Ambasadori Zhou Ding dhe pala shqiptare nënshkruajnë marrëveshjen për përjashtimin e ndërsjellë të vizave mes dy vendeve
2023-01-17 13:14:37

Foto nga ambasada kineze

Foto nga ambasada kineze

Ambasadori i Kinës në Shqipëri Zhou Ding, në emër të qeverisë kineze, nënshkroi të hënën me përfaqësuesen e qeverisë shqiptare, zv.ministren për Evropën dhe Punët e Jashtme Megi Fino, “Marrëveshjen ndërmjet Qeverisë së Republikës Popullore të Kinës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për heqjen reciproke të vizave për mbajtësit e pasaportave të zyrtarëve publikë dhe të pasaportave të zakonshme”. Ambasadori Zhou dhe zv.ministrja Fino shkëmbyen gjithashtu mendime lidhur me marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve.

Foto nga ambasada kineze

Foto nga ambasada kineze

Ambasadori Zhou tha se në mars 2018, pala shqiptare filloi të zbatonte politikën e hyrjes pa viza për shtetasit kinezë gjatë sezonit të pikut turistik, që në dhjetor 2019 u zgjerua më tej në hyrje pa viza gjatë gjithë vitit. Që atëherë, të dyja palët kanë qenë në komunikim për nënshkrimin e marrëveshjes së heqjes së ndërsjellë të vizave. Pas përpjekjeve të përbashkëta të të dyja palëve, marrëveshja më në fund u nënshkrua zyrtarisht. Kjo është një ngjarje e madhe me rëndësi historike në marrëdhëniet kino-shqiptare dhe një dëshmi e gjallë e miqësisë tradicionale ndërmjet Kinës dhe Shqipërisë. Marrëveshja është një hap i mëtejshëm mbi bazën e përjashtimit të ndërsjellë të vizave për mbajtësit e pasaportave diplomatike dhe zyrtare ndërmjet dy vendeve, dhe realizon “mbulimin e plotë” të përjashtimit nga vizat, çka do të thellojë më tej miqësinë ndërmjet dy vendeve e popujve.

Foto nga ambasada kineze

Foto nga ambasada kineze

Ndërsa zv.ministrja Megi Fino tha se marrëveshja është një dhuratë e madhe për të dy popujt në fillim të vitit të ri 2023 dhe është një moment historik në marrëdhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Kinës. Epidemia e COVID-19 ka sjellë probleme në shkëmbimet njerëzore mes dy vendeve, por me përmirësimin gradual të situatës epidemike, shkëmbimet dypalëshe në fusha të ndryshme do të bëhen gjithnjë e më të ngushta. Ajo shprehu shpresën që të dy vendet do ta shfrytëzojnë nënshkrimin e marrëveshjes si një mundësi për të thelluar më tej shkëmbimet e bashkëpunimin në fusha të ndryshme, për të nxitur zhvillimin më të madh të marrëdhënieve shqiptaro-kineze dhe për të sjellë më shumë përfitime për të dy popujt.

Marrëveshja e heqjes reciproke të vizave Kinë-Shqipëri parashikon që shtetasit e të dy vendeve përjashtohen nga aplikimi për viza për jo më shumë se 90 ditë në 180 ditë nga data e hyrjes në vendet e njëri-tjetrit (përjashtuar studimin, punën, qëndrimin etj.). Marrëveshja do të hyjë në fuqi pasi të dyja palët të përfundojnë procedurat përkatëse të brendshme.