Inovatorët e automatizuar të drejtimit shkëlqejnë në CES
2023-01-09 17:53:58

Foto: China Daily

Makinat plotësisht autonome mund mos të jenë aq larg hyrjes në treg pasi më shumë automjete të afta për nivele të larta të automatizimit të drejtimit dalin në rrugë falë përparimeve në një teknologji kyçe të quajtur LiDAR, një teknologji sensori që zbulon objektet dhe harton distancat e tyre në mënyrë që të krijojë një hartë të mjedisit rreth tij. Sipas ekspertëve, krahasuar me kamerat, LiDAR ofron aftësi më të mira perceptimi dhe për këtë arsye më shumë siguri për shoferët.

Makinat plotësisht autonome mund mos të jenë aq larg hyrjes në treg pasi më shumë automjete të afta për nivele të larta të automatizimit të drejtimit dalin në rrugë falë përparimeve në një teknologji kyçe të quajtur LiDAR.

Teknologjia premton ta bëjë drejtimin më të sigurt dhe më të zgjuar dhe prodhimi masiv mund të fillojë në të ardhmen e afërt, njoftuan kompanitë kineze të teknologjisë në CES në Las Vegas, eventi i teknologjisë së konsumatorit.

LiDAR është një teknologji sensori që zbulon objektet dhe harton distancat e tyre në mënyrë që të krijojë një hartë të mjedisit rreth tij.

“Honda” dhe “BMW” dhe disa kompani të tjera të automobilave kanë njoftuar disponueshmërinë e asaj që e quajnë opsioni i Nivelit 3.

Ndër nivelet e ndryshme të autonomisë, Niveli 3 nënkupton drejtimin e automatizuar të kushtëzuar me shoferin njerëzor të gatshëm për të marrë përsipër veprimet kur është e nevojshme.

Niveli 4 do të thotë automatizim i lartë i drejtimit dhe Niveli 5 është drejtimi plotësisht i automatizuar. LiDAR e bën këtë të mundur dhe teknologjitë kineze LiDAR dominojnë tregun global.

“Hesai”, një kompani e madhe LiDAR, debutoi produktin e saj të fundit plotësisht të ngurtë LiDAR, FT120, në shfaqjen e teknologjisë në qytetin e Nevadës.

Për të përballuar sfidat me të cilat përballen automjetet autonome brenda sistemit të tyre të perceptimit, “Hesai” ka zhvilluar FT120 për mbulimin e pikave të verbra me rreze të afërt.

I projektuar si një sensor i zbulimit të pikave të verbra për Sistemet e Avancuara të Ndihmës së Shoferit, FT120 ndihmon automjetet të identifikojnë me saktësi objektet e vogla gjatë rrotullimit, kalimit dhe parkimit dhe përmirëson sigurinë e përgjithshme të drejtimit në skenarë të vështirë.

Krahasuar me kamerat, LiDAR ofron aftësi më të mira perceptimi dhe për këtë arsye më shumë siguri për shoferët, tha Su Yu, drejtoresha e marketingut të “Hesai”-it. “Për shembull, kamerat ndikohen nga drita dhe nuk funksionojnë mirë gjatë natës, por LiDAR varet nga drita”,- tha ajo.

Kompania “Hesai” bën të ditur se së bashku me LiDAR AT128 hibrid me rreze të gjatë, të dy sensorët formojnë një zgjidhje të plotë të perceptimit të klasës së automobilave LiDAR.

“Ne kemi marrë para porositë e FT120 me 1 milion njësi nga prodhuesit origjinalë të pajisjeve më të mirë të automobilave dhe do të fillojmë dërgesat në gjysmën e dytë të vitit 2023”,- tha Su për “China Daily” në CES.

“Hesai” dhe “WeRide”, një kompani e teknologjisë së drejtimit autonom, shfaqën një automjet të drejtimit autonom të Nivelit 3 me grupin e ri të sensorëve SS 5.1 të WeRide në CES të këtij viti.

SS 5.1 është projektuar për aplikime të drejtimit autonom të Nivelit 2 dhe Nivelit 3. Bazuar në grupe të shumta sensorësh, SS 5.1 ofron një fushë shikimi 360 gradë me një gamë zbulimi të përparmë deri në 200 metra. Ky grup sensorësh gjithashtu mund të përshtatet për drejtimin autonom L4.

“WeRide” ka krijuar një partneritet strategjik me “Bosch”, shitësin më të mirë të nivelit 1 për prodhuesit origjinalë të pajisjeve të automobilave, për të koduar zhvillimin e produkteve të avancuara të drejtimit autonom të Nivelit 2 dhe Nivelit 3, të cilat janë vendosur të lançohen këtë vit.

“RoboSense”, një kompani LiDAR me bazë në Shenzhen, prezantoi LiDAR-in e saj të gjendjes së ngurtë E1 për drejtimin me rreze të shkurtër dhe Serinë M për distancë të gjatë.