Mësimdhënia online ofron njohuri të vlefshme
2023-01-03 11:39:32

Shkollat rurale në rajonin autonom Guangxi Zhuang të Kinës jugore tashmë mund të mbështeten te klasat online për të plotësuar njohuritë. Programi u ofron shkollave rurale akses në arsim cilësor nga qytetet. Klasat online janë bërë një hit që nga fillimi. Në fshatin Jiaquan janë krijuar gjithsej 10 klasa dhe fëmijët kanë ndryshuar pozitivisht shumë dhe shpejt, gjë që ka dhënë shumë besim. Më shumë se 20 shkolla fillore në të gjithë qytetin Gaoling më pas ndoqën shembullin dhe u akorduan në klasat online.

Foto:ChinaDaily

Foto:ChinaDaily

Shkollat rurale në rajonin autonom Guangxi Zhuang të Kinës jugore lidhen tashmë kanë filluar t’u japin nxënësve mundësi më të mëdha, raportojnë Yang Feiyue dhe Zhang Li në Nanning.

Lutjet e Zhang Jingwen morën përgjigje në një klasë udhëtimi në hapësirë në internet. 12-vjeçarja mësoi për teoritë dhe historitë mbi anijen kozmike Shenzhou-14 nga një studiues mijëra kilometra larg shtëpisë së saj në fshat.

Ndonëse për shumë fëmijë në zonat urbane nuk ishte një koncept i ri, edukimi në internet ishte një risi për Jingwen dhe shumë nga moshatarët e saj në zonat rurale.

Jingwen, një nxënëse e klasës së gjashtë në shkollën fillore në qytetin Chengjiang, qarku autonom Du'an Yao, në rajonin autonom Guangxi Zhuang të Kinës jugore, shijon njohuritë që ka marrë.

Në seancën online në fillim të nëntorit, ajo pyeti ekspertin në anën tjetër të ekranit për shanset që ajo të komunikonte me një alien.

Eksperti nuk i dha asaj një përgjigje përfundimtare, por zgjoi kureshtjen e saj për të gërmuar më tej në këtë temë.

“Nuk e mendoja se do të isha në një klasë për këtë temë dhe madje të kisha një mësues për t'iu përgjigjur pyetjeve të mia”,- tha Jingwen.

Ajo ka qenë e magjepsur nga yjet, por gjeti pak informacion, si në televizor, po ashtu edhe në materiale mësimore në shkollë.

“Shumica e nxënësve janë nga fshatrat”,- thotë Huang Zhaohua, drejtori i shkollës.

Huang kishte kërkuar mënyra për të përmirësuar kapacitetin e mësimdhënies dhe mori atë që dëshironte kur zbuloi se një program klase online po jepte rezultate magjepsëse në qytetin Gaoling të qarkut Du'an, rreth 30 minuta larg me makinë.

Foto:ChinaDaily

Foto:ChinaDaily

Programi u ofron shkollave rurale akses në arsim cilësor nga qytetet.

Gjithçka filloi me Chen Yanhui.

Pas mbarimit të doktoraturës në fizikë elektronike në Universitetin e Pekinit në vitin 2018, Chen u angazhua me punë të teknologjisë së lartë në komisionin e zhvillimit dhe reformës në Guangxi.

Në prill të vitit të kaluar, ai u dërgua nga komisioni në fshatin Jiaquan, si sekretar i parë i partisë. Kur bëri një vizitë në shkollën fillore, i vetmi vend mësimor në fshat, 35-vjeçarit iu thye zemra nga ajo që pa.

Ishte sezoni i shirave të majit dhe lagështia mbulonte shkollën thellë në mal. “Ndërtesa e konviktit të nxënësve ndodhej në shpatin e malit dhe disa dritare ishin thyer, duke lejuar lagështinë të hynte në brenda”, kujton Chen.

Teksa preku jorganët, disa prej tyre ishin tepër të lagur. Pikërisht atëherë ai vendosi të përmirësonte urgjentisht infrastrukturën e shkollës.

Nën rekomandimin e zyrës së organizatave sociale me departamentin e çështjeve civile të Guangxi, Chen vendosi të punojë me Fondacionin e Zhvillimit të Rinisë Guangxi.

Më shumë se 1.2 milionë juanë (172.400 dollarë) u përdorën për të përmirësuar shkollën dhe për të ndërtuar një bibliotekë, dhomë kaligrafie dhe një ambient leximi.

Fëmijët nga fshatrat fqinjë, prindërit e të cilëve ishin larguar nga shtëpia për të siguruar jetesën në qytetet më të mëdha, gjithashtu u inkurajuan t'i bashkoheshin shkollës.

Megjithatë, Chen vuri re se përmirësimi i infrastrukturës nuk ishte i mjaftueshëm dhe se burimet e pamjaftueshme të mësimit për kurset e zhvillimit gjithëpërfshirës ishin një pengesë e madhe për shkollave rurale. Ai pati idenë për të shfrytëzuar furnizimet e pasura të arsimit urban dhe për t'i transferuar ato në klasat rurale nëpërmjet internetit.

Që kur Du'an doli nga varfëria në vitin 2020, qarku ka instaluar më shumë se 2200 pajisje multimediale për rreth 400 shkolla të mesme dhe fillore lokale përmes projektit të informatizimit të arsimit.

Fshati Jiaquan është një prej tyre.

Foto:ChinaDaily

Foto:ChinaDaily

“Tani që fshatrat janë lidhur të gjithë me internetin, ndërsa shumë nga miqtë e mi kanë përvojë në mbështetje të mësimdhënies dhe kujdesen për arsimin rural, është e mundur që të bashkohen të dyja palët”,- shpjegon Chen. Ideja e tij për klasën “cloud” mori menjëherë mbështetje nga qeveria lokale dhe vullnetarët. Anëtarët e fakultetit dhe të diplomuarit nga Universiteti i Pekinit kontribuan në hartimin e kurrikulave.

Ideja është që të ketë ekspertë nga të gjitha sferat e jetës për të mbajtur mësime që janë të përshtatura për nevojat e nxënësve të klasave të katërta deri në të gjashta.

“Përmbajtja nuk do të jetë për lëndët shkollore, por do të fokusohet në kulturën tradicionale”,- tha Chen, duke shtuar se qëllimi është që fëmijët të ekspozohen ndaj artit dhe shkencës, si poezia, kaligrafia dhe muzika, dhe të zgjerohet horizonti i tyre.

Deri më tani, profesorë nga Universiteti i Pekinit, studiues nga Muzeu i Pallatit, mësues nga Teatri Kombëtar i Operas dhe Baletit të Kinës, si dhe studentë të kolegjit nga Universiteti Normal i Pekinit dhe Universiteti Minzu i Kinës i janë bashkuar kauzës së Chen, e cila mori hov në mars.

Klasat online janë bërë një hit që nga fillimi. Në fshatin Jiaquan janë krijuar gjithsej 10 klasa dhe fëmijët kanë ndryshuar pozitivisht shumë dhe shpejt, gjë që ka dhënë shumë besim.

Më shumë se 20 shkolla fillore në të gjithë qytetin Gaoling më pas ndoqën shembullin dhe u akorduan në klasat online.

Nuk kaloi shumë kohë para se Huang Zhaohua nga shkolla fillore “Andong” të dëgjonte për suksesin e tyre. Sipas saj, ato janë një plotësues interesant për atë që ofron shkolla. Ajo i aplikoi ato në më shumë se 30 klasa të shkollës në tetor.

Ajo beson se klasa online është përshtatur për nxënësit e shkollave fillore dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen dhe nxitjen e kureshtjes së fëmijëve.

Deri më tani, më shumë se 20 mësues i janë bashkuar programit dhe mësimet, përfshirë ato të kaligrafisë, pikturës dhe astronomisë, janë mbajtur rregullisht. Në kulmin e saj, më shumë se 10.000 nxënës nga fshati Guangxi dëgjojnë një klasë njëkohësisht.

Li Jianjun, sekretari i Partisë i Du'an, thotë se ai shpreson se mënyra e të mësuarit mund të promovohet për të përfituar më shumë shkolla në zonat e thella malore të vendit dhe për të ndihmuar kështu zhvillimin e arsimit me cilësi të lartë.