Tregu i udhëtimeve jashtë Kinës sheh rimëkëmbje në Festivalin e Pranverës
2023-01-26 13:03:18

Në ditën e parë të Vitit të Ri Hënor, një turiste kineze me emrin Wu zbarkoi në Bangkok të Tajlandës, së bashku me prindërit e saj, duke nisur një pushim të shumëpritur.

"Doja të merrja familjen time në Tajlandë disa vite më parë, por ajo u pezullua për shkak të pandemisë COVID-19," tha Wu, e cila jeton në Hangzhou, kryeqendra e provincës Zhejiang të Kinës lindore. “Sapo u hoqën kufizimet në udhëtimet tona jashtë shtetit, unë rezervova biletat e avionit për në Tajlandë dhe përmbusha premtimin tim”.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërsa Kina ndryshoi menaxhimin e saj të COVID-19 dhe lehtësoi udhëtimet ndërkufitare të shtetasve kinezë dhe të huaj në fillim të janarit, tregu i udhëtimeve jashtë vendit, i cili kishte qenë pothuajse i fjetur për tre vitet e fundit, u rikuperua shpejt gjatë Festivalit të Pranverës. .

"Aktualisht, kërkesa për udhëtime në dalje është shumë e fortë. Për shembull, produktet tona të fluturimeve çarter në Maldive në natën e Vitit të Ri Kinez u shitën brenda tre ditëve," tha Hang Haijun, kreu i një shërbimi fotografik udhëtimi.

Ambasadat dhe zyrat turistike të shumë vendeve, përfshirë Tajlandën, Norvegjinë dhe Indonezinë, i kanë bërë mirëseardhjet e tyre turistëve kinezë në mënyra të ndryshme që nga rregullimi i politikave të reagimit ndaj COVID dhe hyrje-daljeve të Kinës.

"Për çdo destinacion në botë, kthimi i turistëve kinezë është diçka për të cilën duhet pritur," tha Shen Jiani, studiues në qendrën e kërkimit strategjik të Institutit Kërkimor Ctrip, duke shtuar se nxitja do të ndihet më shumë në Azi, pasi ky treg është më afër Kinës.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Turistët kinezë tani kanë më shumë gjasa të zgjedhin destinacionet jashtë shtetit me politika më të hapura dhe miqësore të hyrjes.

Të dhënat nga Trip.com Group tregojnë se gati gjysma e rezervimeve të hoteleve të bëra në platformë nga turistët kinezë për më shumë se 20 ditë janë porosi për hotelet tajlandeze.

Javën e kaluar, numri i aplikantëve për vizë tajlandeze në Kinë u rrit me tre herë në krahasim me vitin e kaluar, ndërsa numri i njerëzve që blejnë produkte turistike për Tajlandën u rrit me 10 herë nga viti në vit, sipas të dhënave nga dega e udhëtimeve e Alibaba Fliggy.

Wu tha se ajo dhe familja e saj u larguan nga Guangzhou në mëngjes dhe zbarkuan në Bangkok në mesditë. U deshën vetëm 20 minuta për të përfunduar procesin e zhdoganimit. “Ne ishim ende të pasigurtë për situatën e hyrjes përpara se të niseshim nga Kina, por i gjithë procesi shkoi pa asnjë problem”, tha ajo.

Turistët kinezë në Indonezi, Malajzi, Singapor dhe vende të tjera kanë postuar gjithashtu përvojat e tyre të hyrjes së qetë në platformat e mediave sociale.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Fluksi i turistëve kinezë po shton besimin në rimëkëmbjen ekonomike të disa vendeve, që varen nga turizmi. Malajzia pritet të pranojë 1.5 milionë deri në 2 milionë turistë kinezë në vitin 2023, ndërsa disa praktikues të industrisë në Singapor vlerësojnë se turistët kinezë do të gjenerojnë 2 miliardë dollarë shtesë të Singaporit në të ardhura vjetore.

Kërkesa urgjente e kinezëve për udhëtime jashtë vendit po i shtyn gjithashtu autoritetet e turizmit të përshtatin politikat.

Më 20 janar, Ministria e Kulturës dhe Turizmit publikoi një qarkore për të ringjallur udhëtimet e grupeve dalëse në 20 vende me politika miqësore hyrjeje ndaj Kinës, duke përfshirë Tajlandën, Maldivet, Emiratet e Bashkuara Arabe, Rusinë dhe Zelandën e Re. Në Zhejiang, shumë agjenci udhëtimi lançuan produkte turne grupi jashtë vendit brenda natës dhe turnetë e disa destinacioneve u plotësuan menjëherë.

"Rimëkëmbja e tregut po vjen më shpejt dhe më në mënyrë të qëndrueshme sesa pritej," tha Chen Jin, zëvendësmenaxheri i përgjithshëm i China International Travel Service Ningbo Co Ltd, duke shtuar se rifillimi i udhëtimeve në grup do të jetë një nxitës që përshpejton rimëkëmbjen e të gjithë industrisë së turizmit.