Kina mbetet magnet për investime afatgjata
2023-01-11 18:46:08


Reparti i kompanisë së pompës ujitëse "Wilo" në Pekin, më 5 janar 2023/ VCG

Shpërthimet  e Covid-19 dhe presioni ekonomik në rënie krijoi sfida afatshkurtra për  disa lojtarë të tregut në Kinë në vitin 2022. Por shumë firma të huaja  kanë mbetur optimiste dhe madje kanë rritur investimet e tyre lokale,  duke treguar besimin në rritjen e vendit për një kohë të gjatë.

Në  11 muajt e parë të vitit 2022, investimet e huaja direkte të Kinës  arritën në 1.156 trilionë juanë (170.6 miliardë dollarë), një rritje  prej 9.9 për qind në baza vjetore. Shuma tashmë ka tejkaluar totalin për  vitin 2021.

Mbi  99 për qind e firmave të huaja të anketuara janë të sigurta për  perspektivën ekonomike të Kinës në vitin 2023 dhe 98.7 për qind e atyre  të pyetura thanë se do të ruanin dhe zgjeronin investimet e tyre në  Kinë, bëhet e ditur në një raport nga Këshilli Kinez për Promovimin e  Tregtisë Ndërkombëtare.

Ndërsa  Kina vazhdon të zgjerojë kërkesën e tregut të brendshëm, duke ecur  përpara me inovacionin industrial dhe lehtëson qarkullimin e tregjeve  vendase dhe ndërkombëtare, shumë firma të huaja po kërkojnë të  riorientojnë rolet e tyre në modelin e ri të zhvillimit të vendit, duke  nënvizuar besimin e tyre afatgjatë në operim në Kinë.

foto nga VCG

Zona Kombëtare e Tregtisë së Lirë në qytetin Qingdao të Kinës Lindore/ foto nga VCG

Shije më të mira të konsumatorit

Vendi  me grupin më të madh me të ardhura mesatare në botë, PBB-ja për frymë e  Kinës ka tejkaluar 12.000 dollarë. “Kina është tregu i konsumit më  premtues në botë me optimizimin dhe përmirësimin e konsumit dhe mënyrave  moderne të prodhimit”,- tha Zhao Chenxin, zëvendësdrejtor i Komisionit  Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, rregullatori më i lartë ekonomik i  vendit.

Me  rritjen e pasurisë, konsumatorët kinezë priren të shpenzojnë më shumë  për produkte dhe shërbime për të përmirësuar jetën e tyre, të tilla si  produktet e shëndetit dhe bukurisë.

Kompania  farmaceutike globale “AstraZeneca” njoftoi në qershor se do të ngrejë  një seli të re rajonale dhe një bazë prodhimi dhe furnizimi në Qingdao,  provincën Shandong, duke zgjeruar më tej praninë e saj rajonale në  tregun e dytë më të madh të kompanisë në mbarë botën.

“Ndërsa  mban nën kontroll pandeminë, Kina ka arritur një zhvillim të  gjithanshëm ekonomik dhe social, ku nuk është e lehtë të arrihet një  ekuilibër i tillë. Në të njëjtën kohë, vendi ka vazhduar të thellojë  reformat në të gjithë bordin dhe ka marrë masa efektive për të nxitur  besim në treg. Ne mund të ndjejmë se qëndrimi i hapjes së Kinës nuk ka  ndryshuar kurrë”,- tha Leon Wang, president i “AstraZeneca” për Kinën.

Në  nëntor, gjiganti japonez i kozmetikës “Shiseido Group” u zotua të  vazhdojë të investojë në ndërtimin e qendrës së tij të dytë më të madhe  të kërkimit dhe zhvillimit në Kinë, e mbështetur nga një fond inovacioni  me vlerë deri në 1 miliard juanë.

“Ne  jemi besim të plotë në potencialin e madh në Kinë dhe jemi edhe më të  përkushtuar ndaj investimit tonë afatgjatë në treg”,- tha CEO-ja i  “Shiseido Group”, Masahiko Uotani, duke e cilësuar Kinën motor kyç të  rritjes të zhvillimit të kompanisë.

foto nga China Daily

Vizitorët në pavijonin e kompanisë së kozmetikës "Shiseido" në edicionin e 5-të të Ekspozitës Ndërkombëtare të Mallrave të Importit të Kinës, në nëntor 2022/ foto nga China Daily

Modernia “Made in China”

Kina  ka sistemin industrial më të plotë në botë. Industria prodhuese e  vendit përbën 30 për qind të totalit botëror, duke e bërë atë një qendër  të rëndësishme të industrisë prodhuese globale.

Prodhimi  i nivelit të lartë është bërë një destinacion kryesor i investimeve të  huaja direkte këtë vit dhe shumë prodhues të huaj e kanë bërë Kinën një  bazë inovacioni. Të dhënat zyrtare treguan se investimet e huaja aktuale  të përdorura të Kinës në prodhimin e teknologjisë së lartë u rritën me  58.8 për qind në baza vjetore gjatë periudhës janar-nëntor 2022.

Firmat  gjermane janë investitorë të mëdhenj në këtë sektor. Ndërmarrja e  përbashkët e “BMW Group” në Kinë, “BMW Brilliance Automotive Ltd”, bëri  të ditur në nëntor se do të investonte 10 miliardë juanë në një projekt  të ri të prodhimit të baterive në provincën Liaoning

Investimi  i ri pason një fazë të përmirësimit të gjerë në bazën e prodhimit të  BMW-së në provincë, duke përfshirë një fabrikë 15 miliardë juanë që u  hap në qershor 2022.

Në  fund të vitit 2022, gjiganti zviceran i teknologjisë “ABB” hapi një  megafabrikë robotike moderne në Shangai. Objekti i madh i prodhimit dhe  kërkimit përfaqëson një investim prej 150 milionë dollarësh në tregun më  të madh të robotikës në botë.

“Fabrika  jonë inovative, e automatizuar dhe fleksibël luan një rol kyç në  strategjinë tonë “në Kinë, për Kinën”, duke forcuar zinxhirin tonë të  plotë të vlerës këtu”,- tha Sami Atiya, president i “ABB Robotics and  Discrete Automation”.

foto nga VCG

Baza e BMW-së në qytetin Shenyang të Kinës Verilindore/ foto nga VCG

Dividentë financiarë të përbashkët

Tregjet  e aksioneve, obligacioneve dhe të ardhmes së Kinës renditen të dytat në  botë për sa i përket madhësisë, ndërsa vendi ka hapur më tej tregjet e  tij financiare për të ndarë dividentët e rritjes.

Autoritetet  financiare kineze kanë nxjerrë rregullore për të inkurajuar  investitorët e huaj institucionalë që të bëjnë investime afatgjata në  tregun e saj të obligacioneve, duke u ofruar atyre më shumë kanale për  mbrojtjen e këmbimit valutor dhe duke e bërë më të lehtë transferimin e  fondeve të investimeve.

Gama  e aksioneve të pranueshme sipas programit “Stock Connect” midis Kinë  kontinentale dhe Hong Kongut do të zgjerohet gjithashtu, duke u dhënë  investitorëve kontinentalë dhe ndërkombëtarë akses më të gjerë të  drejtpërdrejtë në tregjet e aksioneve të njëri-tjetrit.

Në  nëntor, Kina filloi zyrtarisht një program pensionesh private, duke  hapur një treg të ri fitimprurës për bankat dhe institucionet financiare  globale.

“Ne  jemi shumë optimistë për shkallën e hyrjes së kapitalit në tregun  privat të pensioneve”,- tha Helen Huang, drejtoreshë menaxhuese e  “Fidelity International China”.

Kompania  kohët e fundit ka marrë miratimin rregullator kinez për të kryer biznes  me pakicë në industrinë e madhe të fondeve të përbashkëta të vendit,  menjëherë pasi menaxheri i aseteve të SHBA-së Neuberger Berman mori të  njëjtën shenjë rregullatore.

“Tregu mund të tërheqë 5-10 trilionë juanë në 10 vjet”,- tha Huang.