Autobusët me hidrogjen të Zhangjiakou të njohura pas Lojërave
2023-01-17 14:40:06

Deri në vitin 2025, vendi do të ketë rreth 50,000 automjete me qeliza karburanti me hidrogjen dhe prodhimi vjetor i hidrogjenit nga burimet e rinovueshme të energjisë duhet të jetë diku midis 100,000 dhe 200,000 tonë metrikë, sipas planit të lëshuar nga Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës dhe Administrata Kombëtare e Energjisë.

Autobusët me hidrogjen të Zhangjiakou të njohura pas Lojërave

Gati një vit pasi Zhangjiako, provinca Hebei, bashkëorganizoi Lojërat Olimpike Dimërore të Pekinit 2022, 444 autobusë me energji hidrogjeni janë bërë mënyra e preferuar e transportit publik në qytet.

Përdorur për herë të parë gjatë Lojërave Olimpike, autobusët janë në gjendje të nisin itinerarin e tyre së shpejti në temperaturat e dimrit deri në -30 C në qytet, i cili ndodhet rreth 160 kilometra në veri të Pekinit.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Që nga ngjarja sportive globale vitin e kaluar, Zhangjiakou ka vazhduar të eksplorojë përdorimin praktik të automjeteve me hidrogjen, duke përfituar nga burimet e shumta të energjisë së erës dhe diellit, sipas Wang Hewu, drejtor ekzekutiv i Institutit të Kërkimeve të Energjisë së Hidrogjenit dhe Energjisë së Rinovueshme Zhangjiakou

Hidrogjeni mund të prodhohet nga burime të ndryshme primare të energjisë, duke përfshirë qymyrin, gazin natyror dhe energjinë e rinovueshme.  Hidrogjeni i prodhuar nga burimet e rinovueshme të energjisë si era dhe energjia fotovoltaike quhet hidrogjen i gjelbër dhe është një nga burimet e energjisë më miqësore me mjedisin.

Wang tha se një sfidë kryesore në përdorimin e automjeteve me karburant hidrogjeni është zgjidhja e çështjes së ujit, i cili prodhohet si një nënprodukt i djegies së karburantit.  Në klimat më të ngrohta, kjo nuk do të ishte problem, por në Zhangjiakou e ftohtë, ngrin dhe përfundimisht shkakton rënie të performancës së baterisë.

Instituti ka marrë drejtimin në zhvillimin e një sistemi të monitorimit të informacionit në zinxhir për të gjurmuar procesin, nga prodhimi, ruajtja dhe transporti i hidrogjenit deri te përdorimi në qytet.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

SinoHytec Power Technology, një ndërmarrje lider në fushën e energjisë së hidrogjenit në Hebei, hulumtoi zgjidhje për problemet, duke përfshirë mënyrën e ndezjes së shpejtë të qelizave të karburantit në temperatura të ulëta.

"Pas raundeve të shumta të përsëritjes teknike, performanca e sistemit të qelizave të karburantit është përmirësuar shumë," tha Song Haiying, menaxher i përgjithshëm i kompanisë.

Gjatë Lojërave Olimpike Dimërore, 710 automjete me hidrogjen u prezantuan në Zhangjiakou.  Ishte demonstrimi më i madh ndonjëherë i përdorimit të automjeteve me qeliza karburanti me hidrogjen në Lojërat Olimpike.

Që atëherë, automjetet me hidrogjen në qytet kanë transportuar mbi 80.7 milionë pasagjerë dhe kanë kaluar mbi 27 milionë km.  Përveç që shërbejnë si transport publik, ato përdoren në pastrimin e rrugëve, logjistikën dhe transportin e ngarkesave të rënda.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Pas publikimit të një plani kombëtar në mars që synon të promovojë zhvillimin e industrisë së energjisë së hidrogjenit, autoritetet vendore po hartojnë politika të detajuara për të kapur mundësitë në zhvillim.

Deri në vitin 2025, vendi do të ketë rreth 50,000 automjete me qeliza karburanti me hidrogjen dhe prodhimi vjetor i hidrogjenit nga burimet e rinovueshme të energjisë duhet të jetë diku midis 100,000 dhe 200,000 tonë metrikë, sipas planit të lëshuar nga Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës dhe Administrata Kombëtare e Energjisë.