Zgjerimi i tregut të brendshëm për realitetin e shtuar dhe atë virtual, tashmë realitet
2023-01-13 12:21:16

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shpenzimet për realitetin e shtuar dhe atë virtual në Kinë parashikohen të arrijnë në 13.1 miliardë dollarë deri në vitin 2026, duke e bërë atë tregun e dytë më të madh në botë. Shpenzimet globale mund të rriten në 74.7 miliardë dollarë në vitin 2026 gjatë së njëjtës periudhë. Mallrat e përqendruara te konsumatori parashikohet të përbëjnë gati 40 për qind të të gjithë tregut të realitetit të shtuar dhe atij virtual deri në vitin 2026. Sektorët e arsimit, shëndetësisë dhe shërbimeve profesionale pritet të adaptojnë teknologji gjithëpërfshirëse, duke përbërë më shumë se 28 për qind të përdorimit të tyre.

Tregu i Kinës për realitetin e shtuar dhe realitetin virtual do të zgjerohet më shpejt se çdo vend tjetër i madh gjatë viteve të ardhshme, nxitur nga entuziazmi në rritje si nga ndërmarrjet ashtu edhe nga konsumatorët për të përqafuar aplikacionet.

Norma mesatare vjetore e rritjes së tregut kinez për realitetin e shtuar dhe atë virtual duhet të jetë 43.8 për qind nga 2022-shi deri në 2026-n, krahasuar me 38.5 për qind globalisht, parashikoi një raport i kompanisë së kërkimit të tregut “International Data Corp”.

Shpenzimet për realitetin e shtuar dhe atë virtual në Kinë parashikohen të arrijnë në 13.1 miliardë dollarë deri në vitin 2026, duke e bërë atë tregun e dytë më të madh në botë, tregoi raporti. Shpenzimet globale mund të rriten në 74.7 miliardë dollarë në vitin 2026 gjatë së njëjtës periudhë.

Realiteti virtual përbën 70 për qind të investimeve në dy teknologjitë në Kinë, sipas “International Data Corp”. Lojërat janë skenari kryesor i përdoruesve për realitetin virtual, duke zënë pothuajse një të tretën e përdorimit të tij, ndjekur nga trajnimi dhe bashkëpunimi. Këto tre nënkategori duhet të përbëjnë më shumë se gjysmën e tregut të realitetit virtual të Kinës nga 2022-shi deri në 2026-n.

Sektori i pasurimit të realitetit po rritet me një numër në rritje të produkteve të konsumit në dispozicion. Mallrat e përqendruara te konsumatori parashikohet të përbëjnë gati 40 për qind të të gjithë tregut të realitetit të shtuar dhe atij virtual deri në vitin 2026. Sektorët e arsimit, shëndetësisë dhe shërbimeve profesionale pritet të adaptojnë teknologji gjithëpërfshirëse, duke përbërë më shumë se 28 për qind të përdorimit të tyre.

Xu Chi, themeluesi dhe CEO i “Nreal”, një pionier kinez i syzeve të realitetit të shtuar, pret që deri në vitin 2030 të ketë më shumë se 1 miliard syze të realitetit të shtuar dhe atij virtual që ofrojnë përvoja të ndryshme ndërvepruese virtuale dhe reale.

"Njerëzit sot mund të mendojnë se kjo shifër është shumë e lartë, por ndonjëherë ne e mbivlerësojmë përsëritjen e teknologjisë në dy deri në tre vjet dhe nënvlerësojmë ndryshimet e sjella nga teknologjia ose produktet në më shumë se 10 vjet",- tha Xu.

“Nreal” tha se që nga dhjetori 2022, kompania me bazë në Pekin ka prodhuar më shumë se 100,000 syze të realitetit të shtuar.

Me shitje në Kinë, Japoni dhe Shtetet e Bashkuara, dërgesa e syzeve të kompanisë “Nreal” tejkaloi 70,000 njësi në tremujorin e katërt të 2022-shit.

Sipas Xu, avantazhet teknologjike të kompanisë qëndrojnë në fushat e algoritmeve të perceptimit 3D dhe teknologjisë optike. Ajo ka ngritur një bazë prodhuese optike në Wuxi, provincën Jiangsu, për të zhvilluar module ekrani.

Më shumë se 60 për qind e anëtarëve të stafit të saj janë të përfshirë në kërkime dhe zhvillim dhe gati një e katërta kanë përvojë pune jashtë shtetit.

David MacQueen, drejtor ekzekutiv i “Strategy Analytics”, tha se “Nreal” po drejton tregun e konsumatorit të realitetit të shtuar dhe ka gjetur një vend të mirë si për çmimin - 599 dollarë - edhe për funksionalitetin.

Ndërkohë, kompania ka rritur përpjekjet për të përmirësuar përmbajtjen. Ajo ka bashkëpunuar me platformat e transmetimit të videove “iQiyi”, “Migu” - njësia e përmbajtjes digjitale të “China Mobile”, prodhuesin e makinave elektrike “Nio” dhe platformën e videove të shkurtra “Kuaishou” për të zhvilluar përmbajtje të personalizuar të realitetit të shtuar.

“Nio”, për shembull, ka bashkëpunuar me “Nreal” për të zhvilluar syze të personalizuara që mund të projektojnë një ekran efektiv 201 inç në gjashtë metra, pasi prodhuesi i makinave synon t'u sigurojë pasagjerëve një përvojë vizuale gjithëpërfshirëse në modelet e tij më të fundit SUV.

Teknologjia e realitetit të shtuar imponon imazhe digjitale në botën reale, ndërsa realiteti virtual përdoret për të krijuar një përvojë digjitale përfshirëse.

Të dyja formojnë një komponent kyç të metaverses - një koncept që i referohet lirshëm një bote me komunitete virtuale të pafundme, të ndërlidhura, ku njerëzit mund të takohen, të punojnë dhe të luajnë, duke përdorur teknologji të tilla si kufjet e realitetit virtual dhe  syzet e realitetit të shtuar.

Kompani të tjera kineze, si “Pico”, po rriten gjithashtu për të zgjeruar praninë e tyre në treg. “Pico”, në pronësi të kompanisë së teknologjisë “ByteDance”, po punon për të popullarizuar realitetin virtual me serinë e saj “Pico 4”.