Sistemi i ri i energjisë shihet si thelbësor për arritjen e qëllimeve të karbonit
2023-01-03 11:42:55

Plani i Kinës për të ndërtuar një lloj të ri të sistemit energjetik që përmban një rritje graduale të proporcionit të energjisë së pastër do të lehtësojë më tej qëllimet e vendit për neutralitetin e karbonit duke garantuar sigurinë e brendshme të energjisë, thuhet në një raport të fundit. Sipas studiuesve, vlerësohet se kapaciteti total i instaluar i vendit synohet të kalojë 1.2 miliardë kilovat deri në fund të vitit 2030. Përqindja e energjisë së erës dhe asaj diellore do të përbëjë më shum

Foto:VCG

Foto:VCG

ë se gjysmën e kapacitetit total të instaluar të vendit deri atëherë.

Plani i Kinës për të ndërtuar një lloj të ri të sistemit energjetik që përmban një rritje graduale të proporcionit të energjisë së pastër do të lehtësojë më tej qëllimet e vendit për neutralitetin e karbonit duke garantuar sigurinë e brendshme të energjisë, thuhet në një raport të fundit.

Raporti, i quajtur Udhërrëfyesi Sinergjik për Neutralitetin e Karbonit dhe Ajrin e Pastër në Kinë 2022, u publikua bashkërisht nga disa institucione, duke përfshirë Universitetin Tsinghua dhe Akademinë Kineze të Planifikimit Mjedisor (CAEP) nën Ministrinë e Ekologjisë dhe Mjedisit.

Një sistem i tillë do të përshpejtojë ritmin e vendit për të arritur qëllimet e tij të karbonit, duke reduktuar përqindjen e konsumit të qymyrit duke rritur energjinë e rinovueshme në përzierjen e tij të energjisë, thuhet në raport.

Ndërtimi i një sistemi të tillë të ri energjetik jo vetëm që do të përshpejtojë përmirësimin e prodhimit të pastër të energjisë së qymyrit, transmetimit fleksibël dhe teknologjive të reja të ruajtjes së energjisë, thuhet në raport, por edhe kapjen, përdorimin dhe ruajtjen e karbonit, si dhe tregun e energjisë elektrike dhe teknologjitë e monitorimit të emetimeve të karbonit në dekadat e ardhshme.

Ndërsa qeveria zotohet të kontrollojë proporcionin e qymyrit në shpërndarjen e energjisë ndërkrahinore, me kanale të reja të rrjetit që përfshijnë të paktën 50 për qind energji të rinovueshme, vlerësohet se kapaciteti total i instaluar i vendit synohet të kalojë 1.2 miliardë kilovat deri në fund të vitit 2030, tha Lei Yu, studiues në CAEP.

Foto:VCG

Foto:VCG

Përqindja e energjisë së erës dhe asaj diellore do të përbëjë më shumë se gjysmën e kapacitetit total të instaluar të vendit deri atëherë, tha Lei.

Sipas një plani të publikuar në tetor nga Këshilli i Shtetit, Kina do të përmirësojë fuqimisht aftësinë rregulluese gjithëpërfshirëse të sistemit energjetik dhe do të përshpejtojë ndërtimin e rregullimit fleksibël të energjisë për të ndërtuar një rrjet të fortë inteligjent dhe për të përmirësuar nivelin e sigurisë së rrjetit.

Vendi gjithashtu synon të zhvillojë në mënyrë aktive sistemin e ruajtjes së energjisë së re për të mbështetur shpërndarjen racionale të sistemeve të ruajtjes së energjisë për burimet e reja të energjisë të shpërndara.

Raporti vlerëson se energjia e prodhuar nga era dhe dielli do të rritet nga 9.5 për qind në 2021 në 20-26 për qind në 2030.

Wang Jinnan, kreu i CAEP-së dhe akademik në Akademinë Kineze të Inxhinierisë, deklaroi a se zhvillimi i gjelbër dhe me karbon të ulët i vendit është rritur vitet e fundit. Sipas tij, hulumtimet tregojnë se ndryshimi në strukturën e energjisë ka reduktuar në mënyrë drastike emetimet e ndotësve të ajrit në vitet e fundit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Lu Xinming, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i departamentit të çështjeve të ndryshimeve klimaterike në Ministrinë kineze të Ekologjisë dhe Mjedisit, tha se Kina ka bërë përparim solid në industrinë e energjisë së re në vitet e fundit, me kapacitetin e instaluar të energjisë së erës dhe diellit që llogaritet në rreth 50 për qind dhe 30 për qind të totalit botëror, respektivisht.

Sipas Lu, të gjitha këto përpjekje jo vetëm që kanë nxitur zhvillimin industrial dhe ekonomik të vendit, por gjithashtu kanë ndihmuar në uljen e konsumit të karburantit fosil dhe kanë luajtur një rol kyç në përmirësimin e cilësisë së ajrit.