Diagnoza e suksesit për këndvështrimin e shëndetshëm të mbështetësit iranian të TCM
2023-01-26 13:28:29

Në vitin 2009, erdha në Shangai nga Irani. Në atë kohë isha vetëm 23 vjeç. Fati im në Kinë filloi me një aksident automobilistik në të cilin shoku im plagosi dorën, duke vuajtur nga mpirja e vazhdueshme pas operacioneve. Ai provoi shumë trajtime për të rifituar ndjesinë, por asnjë nuk ishte efektive. Një ditë, kur po kalonte pranë një klinike akupunkture, vendosi me dëshirë ta provonte, megjithëse ishte skeptik. Pas një muaji, ai u shërua.

Një efikasitet i tillë më bëri të zhvilloja një interes të fortë për mjekësinë kineze dhe isha i vendosur ta studioja atë në Kinë. Në vitin 2011, u transferova në Universitetin Shandong të Mjekësisë Tradicionale Kineze dhe fillova studimet e mia. Ndërsa jetoja dhe studioja në Shandong, mësova se provinca ka një trashëgimi të thellë kulturore. Traditat unike kulturore më frymëzuan të lexoja klasikët konfucianë dhe fitova një kuptim më të thellë të kulturës kineze.

foto nga chinadaily.com

foto nga chinadaily.com

Qëkur erdha në qytetin e bukur malor të Chongqing në vitin 2018, për të punuar në Qendrën për Studime Iraniane të Shkollës së Historisë dhe Kulturës në Universitetin Jugperëndimor, kam pasur më shumë mundësi për të hulumtuar dhe promovuar kulturën tradicionale kineze.

Kina dhe Irani, të njohura në dokumentet e hershme kineze, janë të dyja qytetërime të lashta. Shkëmbimet mjekësore mes dy kulturave filluan shekuj më parë si rezultat i lidhjeve të tyre tregtare përmes Rrugës së Mëndafshit dhe Rrugës Detare të Mëndafshit, mbi të cilat kaluan praktika dhe substanca të reja.

Shumë tekste historike persiane jepnin njohuri mjekësore dhe ilaçe të futura në Kinë nga Irani.

Mjekësia tradicionale kineze ka një vlerë të madhe dhe mund të luajë një rol të rëndësishëm në përmirësimin e shëndetit të njeriut dhe cilësisë së jetës. Njohja ndërkombëtare ka ardhur duke u rritur dhe gradualisht po përfshihet në sistemet mjekësore të shumë vendeve.

Mjekësia tradicionale kineze është tani në përdorim në 196 vende dhe rajone, dhe qeveria kineze ka nënshkruar marrëveshje të veçanta bashkëpunimi për ta promovuar atë me më shumë se 40 vende, rajone dhe organizata ndërkombëtare, sipas Administratës Kombëtare të Mjekësisë Tradicionale Kineze.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tajlanda, Franca, Kanadaja, Mbretëria e Bashkuar, Australia, Irani dhe disa vende të tjera i kanë dhënë status ligjor dhe kanë filluar të përfshijnë mjekësinë tradicionale kineze në regjimet e tyre rregullatore. Praktikuesit e këtij arti duhet të kalojnë nëpër kanalet shëndetësore lokale dhe mund të praktikojnë vetëm pasi të regjistrohen pranë autoriteteve përkatëse, të bëjnë një provim kualifikimi dhe të kenë marrë certifikatën.

Irani është një nga vendet më të rëndësishme të përfshirë në nismën “Një brezm, një rrugë” dhe ka potencial të madh për bashkëpunim mjekësor me Kinën. Mjekësia tradicionale kineze po zhvillohet me shpejtësi në Iran dhe ka një të ardhme të ndritur. Të dhënat nga Ministria e Shëndetësisë dhe Edukimit Mjekësor të Iranit treguan se kishte më shumë se 200 akupunkturistë në vend në vitin 2016. Ndërkohë, iranianët po përdorin mjekësinë tradicionale bimore iraniane, duke ofruar potencial të mirë për alternativat kineze për të hyrë në treg.

Në vitin 2010, ministria formuloi Rregulloren për Zbatimin e Mjekësisë Plotësuese dhe Alternative, e cila e ndan mjekësinë plotësuese dhe alternative në më shumë se dhjetë lloje. Mjekësia tradicionale kineze renditet si një ilaç holistik, krahas praktikave mjekësore të trashëgimisë nga kulturat e tjera të lashta si India.

Rregulloret përcaktojnë që marrësit e huaj të diplomës universitare lejohen të kryejnë aktivitete mjekësore brenda një qëllimi të përcaktuar.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Për të standardizuar dhe përmirësuar natyrën shkencore të diagnozës dhe trajtimit në mjekësinë tradicionale kineze, në vitin 2014 Zyra e Vlerësimit Teknik, Standardizimit dhe Shpenzimeve Shëndetësore e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Edukimit Mjekësor të Iranit dhe Zyra e Standardizimit të Udhëzimeve Klinike formuluan bashkërisht dhe shpallën udhëzime klinike dhe specifikime praktike.

Masat mbulojnë dhjetë praktika të ndryshme të mjekësisë tradicionale kineze (TCM). Megjithatë, duhet bërë më shumë për të sjellë praktikat në përputhje me standardet ndërkombëtare në fusha të tilla si arsimi dhe pajisjet.

Vitet e fundit, mjekësia tradicionale në Iran ka kaluar nga ndalimi në pranim, duke kapërcyer një profil të ulët, mosnjohje dhe mungesë mbështetjeje, dhe tani po bëhet një plotësues kryesor i sistemit mjekësor të vendit. Me përpjekjet e përbashkëta të Kinës dhe Iranit, bashkëpunimi dhe shkëmbimi më i thellë mund të nxisë përparimin dhe zhvillimin e mjekësisë tradicionale për të përmbushur më mirë nevojat shëndetësore të popujve të të dy vendeve.