Turizmi i lundrimit gjallërohet në vitin e ri
2023-01-24 11:11:26

Foto nga VCG

Foto nga VCG

COVID-19 ka pasur një ndikim negativ në turizmin global të lundrimit, por sektori është në një rrugë rikuperimi. Pritet të rimëkëmbet plotësisht këtë vit.  Trafiku i pasagjerëve në vitin 2024 parashikohet të kalojë nivelin e vitit 2019, kur nuk kishte pandemi.  Aktualisht, ndërsa Kina ka lehtësuar masat anticovid, në këtë periudhë të Viti të Ri Kinez është shënuar rimëkëmbje e sektorit të lundrimit.

Pasi Kina filloi të lehtësonte në mënyrë progresive kontrollet e COVID-19 në dhjetor, tregu vendas i turizmit, duke përfshirë segmentin e lundrimit, u ringjall me shpejtësi, veçanërisht gjatë festave të Vitit të Ri. Politikat e favorshme dhe një numër në rritje i konsumatorëve me të ardhura mesatare që kërkojnë përvojë, kanë rritur  besimin e operatorëve të linjës së lundrimit.

Njësia lokale e operatorit norvegjez të linjës së lundrimit Viking Cruises, Viking Cruises China, e cila gjithashtu operon në një sipërmarrje të përbashkët me China Merchants Group që mban një aksion kontrollues, tha se do të përpiqet të përmbushë kërkesën në rritje këtë vit.  Gjithashtu do të vazhdojë të promovojë inovacionin e produkteve të udhëtimit në tregun kinez.  Ajo planifikon të nisë më shumë rrugë turistike për të kënaqur kërkesën e gjerë dhe për të kontribuar në zhvillimin me cilësi të lartë të sektorit të turizmit të lundrimit të Kinës.

China Merchants-Yidun, e nisur në vitin 2021, u siguroi konsumatorëve kinezë lundrimin e parë bregdetar të vendit me disa rrugë.  Një nga udhëtimet e tij të njohura është turi tetë-ditor i rrugës detare jugore që niset dhe kthehet në Shenzhen, provincën Guangdong, pas ndalesave në Sanya, provincën Hainan dhe ishullin Hailing të Yangjiang, provincën Guangdong.

Si një port dhe qendër turistike bregdetare, Sanya i ka kushtuar një rëndësi të madhe zhvillimit të biznesit të lundrimit.  Qyteti shpreson të ndërtojë një port për kroçerat ndërkombëtare dhe të lehtësojë zhvillimin e shëndetshëm dhe të qëndrueshëm të turizmit të lundrimit.

"Sanya ka burime të pasura turistike të dallueshme dhe themele të mira që mbështesin industrinë lokale të lundrimit, duke e bërë atë një nga destinacionet më të mira për të operuar rrugët tona të brendshme. Ne ofrojmë një përzgjedhje të kuruar të ekskursioneve të përfshira dhe opsionale në breg, që u japin turistëve një përvojë unike kulturore  në çdo destinacion, "tha Wee-Hoon Tan, nëndrejtor i zhvillimit të produktit dhe marketingut në China Merchants Viking Cruises.

Në fund të dhjetorit, CM-Viking nisi bashkëpunimin me Shenzhen Duty Free Group për të tërhequr udhëtarët e moshës mbi 16 vjeç në udhëtime lundrimi.  Ata mund të shkojnë për blerje pa doganë kur të nisen nga Hainan nga CM-Yidun.  Me nisjen e kësaj nisme, kjo nënkupton gjithashtu se CM-Viking është bërë operatori i vetëm i linjës së lundrimit në Kinë, që ofron shërbime blerjesh pa taksa.

"Me hapjen më të gjerë të dyerve nga Kina, ne po punojmë gjithashtu për mundësitë që CM-Yidun të sjellë turistë kinezë për të eksploruar destinacione emocionuese përtej Kinës kontinentale. Madhësia relativisht e vogël e anijes është një avantazh pasi na mundëson të lundrojmë në portet me lundrim më të madh ku  anijet nuk mund të hyjnë. Kjo do të thotë që ne mund të ofrojmë destinacione të ndryshme dhe të veçanta për udhëtarët kinezë për t'i eksploruar", tha Tan.

Kina është tregu i dytë më i madh i pasagjerëve pas Shteteve të Bashkuara.  Në vitin 2006, Kina nisi rrugën e saj të parë nga Shangai.  Turizmi i lundrimit u rrit me shpejtësi në dekadën e fundit dhe u shtri në zinxhirin industrial në rrjedhën e sipërme, sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Cruise Lines.

COVID-19 ka pasur një ndikim negativ në turizmin global të lundrimit, por sektori është në një rrugë rikuperimi. Pritet të rimëkëmbet plotësisht këtë vit.  Trafiku i pasagjerëve në vitin 2024 parashikohet të kalojë nivelin e vitit 2019, kur nuk kishte pandemi.  Trendi afatgjatë i rritjes së segmentit të turizmit të lundrimit mbetet i pandryshuar, tha CLIA.

Kina do të promovojë zhvillimin e turizmit të lundrimit në qytetet bregdetare si Shangai, Tianjin, Shenzhen dhe Guangzhou në provincën Guangdong, Xiamen dhe Fuzhou në provincat Fujian, Qingdao, Shandong, Dalian në provincën Liaoning, sipas dokumentit të lëshuar nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit dhe katër departamente të tjera në muajin gusht.

Qingdao nisi planin e parë të trajnimit të talenteve të Kinës në lundrim në nëntor.  Qyteti është i përkushtuar të ndërtojë një platformë për edukimin e talenteve të nivelit të lartë të lundrimit në Shandong, duke ndarë burimet arsimore midis kolegjeve të ndryshme, shkollave të mesme dhe profesionale.  Përveç kësaj, qyteti planifikon të ndërtojë baza praktike dhe trajnimi së bashku me operatorët e linjave të lundrimit.