Firmat kineze të pajisjeve me lazer shënojnë fitime të mëdha jashtë vendit
2023-01-23 18:56:30

foto nga

Lulet metale e prodhuara nga makinat e prerjes me lazer/ foto nga Xinhua

Makinat  e prerjes me lazer të prodhuara në Kinë po tërheqin një pjesë të madhe  të blerësve jashtë shtetit.  Për këtë, drejtuesit e biznesit kreditojnë  në masë të madhe zhvillimin vendas dhe prodhimin e burimeve lazer, që  janë pjesa kryesore e pajisjeve.

Mbi  326,300 makina prerëse lazer u shitën në tregjet jashtë shtetit gjatë  tre tremujorëve të parë të 2022, një rritje nga viti në vit prej 76.4  për qind, me shitje që arrijnë në 1.23 miliardë dollarë, sipas  Huaon.com, një platformë këshillimi informacioni.

Shtetet  e Bashkuara, Koreja e Jugut dhe Rusia janë tre tregjet kryesore për nga  vlera e eksportit për makineritë e prerjes me lazer të prodhuara në  Kinë.

"Kompanitë  vendase kanë bërë përparime në zhvillimin dhe prodhimin e pjesëve  thelbësore, të tilla si burimet e lazerit, të cilat dikur vareshin nga  blerja nga prodhuesit jashtë shtetit dhe pjesët kryesore janë vënë në  prodhim masiv, duke ulur ndjeshëm çmimet e makinave të prerjes me lazer"  tha Ma Tongwei, menaxher i përgjithshëm i Shandong Raytu  Laser  Technology Co Ltd, një ndërmarrje e teknologjisë së lartë me qendër në  Jinan, provincën Shandong.

foto nga VCG

Makina e prerjes me lazer në Ekspozitën Ndërkombëtare të Makinerisë në Tianjin, më 22 gusht 2022/ foto nga VCG

Në  vitin 2020, Ma hyri në tregun e pajisjeve lazer, kryesisht makinat e  prerjes me lazer, të cilat ranë në çmim nga 1 milion juanë (147,400  dollarë) në 300,000 juanë gjatë disa viteve.

Eksportet  e Raytu kanë vazhduar të rriten gjatë tre viteve të fundit.  Shitjet në  2022 pritej të dyfishoheshin ato të vitit 2021, tha Ma.

Makinat  e prerjes me lazer përdoren gjerësisht në të gjithë botën, duke  përfshirë vendet në zhvillim si Brazili dhe Tajlanda, tha Alibaba.com.

Platforma  biznes-me-biznes që ndihmon në lehtësimin e tregtisë së jashtme pret që  Kina të ketë një pjesë prej 30 për qind të furnizimit të përgjithshëm  global të pajisjeve lazer në pesë vjet.

Ma  po guxon në këtë fushë, duke shpenzuar 20 për qind të të ardhurave  vjetore të kompanisë nga shitjet për kërkimin dhe zhvillimin e  teknologjive lazer për të prodhuar produkte të personalizuara dhe të  nivelit të lartë.

Raytu  është një nga qindra kompanitë me bazë në Shandong, që synojnë  industrinë e lazerit si për tregjet vendase ashtu edhe për ato të huaja.

Një punëtor rregulloi pjesët e këmbimit të makinës së madhe të prerjes me lazer në një fabrikë në Nantong të Kinës Linodre, më 11 nëntor 2021/ foto nga VCG

Tranzicioni  i Kinës në industri të reja, të teknologjisë së lartë ka rritur  kërkesën për pajisje lazer brenda vendit, thanë ekspertët.  Makinat e  prerjes dhe saldimit me lazer përdoren në shumë fabrika për të  përmirësuar cilësinë e produktit, për të ulur kostot dhe për të rritur  konkurrencën.

Për  të shfrytëzuar tregun, Jinan ka ndërtuar një komunitet prej 45  kompanish dhe organizatash, të dedikuara për inovacionin dhe  sipërmarrjen e pajisjeve lazer.  Ajo ka zhvilluar një zinxhir industrie  që mbulon kërkimin, zhvillimin dhe prodhimin e materialeve kristal,  çipave, burimeve lazer dhe pajisjeve të tjera lazer, thanë zyrtarët.

Pajisjet lazer të prodhuara në Jinan shiten në më shumë se 180 vende dhe rajone të botës.

Në  Linyi, në Shandong, një park industrial i teknologjisë lazer tani në  ndërtim e sipër ka tërhequr tetë kompani të zhvillimit dhe prodhimit të  pajisjeve, duke përfshirë lojtarët më të mirë Penta Laser dhe HG Laser.   Parku pret të tërheqë 50 kompani dhe të krijojë 1500 vende pune, thanë  zyrtarë të pushtetit vendor.

Industria  pritet të vazhdojë të zhvillohet me shpejtësi pasi Kina nxit prodhimin  inteligjent dhe me cilësi të lartë, sipas Huaon.com.