishëm drejt komercializimit të teknologjisë plotësisht vetë-drejtuese, thanë ekspertët.

Furnizuesit e automjeteve po punojnë gjithashtu shumë për të vazhduar me kërkesën për automjete autonome.

Statistikat nga instituti kërkimor “Gaogong” tregojnë se më shumë se 74,200 sensorë, pajisjet më të shtrenjta të përdorura në automjete, u instaluan në 10 muajt e parë të vitit të kaluar, krahasuar me më pak se 10,000 në të njëjtën periudhë të 2021-shit.

“Gaogong” pret që shifra të arrijë në 400,000 deri në 500,000 njësi në Kinë këtë vit.

Në gusht, furnizuesi gjerman i pjesëve të automjeteve “ZF” tha se do të investojë 320 milionë juanë për të zgjeruar një fabrikë në Shangai për të prodhuar sisteme drejtuese elektrike, të cilat kompania tha se mund të mbështesin funksionet autonome të drejtimit në nivele të ndryshme.