Shpenzimet për R&D në Kinë arrijnë një nivel të ri
2023-01-24 11:07:31

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Sipas Planit të 14-të pesëvjeçar të Kinës (2021-2525), vendi do të rrisë shpenzimet për Kërkim dhe Zhvillim me më shumë se 7 për qind çdo vit për të nxitur më shumë përparime teknologjike. Zyra Kombëtare e Statistikave deklaroi të premten e kaluar se shpenzimet e Kinës për kërkim dhe zhvillim, të njohura si  R&D përbënin 2.55 për qind të PBB-së vitin e kaluar, që është 0.12 pikë përqindjeje më e lartë se një vit më parë.

Kina shpenzoi një rekord 3.09 trilion juanë (443 miliardë dollarë) për kërkimin dhe zhvillimin në vitin 2022, një rritje prej 10.4 për qind nga viti në vit, që erdhi nga përpjekjet e përshpejtuara të vendit për të rritur aftësinë e saj inovative për më shumë përparime.

Zyra Kombëtare e Statistikave tha të premten se shpenzimet e Kinës për kërkim dhe zhvillim, të njohura si  R&D përbënin 2.55 për qind të PBB-së vitin e kaluar, që është 0.12 pikë përqindjeje më e lartë se një vit më parë.

Kjo përqindje e shpenzimeve për R&D është afër mesatares prej 2.67 përqind midis ekonomive të OECD (Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim).  Ajo e çoi Kinën në vendin e 12-të globalisht, përpara Francës me 2.35 për qind dhe Holandës 2.32 për qind.

"Pavarësisht faktorëve të shumtë të pafavorshëm, shpenzimet e Kinës për R&D vazhduan të rriten dhe injektuan vitalitet të fortë në zhvillimin inovativ të vendit. Veçanërisht, investimi në kërkimin bazë vazhdoi të rritet me shpejtësi," tha Li Yin, shefi i statistikës së NBS.

Vitin e kaluar, Kina shpenzoi rreth 195.1 miliardë juanë për kërkimin bazë, një rritje nga viti në vit prej 7.4 përqind.

"Përpjekje të përshpejtuara do të bëhen këtë vit për të rritur përsëri shpenzimet për R&D, veçanërisht në disa risi të vetë-zhvilluara dhe ndërkohë për të përmirësuar cilësinë e R&D të përgjithshme, në mënyrë që të ofrohet mbështetje më e fortë për përparimet teknologjike," tha Li.

Sipas Planit të 14-të pesëvjeçar të Kinës (2021-2525), vendi do të rrisë shpenzimet për Kërkim dhe Zhvillim me më shumë se 7 për qind çdo vit për të nxitur më shumë përparime teknologjike.

Kompania Consultancy McKinsey and Co tha në një raport se një objektiv i tillë rritjeje do ta vendosë vendin në rrugën për t'u bërë shpenzuesi më i madh në botë për R&D.

Në tre tremujorët e parë të vitit të kaluar, Contemporary Amperex Technology Co Ltd, prodhuesi më i madh i baterive të automjeteve elektrike në Kinë, shpenzoi 10.58 miliardë juanë në Kërkim dhe Zhvillim, që përfaqëson një rritje prej 130 për qind.

Ishte gjithashtu hera e parë që prodhuesi i baterive shpenzoi 10 miliardë juanë për R&D , ndërsa në vitin 2021, ai kishte shpenzuar 7.69 miliardë juanë.

"Investimi në R&D do të mbetet një prioritet për CATL. Ne do të vazhdojmë të investojmë shumë në kërkimin dhe zhvillimin e baterive të energjisë për më shumë risi për të ndihmuar në drejtimin e sektorit të automjeteve elektrike," tha Meng Xiangfeng, asistent i  presidentit të kompanisë.

Në fillim të kësaj jave, Këshilli i Shtetit,  qeveria kineze, së bashku me disa ministri, zbatuan një sërë masash për të nxitur investitorët e huaj për të ngritur qendra kërkim-zhvillimi në vend.

Qendrat e kërkimit dhe zhvillimit të financuara nga jashtë do të fitojnë mbështetje në krijimin e platformave të hapura të inovacionit, financimin dhe pjesëmarrjen në misionet dhe programet kombëtare shkencore dhe teknologjike, thanë ata.

Departamentet përkatëse dhe autoritetet e nivelit provincial u nxitën gjithashtu të hapnin rrugën për prezantimin e talenteve jashtë shtetit.

"Kina ka pasur një strategji shumë të qartë dhe të fokusuar gjatë dekadës së fundit për të investuar në kërkime dhe zhvillim të nivelit të lartë," tha Maximilian Foerst, president dhe CEO i Zeiss Greater China, një njësi e kompanisë gjermane të optikës Zeiss.

"Në pjesë të tjera të botës, ciklet e buxhetit të kërkimit ndryshojnë shpesh me kushtet ekonomike. Kur ekonomia nuk është e mirë, qeveria tërhiqet," tha Foerst.

Por në Kinë, ka pasur investime të vazhdueshme në R&D, tha ai, duke shtuar se kjo mund të jetë një nga arsyet pse kompanitë dëshirojnë të rrisin investimet në Kinë.