Rritja e sojës arrin një rekord të lartë
2023-01-25 14:07:02


Foto: VCG

Në Kinën kontinentale kishte 10.26 milionë hektarë me sojë vitin e kaluar, sasia më e madhe që nga viti 1958 dhe një rritje prej 1.82 milionë hektarësh në baza vjetore. Sipas specialistëve, prodhimi i sojës u rrit në 20.28 milionë tonë, 3.89 milionë më i lartë se në vitin 2021. Prodhimi i të korrave të farave vajore u rrit me 1.1 për qind në 36.53 milionë tonë vitin e kaluar. Këto arritje ishin rezultat i një projekti të zbatuar vitin e kaluar nga qeveria qendrore për të zgjeruar kultivimin e sojës dhe kulturave të tjera vajore.

Një përzierje metodash, duke përfshirë rotacionin e të korrave dhe ndërkulturën, janë përdorur për të zgjeruar zonën e rritjes për sojën dhe farave të mustardës, të cilat janë thelbësore për prodhimin e vajit të gatimit dhe ushqimit të kafshëve, thanë zyrtarët e bujqësisë.

Në Kinën kontinentale kishte 10.26 milionë hektarë me sojë vitin e kaluar, sasia më e madhe që nga viti 1958 dhe një rritje prej 1.82 milionë hektarësh në baza vjetore, deklaroi në një konferencë shtypi Zeng Yande, kryeagronomi i Ministrisë së Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale, mbajtur nga Zyra e Informacionit e Këshillit të Shtetit në Pekin.

Pan Wenbo, drejtor i departamentit të menaxhimit të bujqësisë së të korrave të ministrisë, tha se prodhimi i sojës u rrit në 20.28 milionë tonë, 3.89 milionë më i lartë se në vitin 2021.

“Ishte hera e parë që prodhimi i sojës në pjesën kontinentale ka kaluar 20 milionë tonë”,- ai tha, duke shtuar se kjo ndihmoi në rritjen e nivelit të vetëmjaftueshmërisë së sojës me 3 pikë përqindjeje në një vit të vetëm.

Prodhimi i të korrave të farave vajore u rrit me 1.1 për qind në 36.53 milionë tonë vitin e kaluar, tha Zeng, i cili gjithashtu drejton departamentin e zhvillimit dhe planifikimit të ministrisë.

Furnizimi i përmirësuar, i shoqëruar me një fushatë kombëtare për të inkurajuar kurset në sektorin e hotelierisë, ka çuar në një rritje prej 1.6 pikë përqindje të vetëmjaftueshmërisë në prodhimin e përgjithshëm të vajit të gatimit, shtoi ai.

Pan shpjegoi se këto arritje ishin rezultat i një projekti të zbatuar vitin e kaluar nga qeveria qendrore për të zgjeruar kultivimin e sojës dhe kulturave të tjera vajore. Ai tha se ministria kishte përdorur një sërë teknikash për të përmbushur objektivat që nuk mund të dështojnë.

Në Kinën verilindore, një zonë tradicionale e rritjes së sojës, fermerët i kanë ndryshuar kulturat e të mbjellave me misër.

Në vende të tilla si Kina veriperëndimore dhe rrjedha e poshtme e lumit Yangtze, kultivuesit u inkurajuan të mbjellin sojë dhe misër nëse kushtet ia lejonin. Në këtë aksion, sipas Pan, u përfshinë më shumë se 1000 qarqe në 16 rajone provinciale.

Sa i përket farave të mustardës, fushat me drithëra në provincat jugore të mbetura bosh gjatë dimrit janë përdorur për të rritur prodhimin. Fermerët në Kinën veriperëndimore u nxitën gjithashtu të mbillnin farat e mustardës në pranverë.

Bimët e tjera vajore si kikirikët, liri, susami dhe luledielli janë promovuar në rajonet veriore, tha Pan.

Ai shtoi se këtë vit, ministria synon të zgjerojë zonat e rritjes për kulturat e sojës dhe farave vajore me të paktën 660.000 hektarë dhe të rrisë shkallën e vetëmjaftueshmërisë për prodhimin e vajit të gatimit me 1 pikë përqindje.

Pas themelimit të Republikës Popullore të Kinës, sipërfaqja e mbjellë me sojë arriti kulmin në 12.73 milionë hektarë në vitin 1957. Kultivimi i të korrave filloi të tkurret në vitet 1990, pasi u largua nga kulturat më fitimprurëse si misri.

Kina ishte prodhuesi më i madh në botë i sojës deri në Luftën e Rezistencës Kundër Agresionit Japonez (1931-‘45), por tani blen deri në 60 për qind të nevojave të saj në tregun global.

Suksesi në rritjen e të korrave të farave vajore ishte rezultat i një shtyse të përgjithshme të prodhimit të grurit në mes të pandemisë dhe fatkeqësive të shumta natyrore.

Pan tha se prodhimi i drithit vitin e kaluar, i cili arriti në 686.5 milionë tonë, ishte në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave dhe qëndronte mbi standardin prej 650 milionë tonë të vendosur nga autoritetet qendrore për të tetin vit radhazi.

“Nëse nuk e keni përjetuar diçka personalisht, është vështirë të kuptoni vërtet vështirësitë që duhen kaluar”, tha ai, duke përmendur një proverb kinez.

Reshjet shkaktuan ndërprerje të gjerë në mbjelljen e kulturave të korrura në verë, dhe një e treta e grurit dimëror u mboll më vonë sesa ishte planifikuar. Shpërthimet e reja të koronavirusit, thatësirat dhe sulmet e insekteve gjithashtu komplikuan të korrat e verës, tha Pan. Sipas tij, për të siguruar një prodhim të favorshëm, zonat e rritjes së grurit u rritën me 701.000 hektarë vitin e kaluar.

Rreth 40 miliardë juanë (5.9 miliardë dollarë) iu shpërndanë fermerëve si kompensim për çmimin e dobët të orizit dhe grurit. Afro 17 miliardë juanë të tjerë u caktuan për të ndihmuar me të korrat gjatë verës, shtoi ai.