Bashkëpunimi dhe globalizimi në qendër të vëmendjes në Forumin Ekonomik Botëror
2023-01-19 14:34:13

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Në Davos të Zvicrës po zhvillohet takimi vjetor i Forumit Ekonomik Botëror, ku janë vënë në qendër të vëmendjes globale një sërë çështjesh që shqetësojnë njerëzimin, duke përfshirë krizën energjetike, inflacionin e lartë dhe konfliktet gjeopolitike. Ekspertët theksojnë nevojën për të forcuar bashkëpunimin midis qeverive dhe sektorëve të biznesit. Presidenti i Forumit, Borge Brende, deklaroi se ajo që shpresohet për takimin e Davosit është që kombet duhet të përpiqen përsëri të gjejnë zona për të bashkëpunuar dhe jo vetëm të punojnë kundër njëri-tjetrin.

Në takimin vjetor të Forumit Ekonomik Botëror (WEF) të këtij viti janë vënë në qendër të vëmendjes globale një sërë çështjesh që shqetësojnë njerëzimin, duke përfshirë krizën energjetike, inflacionin e lartë dhe konfliktet gjeopolitike.

Nën temën “Bashkëpunimi në një botë të fragmentuar”, takimi vjetor fokusohet në zgjidhjet dhe bashkëpunimin publik-privat për të trajtuar sfidat më urgjente të botës. Shumë presin të marrin më shumë njohuri nga eventi pesëditor, se si vendet mund të bashkojnë duart për të luftuar për një të ardhme më të ndritshme për globalizimin dhe ekonominë botërore.

Ekonomi e zymtë

Dy të tretat e kryeekonomistëve nga sektori privat dhe publik presin një recesion global në vitin 2023, sipas një sondazhi të publikuar në takimin vjetor.

Sipas një deklarate të WEF-së mbi sondazhin, kishte një konsensus të fortë se perspektivat për rritje në 2023 janë të zymta, veçanërisht në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

Ekonomistët e anketuar parashikojnë shtrëngime të mëtejshme monetare në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë këtë vit, dhe ata shohin se tensionet gjeopolitike vazhdojnë të formësojnë ekonominë globale.

Rreth 18 për qind e të anketuarve, më shumë se dyfishi i numrit në sondazhin e mëparshëm në shtator 2022, e konsideruan një recesion botëror jashtëzakonisht të mundshëm. Vetëm një e treta e tyre e panë si të pamundur këtë vit.

“Inflacioni aktual i lartë, rritja e ulët, borxhi i lartë dhe mjedisi i lartë i fragmentimit reduktojnë stimujt për investimet e nevojshme për t'u rikthyer në rritje dhe për të rritur standardet e jetesës për më të cenuarit në botë. Liderët duhet të shikojnë përtej krizave të sotme për të investuar në inovacionin e ushqimit dhe energjisë, arsimin dhe zhvillimin e aftësive, si dhe në tregjet me potencial të lartë të së nesërmes që krijojnë vende pune. Nuk ka kohë për të humbur”,- deklaroi drejtoresha menaxhuese e WEF-së, Saadia Zahidi.

Megjithatë, ka ende shenja pozitive. Strategjia e optimizuar e Kinës për Covid-19 dhe hapja e mëtejshme do të kenë një ndikim shumë pozitiv në ekonominë botërore, deklaroi Leslie Maasdorp, nënkryetar dhe shefi financiar i Bankës së Re për Zhvillim.

“Do të ketë një ritëm shumë më të shpejtë të rimëkëmbjes në ekonominë kineze”,- tha Maasdorp, duke shtuar se shumë institucione parashikuan që rritja ekonomike e Kinës në vitin 2023 do të jetë shumë më e lartë sesa ishte parashikuar fillimisht.

Sipas sondazhit, një numër i të dhënave modeste inkurajuese të publikuara në tremujorin e fundit 2022 dhanë hapësirë për optimizëm në lidhje me perspektivën afatmesme të inflacionit në vitin 2023.

Sipas një parashikimi të FMN-së në tetor 2022, inflacioni global parashikohet të bjerë në 6.5 për qind në vitin 2023 nga 8.8 për qind në 2022-shin, për shkak të shtrëngimit të shpejtë dhe të sinkronizuar monetar, stabilizimit të kushteve të ofertës dhe çmimeve të mallrave, si dhe lehtësimit të presioneve të kërkesës.

Thirrje për globalizim dhe bashkëpunim

Forcat e shumta politike, ekonomike dhe sociale po krijojnë një fragmentim të shtuar në nivel global dhe kombëtar, tha Klaus Schwab, themelues dhe drejtori ekzekutiv i WEF-së, përpara takimit vjetor.

Ai theksoi nevojën për të forcuar bashkëpunimin midis qeverisë dhe sektorëve të biznesit. “Në të njëjtën kohë duhet të pranohet se zhvillimi ekonomik duhet të bëhet më elastik, më i qëndrueshëm dhe askush nuk duhet të lihet pas”,- theksoi shefi i WEF-së.

Proteksionizmi dhe konfliktet gjeopolitike po ngadalësojnë rritjen globale, deklaroi për “Xinhua” presidenti i WEF-së Borge Brende përpara hapjes së takimit vjetor, duke theksuar se ajo që shpresohet për takimin e Davosit është që kombet duhet të përpiqen përsëri të gjejnë zona për të bashkëpunuar dhe jo vetëm të punojnë kundër njëri-tjetrin.

“Optimizimi i Kinës për përgjigjen ndaj Covid-19 do të kontribuojë në rritjen globale dhe do të çojë në rritje më të fortë dhe më të begatë, edhe nëse kjo situatë e menjëhershme është paksa sfiduese”,- tha Brende, duke theksuar se e vetmja mënyrë për t'u marrë me problemet globale është përmes bashkëpunimit shumëpalësh midis vendeve.

“Një mësim pozitiv që mund të mësojmë nga Covid-19 është ndërlidhja e botës dhe nevoja që ne të gjejmë zgjidhje shumëpalëshe”,- tha Maasdorp, duke shtuar se sfidat globale nuk mund të zgjidhen vetëm nga një vend. Ai gjithashtu vuri në dukje se Kina ka luajtur një rol kritik në institucionet shumëpalëshe si Banka Botërore dhe Banka e Re për Zhvillim, duke theksuar angazhimin e vendit ndaj globalizimit dhe integrimit të thellë në zinxhirët e furnizimit global.

Bob Moritz, drejtuesi global i “PricewaterhouseCoopers”, theksoi rëndësinë e globalizimit, pasi do të nevojitet më shumë bashkëpunim tregtar dhe biznesi midis Kinës dhe pjesës tjetër të botës.

“Bota ka nevojë për tregtinë globale. Bota po merret me probleme që nuk janë specifike për vendin dhe kufizohen nga kufijtë gjeografikë. Ne duhet ta rindërtojmë botën duke menduar se si t'i zgjidhim problemet tona. Të gjithë lojtarët duhet të bashkëpunojnë”,- tha ai.