Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore dhe partnerët globalë bashkëpunojnë për të rritur sigurinë ushqimore
2023-01-20 15:48:41

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Në Konferencën e gjashtë Ndërkombëtare të Kërkimit Bujqësor të mbajtur në dhjetor, kreu i Akademisë Kineze të Shkencave Bujqësore u bëri thirrje kombeve të ndajnë teknologjitë bujqësore për të rritur furnizimin global të ushqimit të penguar nga pandemia Covid 19, ndryshimet klimatike dhe konfliktet rajonale. Vitin e kaluar, Akademia  nënshkroi marrëveshje me 19 partnerë globalë për të ndarë njohuritë e tyre të germoplazmës. Po ashtu,  Akademia hodhi bazat për krijimin e Aleancës së Inovacionit të Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore Kinë-Afrikë dhe avancoi ndërtimin e laboratorëve të përbashkët në Kazakistan, Rumani dhe Uruguaji, të gjithë pjesëmarrës në nismën “Një brez, një rrugë”.

Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore (CAAS) nënshkroi marrëveshje me 19 partnerë globalë për të ndarë njohuritë e tyre të germoplazmës vitin e kaluar si pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar në shkencën dhe teknologjinë bujqësore. Presidenti i Akademisë, Wu Kongming, në konferencën vjetore të punës së akademisë në Pekin tha se kishte arritur marrëveshje me partnerët për të avancuar shkëmbimet në fushën e G2P ose studimet e gjenomit në fenom, gjë që i ndihmon studiuesit të parashikojnë dhe përmirësojnë tiparet e llojeve të rëndësishme ushqimore.

Një total prej 121 projektesh bashkëpunimi ndërkombëtar u finalizuan vitin e kaluar në këtë front, një rritje prej 50 për qind nga viti në vit dhe 16 prej tyre u renditën në mesin e programeve kyçe ndërqeveritare të kërkimit dhe zhvillimit të vendit.

Rritja e ndarjes së gjenetikës së llojeve ushqimore është pjesë e një përpjekjeje kombëtare për të kërkuar përparime në mikroplazmën për të përmirësuar sigurinë ushqimore të Kinës. Germoplazma janë burime gjenetike të tilla si farat e bimëve ose indet e kafshëve që mund të përdoren për të ndihmuar në mbarështimin e të lashtave ose bagëtive.

"Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore ka punuar për të rritur bashkëpunimin shkencor dhe teknologjik në mënyrë më të hapur dhe aktive gjatë vitit të kaluar",- tha Wu.

Vitin e kaluar u krijua gjithashtu platforma e inovacionit CAAS-Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë, për të cilën Wu tha se ishte një nga lëvizjet kryesore të bëra nga qeveria kineze për të zbatuar Iniciativën e Zhvillimit Global të propozuar në vitin 2021.

Aleanca Globale e Inovacionit të Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore e mbështetur nga akademia, e cila ende po kalon një proces diskutimi nga Shoqata Kineze për Shkencën dhe Teknologjinë, ka marrë aplikime nga 34 institucione vendase dhe 21 institucione të huaja që kërkojnë të marrin pjesë, tha Wu.

Vitin e kaluar, Akademia hodhi gjithashtu bazat për krijimin e Aleancës së Inovacionit të Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore Kinë-Afrikë dhe avancoi ndërtimin e laboratorëve të përbashkët në Kazakistan, Rumani dhe Uruguaji, të gjithë pjesëmarrës në nismën “Një brez, një rrugë”. Kina ka promovuar vitet e fundit ndarjen e teknologjive bujqësore për të forcuar sigurinë ushqimore botërore.

Në Konferencën e gjashtë Ndërkombëtare të Kërkimit Bujqësor të mbajtur në dhjetor, Wu u bëri thirrje kombeve të ndajnë teknologjitë bujqësore për të rritur furnizimin global të ushqimit të penguar nga pandemia Covid 19, ndryshimet klimatike dhe konfliktet rajonale.

Ai shtoi se disa nga kulturat cilësore të Kinës, si orizi hibrid, duhet të prezantohen në vende të tjera për të forcuar sigurinë ushqimore në botë.

Duke folur të hënën, Wu tha se ndikimi global i Akademisë Kineze të Shkencave Bujqësore ka parë përparim të dukshëm. Rreth 116 studiues të Akademisë mbajnë pozicione në organizata ose agjenci ndërkombëtare dhe 358 studiues shërbejnë si redaktorë në revista akademike globale me ndikim.

Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore  ka mbrojtur përpjekjen e Kinës për të forcuar përparimet në shkencën dhe teknologjinë bujqësore, ndërsa kombi përballet me burimet e kufizuara të tokës së punueshme dhe ujit dhe një popullsi bujqësore në plakje. Të dhënat e siguruara nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore treguan se numri i punimeve akademike të shkruara nga studiuesit e saj u rrit me 30 për qind gjatë dekadës së fundit, ndërsa patentat u rritën 92 për qind gjatë asaj periudhe.

Wu tha se shkalla e kontributit të shkencës dhe teknologjisë në prodhimin bujqësor u rrit nga 54.5 për qind në 2012-n në 61.5 në 2021-shin dhe shkalla e mekanizimit në mbjelljen dhe korrjen e kulturave u rrit nga 57 për qind në 72 për qind për të njëjtën periudhë.

"Forca e përgjithshme e shkencës dhe teknologjisë bujqësore kineze ka arritur një nivel të klasit botëror dhe numri i dokumenteve bujqësore dhe aplikimeve për patenta shumë të cituara nga Kina është më i larti në botë",- tha ai.

Në konferencën vjetore qendrore të punës rurale në dhjetor, autoritetet qendrore kërkuan përpjekje për të përshpejtuar dhe nxitur fuqishëm modernizimin e bujqësisë dhe zonave rurale.

Wu tha se Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore do të udhëhiqet nga qëllimi për të promovuar vetëmbështetje të shkencës dhe teknologjisë bujqësore të nivelit të lartë, të bëjë përpjekje të gjithanshme për të përmirësuar efikasitetin e përgjithshëm të inovacionit shkencor dhe teknologjik dhe të përpiqet të shkruajë një kapitull të ri në zhvillimin e shkencave bujqësore.