Hambari kryesor i drithit në Kinë promovon industrinë e farës për të garantuar sigurinë ushqimore
2023-01-06 14:32:14

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Si hambari kryesor i drithit në Kinë, Heilongjiang zotëron zonën më të madhe të prodhimit të sojës. Prodhimi i sojës në provincë arriti në 9.53 miliardë kilogramë në vitin 2022, duke përbërë 47 për qind të totalit të vendit, me një rritje në baza vjetore prej 2.34 miliardë kilogramësh. Për të rritur breza të varieteteve të forta dhe të qëndrueshme të sojës, provinca ka adaptuar teknologji të avancuara.

Çdo dimër, Li Yanhua dhe ekipi i saj udhëtojnë gjithmonë mbi 4000 km nga stacioni i eksperimentit agroekologjik në provincën Heilongjiang të Kinës verilindore në provincën më jugore të vendit Hainan për të mbjellë bishtaja me prodhimtari të lartë në një periudhë më të shkurtër kohore.

Si eksperte dhe studiuese e mbarështimit të sojës në Institutin Verilindor të Gjeografisë dhe Agroekologjisë të Akademisë së Shkencave Kineze, Li ka përzgjedhur gjithsej 15 varietete soje me rendiment të lartë, zona e mbjelljes së të cilave përbën rreth një të dhjetën e sipërfaqes së kultivimit të sojës në Kinë gjatë 32 viteve të fundit.

Seria e sojës “Dongsheng” e kultivuar nga Li është e pasur me vaj dhe proteina dhe rezistente ndaj terrenit. Ajo ka rritur rendimentet me më shumë se një miliard kilogramë dhe ka rritur të ardhurat për fermerët me më shumë se 4 miliardë juanë (rreth 560 milionë dollarë amerikanë).

Si hambari kryesor i drithit në Kinë, Heilongjiang zotëron zonën më të madhe të prodhimit të sojës në Kinë. Prodhimi i sojës në provincë arriti në 9.53 miliardë kilogramë në vitin 2022, duke përbërë 47 për qind të totalit të vendit, me një rritje në baza vjetore prej 2.34 miliardë kilogramësh. Provinca ka adaptuar teknologji të avancuar për të rritur breza të varieteteve të forta dhe të qëndrueshme të sojës.

Në fshatin Changxing të qarkut Yilan, provinca Heilongjiang, fshatari lokal Han Zhimin shijoi frytet e përpjekjeve të Li. Han është drejtor i kooperativës profesionale të mbjelljes së misrit Chengxin. Vitin e kaluar, kooperativa e tij mbolli më shumë se 8000 mu (rreth 533.33 hektarë) sojë dhe rendimenti mund të arrijë më shumë se 3975 kilogramë për hektar, që është niveli më i lartë në vite.

“Çdo vit, ne mbjellim parcela të vogla provë me katër deri në pesë varietete soje paraprakisht për të testuar potencialin e tyre të prodhimit. Kështu, ne mund të vendosim nëse do t'i mbjellim ato në një shkallë të gjerë”,- tha Han.

Në të gjithë tokën bujqësore në Heilongjiang, risitë në kultivimin e farës janë transferuar nga epruvetat në fusha, nga laboratorët shtetërorë në ndërmarrjet lokale.

Qyteti Wuchang është i mirënjohur për orizin e tij të cilësisë së lartë në Kinë, me më shumë se 2.49 milionë mu (rreth 166.000 hektarë) fusha me oriz dhe një prodhim vjetor prej 700 milionë kilogramë. Kompanitë vendase po punojnë për të rigjallëruar një varietet të famshëm orizi me teknologjitë më të fundit dhe për të zhvilluar varietete të reja që janë më të forta dhe më produktive.

Heilongjiang ka organizuar gjithashtu disa festivale orizi për të promovuar zhvillimin e industrisë së kultivimit të orizit.

Në vitin 2022, provinca Heilongjiang mblodhi fonde prej 300 milionë juanësh për të mbështetur risitë në industrinë e farës dhe për të përshpejtuar ndërtimin e 19 bazave kombëtare të kultivimit dhe 16 bazave demonstruese të kultivimit për misër, sojë, oriz dhe kultura të tjera. Me këto përpjekje, provinca përpiqet të promovojë aplikimin e varieteteve të shkëlqyera të farave dhe të konsolidojë themelet për modernizimin e industrisë së farës.

Heilongjiang zotëron të vetmen bankë të gjermoplazmës së kulturave të tokës së ftohtë në Kinë. Në vitin 2022, kapaciteti i ruajtjes së burimeve gjermoplazmatike të provincës është rritur nga 80.000 në 200.000 mostra, gjë që ka një rëndësi të madhe në mbrojtjen e burimeve gjermoplazmatike të kulturave të Kinës dhe ruajtjen e sigurisë kombëtare të ushqimit.

Si hambari kryesor i drithit në Kinë, Heilongjiang është një mikrokozmos i zhvillimit të shpejtë të industrisë së farave. Kina i ka kushtuar një rëndësi të madhe një industrie të pavarur farash për të garantuar sigurinë ushqimore.

Prillin e kaluar, Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale të Kinës njoftoi rezultatet e qarqeve të prodhimit të farës në nivel kombëtar dhe bazave rajonale të kultivimit, duke e çuar numrin e bazave të prodhimit të farës në nivel kombëtar në Kinë në 216, duke mbuluar shumicën e kulturave të rëndësishme.

Gjatë periudhës së Planit të 13-të Pesëvjeçar (2016-2020), Kina caktoi mbi 5 miliardë juanë në mbështetje të bazave të prodhimit të farës. Ata furnizojnë mbi 70 për qind të farërave për prodhimin e bimëve dhe ndihmojnë sigurinë kombëtare të drithit.

Kina do të vazhdojë të zbatojë politika shpërblimi për qarqet kryesore prodhuese të farërave dhe të kryejë projekte që synojnë përmirësimin e industrisë së farës, ndërkohë që kërkon të sigurojë që bazat kombëtare të prodhimit të farës të mund të furnizojnë mbi 80 për qind të farave për periudhën e 14-të të planit pesëvjeçar (2021 -2025).