Implikimet e kalimit nga tregtia përpunuese në tregtinë e përgjithshme
2023-01-11 19:04:33

foto nga China Daily

Porti Rizhao në provincën Shangdong të Kinës Lindore/ foto nga China Daily

Prej pak kohësh, tregtia e jashtme e Kinës po kalon nga tregtia përpunuese në tregtinë e përgjithshme.

Tregtia  e përpunimit përfshin importuesit kinezë të lëndëve të para, të cilët i  përpunojnë ato në Kinë dhe më pas eksportojnë mallrat e prodhuara, duke  përdorur rregulloret miqësore ndaj eksportit dhe infrastrukturën  përkatëse si zona të veçanta eksporti.

Tani,  megjithatë, format e reja të tregtisë së përgjithshme po krijojnë më  shumë vlerë. Gjatë dekadës së fundit, eksportuesit kinezë kanë dërguar  më shumë produkte përmes kanaleve të tregtisë elektronike ndërkufitare  dhe kanë filluar të ofrojnë produkte të personalizuara për klientët në  mbarë botën.

E  nxitur nga akumulimi i teknologjisë dhe masat hapëse të qeverisë,  tregtia e përgjithshme, e cila përfaqëson një zinxhir më të gjatë  prodhimi dhe vlerë të shtuar më të lartë si treguesi kryesor i  kompetencës së tregtisë së jashtme të një vendi, u rrit me 12.4 për qind  në baza vjetore për të arritur në 24.47 trilionë juanë (3.5 trilionë  dollarë) gjatë periudhës janar-nëntor 2022, duke përbërë 63.8 për qind  të vëllimit të përgjithshëm tregtar të Kinës, treguan të dhënat nga  Administrata e Përgjithshme e Doganave.

Megjithatë,  një dekadë më parë, tregtia e përpunimit ishte shtylla në tregtinë e  jashtme të Kinës. Ishte një kohë kur një numër i madh i kompanive  vendase nuk kishin markat, teknologjitë dhe kanalet e tyre të  marketingut.

foto nga VCG

Punëtoret në një fabrikë të pajisjeve të ndriçimit në Suqian të provincës Jiangsu të Kinës lindore ishin të zënë në kryerjen e një porosie të eksportit, më 10 janar 2023/ foto nga VCG

Por  tani, është një histori tjetër. Kompanitë kineze tani luajnë një rol  gjithnjë e më jetik në mbështetjen e operacioneve të zinxhirit të  furnizimit në botë. Të dhënat e Doganave treguan se përqindja e tregtisë  përpunuese në tregtinë e përgjithshme ra, ndërsa ajo e tregtisë së  përgjithshme filloi të rritet ndjeshëm që nga viti 2009.

Pas  vitesh zhvillimi, tregtia e përgjithshme ka ndryshuar formë dhe është e  ndryshme nga ajo që ishte në të kaluarën, kur kompanitë kineze bënin  dhe shisnin atë që kishte kërkuar tregu. Por tani, ata prodhojnë atë që  duan të shesin.

Kështu, ata janë në gjendje të rrisin vlerën e shtuar të tregtisë së jashtme dhe të përmirësojnë përmbajtjen teknike.

Tregtia  përpunuese thekson kryesisht modelin e tregtisë botërore. Në të  kaluarën, Kina mbështetej në kosto më të lirë të punës për të prodhuar  produkte intensive të punës. Por tani, tregtia e përgjithshme është  rritur. Kjo tregon se tregtia e jashtme e Kinës po ndryshon nga një punë  intensive në intensive të njohurive, duke reflektuar arritjet e  industrive të teknologjisë së lartë të Kinës dhe transformimin ekonomik  në vitet e fundit.

Meqenëse  aplikimi i të dhënave të mëdha e ka bërë më të lehtë për kompanitë të  plotësojnë nevojat e konsumatorëve të ndryshëm, mënyrat e prodhimit  fleksibël dhe të personalizuar janë bërë, si rrjedhim, drejtimi i  transformimit të shumë prodhuesve.

Edhe  pse shumë kompani ende hezitojnë nëse do të përmirësojnë apo jo,  pandemia e Covid-19 ka nxitur pa dashje transformimin digjital të  bizneseve, veçanërisht ato në sektorët e prodhimit dhe shërbimeve.

foto nga VCG

“Temu”, platforma e biznesit elektronik ndërkufitare pranë kompanisë kineze "Pingduoduo"/ foto nga VCG

Për  më tepër, kërkesa e konsumatorëve për produkte të personalizuara është  bërë më e fortë. Kjo ka qenë veçanërisht e theksuar në tre vitet e  fundit. Kjo mund të sjellë një rritje shpërthyese në prodhimin e  produkteve të personalizuara në vitet e ardhshme, duke promovuar kështu  rimëkëmbjen ekonomike pas Covid-19.

Nëse  kompanitë vendosin të mbështeten në prodhimin e personalizuar për  rritje, ato do të synonin dhe plotësonin nevojat individuale. Në fakt,  çdo prodhim i personalizuar do të jetë një risi e madhe dhe vetëm  kompanitë me aftësi inovative do të jenë në gjendje të përshtaten më  mirë me nevojat e përmirësimit të konsumit.

Më  parë, prodhimi tradicional ndoqi shkallë për të reduktuar kostot dhe  për të fituar avantazhe në çmim. Në këtë kontekst, ndërmarrjet e vogla  dhe të mesme nuk kanë përparësi. Megjithatë, në epokën e personalizimit,  porositë e prodhimit mund të vijnë në formën e grupeve të shumta të  porosive të vogla dhe kompanitë e mëdha nuk mund të përfitojnë nga  shkalla, e cila në një masë të caktuar ka të ngjarë të krijojë mundësi  rritjeje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

Sipas  mënyrës së prodhimit të udhëhequr nga kërkesa, e drejtuar nga porosia,  cilësia e produktit dhe shërbimi do të përcaktojnë performancën e  kompanive. Kompanitë e mëdha shpesh kanë avantazhe të forta në  menaxhimin e procesit dhe cilësisë bazuar në akumulimin afatgjatë të  përvojës operative, por ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë më  fleksibël në hartimin e produktit dhe marketingun. Në fund të fundit,  kushdo që mund të kuptojë nevojat e konsumatorëve dhe t'u shërbejë atyre  më mirë, do të fitojë konkurrencën.

Me  ardhjen e epokës së marketingut të markave, kompanitë e tregtisë së  jashtme duhet t'i kushtojnë vëmendje përmirësimit të ndërgjegjësimit të  konsumatorëve jashtë shtetit për markat e tyre dhe rritjes së primeve të  markave dhe marzheve të fitimit, në vend që të jenë thjesht prodhues të  pajisjeve origjinale.