Tregu i aksioneve A tregon elasticitet mes pasigurive
2023-01-17 14:53:34

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërsa aktiviteti fillestar i ofertës publike ishte i dobët globalisht në vitin 2022 për shkak të tensioneve gjeopolitike dhe pasigurive të shumta të tregut që pengojnë rritjen ekonomike, tregu IPO mbeti i gjallë në tregun e aksioneve A vitin e kaluar, pasi bordet e fokusuara në teknologji të vendit kanë filluar të tregojnë më shumë vitalitet.

Siç llogaritet nga firma udhëheqëse e konsulencës KPMG, numri i rasteve të IPO-së dhe financimi total i mbledhur globalisht ranë respektivisht 50 për qind dhe 60 për qind nga viti në vit në 2022. Financimi IPO u realizua në dy bursat kryesore në Shtetet e Bashkuara, New  York Stock Exchange dhe Nasdaq, ranë me më shumë se 90 për qind çdo vit.

Por tregu i aksioneve A demonstroi elasticitetin e tij mes errësirës globale.  Megjithëse numri i rasteve të IPO u tkurr 15 për qind nga viti në vit në 416 në 2022, financimi total u rrit 9 për qind në 584.9 miliardë juanë (87.03 miliardë dollarë), duke rifreskuar rekordin e arritur në 2021, sipas ofruesit të shërbimeve profesionale EY.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Reformat e thelluara të tregut të kapitalit, promovimi i mekanizmit të IPO-së të bazuar në regjistrim dhe krijimi i një tregu kapitali shumështresor kishin kontribuar në të ardhurat rekord në tregun e aksioneve A në vitin 2022, kur ekonomia botërore u përball me sfida të ndryshme, tha Zhao Haizhou, lideri i ofrimit të aksioneve A të rajonit lindor për grupin e shërbimeve të tregut të kapitalit në Deloitte.

Duhet të theksohet se të ardhurat nga IPO-të e bëra në tregun STAR në bursën e Shangait, bordi që synon të ushqejë kompanitë e "teknologjisë së fortë", si prodhuesit e çipave, kompanitë biofarmaceutike dhe firmat e teknologjisë artificiale, përbënin 40 për qind të IPO-së gjatë gjithë vitit.  mbledhje fondesh në tregun e aksioneve A në vitin 2022, sipas përllogaritjes së EY.  Është hera e parë që Star Market të kapërcejë bordin kryesor të aksioneve A, ku renditen kapitale të mëdha për sa i përket financimit të IPO-së.

Për më tepër, midis 10 IPO-ve më të mëdha të regjistruara në tregun e aksioneve A vitin e kaluar, të matura me të ardhurat, shtatë janë të listuara në Tregun STAR.

Ndërkohë, numri i rasteve të IPO-ve të regjistruara në ChiNext në Shenzhen, provincën Guangdong - bordi për të nxitur integrimin midis industrive tradicionale dhe teknologjive të reja dhe modeleve të reja të biznesit - arriti në 150 deri në fund të 2022, sipas të dhënave më të fundit nga gjurmuesi i tregut. Wind Info, duke tejkaluar të gjitha bordet e tjera në tregun e aksioneve A.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Siç kuptohet nga Felix Fei, partneri i EY Assurance, zhvillimi i "teknologjisë së fortë", e cila është bërë një strategji kryesore kombëtare në Kinë, ka ushqyer ndryshime strukturore në tregun e aksioneve A në vitet e fundit.  Ndërkohë që ofruesit e shërbimeve financiare kryesonin listën e të ardhurave nga IPO, pozicioni i tyre udhëheqës është zhvendosur nga teknologjia, media, telekomi, kompanitë biofarmaceutike dhe firmat e kujdesit shëndetësor.  Kompanitë industriale me teknologji thelbësore kanë arritur gjithashtu në aspektin e financimit të IPO.

Prodhimi i avancuar, i cili pritet të nxjerrë në pah rritjen ekonomike të Kinës në vitin 2023, do të shohë më shumë IPO të shpallura me sukses këtë vit, tha Fei.  Kompanitë që përdorin teknologji të veçanta dhe të sofistikuara për të prodhuar produkte të reja dhe unike, të cilat janë gjithashtu në përputhje me rrugën e zhvillimit strategjik të vendit, do të drejtojnë gjithashtu aktivitetin e IPO-së në bursën njëvjeçare të Pekinit, e cila u lançua për të ushqyer të vogla të avancuara teknologjikisht.  dhe ndërmarrjet e mesme.

Ndërsa BSE pa 75 kompani të reja që arritën notim të suksesshëm në vitin 2022, me financimin total në 14.9 miliardë juanë, Deloitte vlerëson se deri në 120 kompani do të shpallin IPO-të e tyre në BSE në 2023, me të ardhurat totale që arrijnë në 24 miliardë juanë.

Tregu STAR në Shangai pritet të shohë 120 deri në 140 listime të reja në vitin 2023, me mbledhjen totale të fondeve të vlerësuara midis 305 miliardë juanë dhe 340 miliardë juanë.  ChiNext ka të ngjarë të strehojë 150 deri në 170 IPO në vitin 2023, me të ardhura të vlerësuara në 210 miliardë juanë, sipas Deloitte.