Ekspertët: Hapja e nivelit të lartë do të nxisë rimëkëmbjen
2023-01-03 11:47:23

Kina pritet të thellojë reformat e brendshme, veçanërisht të ndërmarrjeve shtetërore, dhe të përmirësojë mjedisin për konkurrencë, pasi ajo po përparon në hapjen e nivelit të lartë, thonë ekspertët. Sipas tyre, këto lëvizje do të ndihmojnë Kinën të hyjë në marrëveshje të rëndësishme ndërkombëtare dhe të nxisë rimëkëmbjen e saj të brendshme ekonomike. Ekspertët thonë se Kina pritet të thellojë reformat e brendshme për t'u bashkuar me Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor dhe marrëveshje të tjera të nivelit të lartë të tregtisë së lirë, të cilat do të nxisin rimëkëmbjen ekonomike të vendit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Kina pritet të thellojë reformat e brendshme, veçanërisht të ndërmarrjeve shtetërore, dhe të përmirësojë mjedisin për konkurrencë, pasi ajo po përparon në hapjen e nivelit të lartë, thonë ekspertët.

Sipas tyre, këto lëvizje do të ndihmojnë Kinën të hyjë në marrëveshje të rëndësishme ndërkombëtare dhe të nxisë rimëkëmbjen e saj të brendshme ekonomike.

Konferenca vjetore e Punës Ekonomike Qendrore, e mbajtur në mes të dhjetorit, bëri të ditur se Kina do të bëjë përpjekje më të mëdha për të tërhequr dhe përdorur kapitalin e huaj, për të zgjeruar aksesin në treg, për të promovuar hapjen e industrive moderne të shërbimeve dhe për të zbatuar politika që do t'u japin ndërmarrjeve të financuara nga jashtë të njëjtin trajtim si ndërmarrjet kineze.

Kina do të kërkojë në mënyrë aktive t'i bashkohet marrëveshjeve ekonomike dhe tregtare të standardeve të larta si Marrëveshja Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (CPTPP) dhe Marrëveshja e Partneritetit të Ekonomisë Digjitale, njoftoi Konferenca e Punës Ekonomike, e cila përcakton planin ekonomik për vitin 2023.

Shu Jueting, zëdhënëse e Ministrisë së Tregtisë, deklaroi se Kina do të negociojë dhe nënshkruajë më shumë marrëveshje të tregtisë së lirë me partnerët e saj tregtarë për të zgjeruar një rrjet të orientuar globalisht të zonave të tregtisë së lirë me standarde të larta.

Sipas saj, vendi do të rrisë hapjen në tregtinë e mallrave dhe shërbimeve dhe në tregun e investimeve, do të marrë pjesë në negociatat për çështjet e reja, duke përfshirë ekonominë digjitale dhe mbrojtjen e mjedisit, si dhe do të zgjerojë në mënyrë të qëndrueshme hapjen institucionale në lidhje me rregulloret, menaxhimin dhe standardet.

Zëdhënësja e ministrisë tha se masat synojnë të ndihmojnë vendosjen e modelit të zhvillimit me qarkullim të dyfishtë, një politikë e madhe e paraqitur nga udhëheqja qendrore në vitin 2020, e cila merr tregun vendas si shtyllë duke i lënë tregjet vendase dhe të huaja të përforcojnë njëri-tjetrin, dhe të promovojnë zhvillimin cilësor.

Chen Jianqi, profesor në Shkollën e Partisë të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës, tha se është jashtëzakonisht e rëndësishme që Kina të stabilizojë bashkëpunimin ekzistues ekonomik dhe tregtar, ndërsa kërkon ta zgjerojë dhe thellojë atë. “Përparimi i hapjes së nivelit të lartë jo vetëm që përfshin përmirësimin e strukturës dhe zgjerimin e shkallës së bashkëpunimit të jashtëm ekonomik dhe tregtar të Kinës, por gjithashtu i shërben qëllimit të vendit për arritjen e nivelit të lartë të vetëbesimit në fusha themelore”,- tha ai në një intervistë për “China Daily”.

Foto:VCG

Foto:VCG

Kina ka nënshkruar 19 marrëveshje të tregtisë së lirë me 26 vende dhe rajone, të cilat mbulojnë Azinë, Oqeaninë, Amerikën Latine, Evropën dhe Afrikën. Vendi aplikoi zyrtarisht për t'u anëtarësuar në CPTPP dhe DEPA më 2021-shin.

Chen tha se për sa kohë që ndërmarrjet kineze operojnë sipas rregullave të marrëveshjes së tregtisë së lirë, do të ketë mundësi që ato të zgjerojnë bashkëpunimin tregtar dhe ekonomik me homologët e tyre të huaj.

Ekspertët thonë se Kina pritet të thellojë reformat e brendshme për t'u bashkuar me CPTPP-në dhe marrëveshje të tjera të nivelit të lartë të tregtisë së lirë, të cilat do të nxisin rimëkëmbjen ekonomike të vendit.

Wei Jianguo, ish-zëvendësministër i Tregtisë dhe nënkryetar i Qendrës Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare tha se Konferenca Qendrore e Punës Ekonomike ka dërguar një sinjal të qartë se Kina do të avancojë hapjen institucionale, për të trajtuar njësoj ndërmarrjet e të gjitha llojeve dhe të sigurojë zbatimin e trajtimit kombëtar për ndërmarrjet e huaja.

“Ndërmarrjet e huaja do të gëzojnë mundësi dhe të drejta të barabarta, gjë për të cilën interesohen ndërmarrjet e huaja, dhe kjo do të ndihmojë në çlirimin e potencialit të tyre për të kontribuar në zhvillimin me cilësi të lartë të Kinës”,- tha ai.

Lu Zhengwei, kryeekonomist në Bankën Industriale, tha në një artikull kërkimor se takimi tregoi se Kina do të promovojë reformat e brendshme përmes hapjes së mëtejshme.

Kina mund të thellojë reformat e ndërmarrjeve shtetërore për të vendosur në mënyrë solide neutralitetin konkurrues dhe për të rritur transparencën e subvencioneve të ndërmarrjeve shtetërore, shkroi ai.

Foto:VCG

Foto:VCG

Neutraliteti konkurrues i lejon firmat të konkurrojnë në një fushë loje të barabartë, që do të thotë se një firmë nuk duhet të përfitojë nga pronësia ose kombësia e saj.

Chen, nga Shkolla e Partisë, tha se reformimi i ndërmarrjeve shtetërore për të vendosur neutralitet konkurrues do të jetë detyra më sfiduese për Kinën për t'u bashkuar me CPTPP-në.

Megjithatë, përvojat e disa vendeve me pronësi të madhe të ndërmarrjeve shtetërore që i janë bashkuar CPTPP-së, si Vietnami, tregojnë rrugën për Kinën, për të thelluar reformat e ndërmarrjeve shtetërore të përqendruara në vendosjen e neutralitetit konkurrues, tha ai.

Optimizimi i politikave industriale të Kinës do të përmirësonte gjithashtu mjedisin për konkurrencë.

Lu shtoi se ka të ngjarë që Kina të forcojë rishikimin e saj të konkurrencës së ndershme të politikave të reja industriale për të parandaluar krijimin e barrierave rajonale të tregut.