Porti Tianjin synon rolin kryesor në transformimin e gjelbër të teknologjisë së lartë
2023-01-24 11:01:25

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Porti i Tianjin është një ndër portet botërore që ka aplikuar teknologjinë zero karbon, në sajë të  përdorimit të energjisë së gjelbër dhe inteligjencës artificiale në të tre terminalet e tij. Kjo veprimtari në mbrojtje të mjedisit ka ngjallur dhe interesimin e porteve europiane që dëshirojnë të mësojnë prej saj.

Porti Tianjin deklaroi  së fundmi se një nga terminalet e tij të kontejnerëve, i cili mundësohet nga shumë zgjidhje të avancuara dhe të gjelbra, si interneti i gjërave, është vënë në përdorim.

Nisja e një terminali të tillë është rezultat i përpjekjeve të portit për t'iu përgjigjur thirrjes së vendit në vitin 2019 për ta ndërtuar më tej portin si një pionier në aplikimin e teknologjive të avancuara të IoT, të dhënave të mëdha dhe teknologjive të inteligjencës artificiale, dhe duke ndihmuar kombin të arrijë qëllimet e tij të uljes së nivelit të  karbonit.

Terminali i kontejnerëve shënon arritjen më të fundit të portit, pasi terminali i tij me zero karbon - seksioni C i zonës së portit të Beijiang, Porti Tianjin, u lançua në vitin 2021.

Terminalet me karbon zero të portit të Tianjin, ose ro-ro, janë gjithashtu tre terminalet kryesore të tij. Lista e terminaleve të tillë pritet të zgjerohet në vitet e ardhshme,  kanë njoftuar autoritetet portuale.

Ndërtimi i terminaleve të tillë është gjithashtu për të përmbushur angazhimin e tij për reduktimin e karbonit dhe neutralitetin e karbonit, tha Chu Bin, shefi i Partisë i Grupit të Portit Tianjin.

Chu tha se porti ka dëshmuar një sërë arritjesh mes përpjekjeve për ta shndërruar veten në një port kryesor global në vitet në vijim.

Vitin e kaluar, Porti Tianjin pa që xhiroja e tij e përgjithshme e kontejnerëve arriti në 21 milionë njësi ekuivalente prej njëzet këmbësh, duke krijuar një rekord katërvjeçar për sa i përket shkallës së rritjes midis 10 porteve më të mira në botë.

Terminalet e tij ro-ro me zero karbon njihen nga Shoqëria e Klasifikimit të Kinës, e cila i dha portit certifikatën e neutralitetit të karbonit.

Tian Wei, menaxher i përgjithshëm i CCS, tha: "Ne kemi përfunduar ekzaminimet e rrepta dhe të komplikuara të terminaleve dhe porti ka marrë drejtimin në Kinë në avancimin e neutralitetit të karbonit."

Porti Tianjin tha se porti i tij IoT ka instaluar mbi 100,000 objekte të lidhura me sensorë, duke mbuluar të gjithë infrastrukturën, menaxhimin e energjisë dhe ndërtesat inteligjente.

Fuqia kompjuterike që mbështet portin IoT është më e fortë se terminalet tradicionale dhe ka ndihmuar terminalin të zvogëlojë kohën e ngarkimit dhe shkarkimit të ngarkesave me 26.2 për qind dhe të rrisë kohën e ankorimit për anijet oqeanike me 28 për qind, tha Yang Rong, menaxher i përgjithshëm i Terminalit Nr. 2  të Kontejnerëve  të Portit  të Tianjin-it.

Yang tha se që kur porti me zero karbon u lançua në vitin 2021, shumë porte të tjera globalisht kanë treguar interes për terminalin inteligjent.

"Disa porte në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Tajlandë na kanë kontaktuar për vizitën e terminalit dhe besojnë se terminali pritet të sjellë ndryshime në sektor," tha Yang.

Duke iu përgjigjur pyetjeve mbi kthimin e tij ekonomik, Yang tha: "Vitin e kaluar terminali ngadalësoi ritmin e tij për të garantuar funksionimin e qetë. Këtë vit, porti do të jetë fitimprurës."

Porti Tianjin raportoi se këstet e tij të energjisë nga era dhe fotovoltaike arritën 280,000 kilovat-orë, duke gjeneruar energji të gjelbër prej 60 milion kWh, duke kursyer 18,000 tonë metrikë në ekuivalentët e qymyrit dhe duke ulur emetimet e dioksidit të karbonit prej më shumë se 50,000 ton.