Koha e lulëzimit të kokrrave të vogla të kafesë
2023-01-30 17:10:50

Në Kinë, vendi ku pirja e çajit është një traditë mijëra vjeçare, çdo person konsumon vetëm nëntë filxhanë kafe mesatarisht çdo vit.  Kjo shifër është shumë më e ulët se në Shtetet e Bashkuara, Japoni dhe vendet evropiane ku njerëzit konsumojnë më shumë se 200 filxhanë në vit. Por në Baoshan të Kinës industria e kafesë ka një histori 70-vjeçare, gjatë së cilës sipërfaqja e plantacioneve të saj është rritur gati 12 herë.  Në vitet 1950, ajo prodhonte më pak se 1000 tonë metrikë kokrra kafeje në vit,ndërsa  sot është gati 20 herë më shumë.

 Koha e lulëzimit të kokrrave të vogla të kafesë

Kokrrat e kafesë me cilësi më të mirë rriten në "Brezin e Kafesë" në botë, i cili i referohet rajoneve ekuatoriale të Tokës midis 25 gradë në veri të Ekuatorit dhe 30 gradë në jug.

Por sipas Wang Xianwen, drejtor i Institutit të Kërkimeve të Industrisë së Kafes Baoshan në provincën Yunnan të Kinës Jugperëndimore, ndërsa më shumë se 70 vende në brez mund të rritin kokrra kafeje, më pak se 20 mund të prodhojnë kokrra kafeje Arabica me cilësi të lartë.

Ndër këto kokrra janë ato nga Baoshani.

“Të rritura në majë të brezit, në një mjedis piktoresk që u jep atyre shijen unike, janë kokrrat e kafesë me kokërr të vogël Baoshan”, tha Wang.

Industria e kafesë në Baoshan ka një histori 70-vjeçare, gjatë së cilës sipërfaqja e plantacioneve të saj është rritur gati 12 herë.  Në vitet 1950, ajo prodhonte më pak se 1000 tonë metrikë kokrra kafeje në vit.  Sot është gati 20 herë më shumë.

Në vitin 2021, sipërfaqja totale e plantacioneve të kokrrave të kafesë në Yunnan  ishte rritur në 93,333 hektarë, duke dhënë mbi 100,000 ton.  Baoshan përbënte rreth një të pestën e kësaj.  Vlera e prodhimit të të gjithë zinxhirit industrial në qytet arriti në 3.73 miliardë juanë (556 milionë dollarë) në vitin 2021.

Për të nxitur më tej zhvillimin e industrisë së kafesë, qeveria vendore në Baoshan ka zbatuar një sërë politikash për ta kthyer atë në një bazë të prodhimit të kokrrave të vogla të kafesë me cilësi të lartë dhe një park industrial të mirënjohur me temë kafeje.

Në vitin 2025, pritet që kapaciteti i përpunimit të  kokrrave të kafesë të qytetit të arrijë në mbi 100,000 tonë, ku 60 për qind e tyre klasifikohen si të cilësisë së lartë.  Vlera e prodhimit të industrisë së kafesë deri atëherë, sipas qeverisë lokale, do të kalojë 10 miliardë juanë.

Ndër politikat e prezantuara nga qeveria, njëra ishte krijimi i një qyteti me temë kafeje në lagjen Longyang të Baoshan-it.  Si rezultat, një institut kërkimor për kafe, një shkollë trajnimi me temë kafeje dhe një muze kafeje do të mirëpresin vizitorët së shpejti.

Yang Dongyan, i cili punon për Zyrën e Promovimit të Investimeve të parkut industrial dhe tregtar të Baoshanit, tha se qyteti do të kombinojë kulturën me temë kafen me turizmin.

"Qyteti i kafesë do të krijohet në vendin e një qyteti antik prej 14.7 hektarësh," tha ajo.  "Njerëzit do të jenë në gjendje të përjetojnë arkitekturën e lashtë, duke vizituar një bazë të transmetimit të drejtpërdrejtë të kafesë, duke shijuar ushqime me shije kafeje dhe duke shkuar në bar-kafe."

Sipas Yang, muzeu i kafesë tani është duke u dekoruar dhe ndërtimi i 25 studiove të transmetimit live ka përfunduar.  Ndërtimi i shkollës së trajnimit me temë kafeje do të përfundojë në fund të janarit.

Në bar-kafe, njerëzit do të jenë në gjendje të lexojnë libra, të vlerësojnë gurët e rrallë dhe të provojnë kafe me shije të ndryshme. Disa shije, si kafeja me lule dendrobium, mund të shijohen vetëm në bar-kafe në qytet.

“Për të tërhequr më shumë turistë dhe për të krijuar një atmosferë më të mirë biznesi, ne planifikojmë të mbajmë festivale kulturore me temë kafen, të ftojmë grupe dhe të organizojmë lloje të ndryshme shfaqjesh, duke përfshirë garat e patinazhit, shfaqjet e kostumeve tradicionale dhe kërcimet në rrugë.”

Huang Wei, president i Jinglan Coffee, tha se ai ka besim të fortë në qytetin dhe industrinë lokale të kafesë.

“Shitjet e produkteve tona të kafesë u rritën nga rreth 60 milionë juanë në vitin 2019 në 180 milionë juanë në vitin 2022”, tha ai.  “Ka ardhur në rritje vitet e fundit”.

I lindur në vitin 1978, Huang hyri në industrinë e kafesë në vitin 2013. Duke vënë re se më shumë njerëz tani pinë kafe në kohën e lirë, ai beson se ka potencial të madh për kompaninë e tij.

Wang nga Instituti i Kërkimeve të Industrisë së Kafes Baoshan pajtohet, duke thënë se kapaciteti i përpunimit të kokrrave të kafesë në Yunnan, apo edhe në Kinë, është i kufizuar.

"Cilësia dhe çmimet e transaksionit të kokrrave të kafesë i nënshtrohen kompanive të huaja dhe tregut ndërkombëtar, të cilat kanë ndikuar seriozisht në përmirësimin e industrisë lokale të kafesë."

"Shumica e konsumatorëve nuk mund të blejnë kokrra të papërpunuara për pjekje," tha Huang.  "Ne kemi bashkëpunuar me Akademinë provinciale të Shkencave Bujqësore dhe Universitetin Yunnan për të zhvilluar një shumëllojshmëri produktesh për të përmbushur kërkesat e konsumatorëve dhe për të ofruar kafe më të mirë për ta."

Sipas Zuo Ronggui, i cili punon për Departamentin e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale të Yunnan, konsumi vjetor i kafesë në Kinë ka arritur në 250,000 tonë, me një normë mesatare rritjeje prej më shumë se 15 përqind çdo vit, që është shumë më e lartë se mesatarja botërore prej 2.2 përqind.

Por në Kinë çdo person konsumon vetëm nëntë filxhanë kafe mesatarisht çdo vit, tha ai, që është shumë më e ulët se në Shtetet e Bashkuara, Japoni dhe vendet evropiane ku njerëzit konsumojnë më shumë se 200 filxhanë në vit.

"Potenciali i tregut është i madh," tha Zuo.

Yang Jun, sekretari i Partisë Baoshan, tha se distrikti Longyang i qytetit do të përfundojë ndërtimin e një "brezi kafeje me kokrra të vogla Baoshan" prej 33,333 hektarësh deri në vitin 2025, i cili do të ndihmojë gjithashtu në zhvillimin rural të 320 fshatrave në pesë qarqe.

Deri atëherë, qyteti pret të ketë dhjetëra ndërmarrje kryesore të kafesë dhe të ketë 200 profesionistë dhe më shumë se 1000 punëtorë të kualifikuar në industrinë e kafesë, dhe tregtia e tij e kafesë me cilësi të lartë të ketë arritur në 10 miliardë juanë.