Telefonat inteligjentë pritet të shënojnë rritje vitin e ardhshëm
2022-12-30 15:11:05

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ekspertët besojnë se tregu global i smartfonëve do të fillojë të rritet nga tremujori i tretë i 2023-shit. Në Kinë, dërgesat e telefonave inteligjentë ranë 11.9 për qind nga viti në vit në 71.13 milionë njësi në tremujorin e tretë të vitit 2022, sipas firmës kërkimore të tregut “International Data Corp”, por kërkesa e konsumatorëve për pajisje elektronike si smartfonët do të rikuperohet gradualisht. Megjithatë, markat e smartfonëve duhet të adaptojnë një strategji më pragmatike dhe më të kujdesshme.

Industria kineze e smartfonëve ka të ngjarë të rritet në tremujorin e dytë të vitit të ardhshëm, pasi kërkesa e brendshme gradualisht po rimëkëmbet dhe kompanitë po përpiqen të rregullojnë strategjitë e tyre për të tërhequr konsumatorët.

Komentet e ekspertëve vijnë pasi kompania e kërkimit të tregut “Counterpoint Research” pret që tregu global i smartfonëve të shohë rritje prej 2 për qind nga viti në vit në 2023-shin.

Xiang Ligang, drejtor i përgjithshëm i Aleancës së Konsumit të Informacionit, një shoqatë e industrisë së telekomunikacionit, tha se mes sfondit më të gjerë të përpjekjeve të Kinës për të rritur konsumin dhe optimizimin e masave parandaluese të Covid 19, kërkesa e konsumatorëve për pajisje elektronike si smartfonët do të rikuperohet gradualisht.

Zhang Qi, një analist në “Counterpoint Research”, tha: "Duke parë tregun e përgjithshëm të smartfonëve, ne besojmë se është e mundur të arrihet një rritje pozitive në tremujorin e dytë të vitit të ardhshëm, e cila mbështetet kryesisht nga makroekonomia. Problemi aktual në lidhje me telefonat inteligjentë nuk është oferta, por kërkesa".

Dërgesat e telefonave inteligjentë në Kinë ranë 11.9 për qind nga viti në vit në 71.13 milionë njësi në tremujorin e tretë të vitit 2022, sipas firmës kërkimore të tregut “International Data Corp”. Por rënia ishte më e ngushtë se në dy tremujorët e mëparshëm.

Zhao Ming, CEO i kompanisë kineze të teknologjisë “Honor Device Co Ltd”, tha se edhe pse ky vit ishte shumë i vështirë për të gjithë shitësit e smartfonëve, kompania është optimiste për perspektivat e vitit të ardhshëm.

"Ka pasur gjithmonë ulje dhe ngritje në industri dhe të gjithë po bëjnë rregullime aktive. Kompania “Honor” do të ruajë rritjen në tregun kinez gjatë viteve të ardhshme dhe vrulli në tregjet jashtë shtetit do të jetë veçanërisht i fortë",- tha Zhao.

Guo Tianxiang, një analist në “International Data Corp”, tha se markat e smartfonëve duhet të adaptojnë një strategji më pragmatike dhe më të kujdesshme. Ndërsa kontrollojnë në mënyrë të arsyeshme dhe efektive nivelet e inventarit, ato duhet të ruajnë, madje edhe të rrisin, investimin e tyre në kërkimin dhe zhvillimin e produktit.

Qoftë në nivelin e harduerit apo softuerit, ata duhet të përpiqen të krijojnë produkte të dallueshme dhe të diferencuara për të stimuluar më shumë dëshirën e konsumatorëve për të blerë telefona të rinj, tha Guo.

Kjo është ajo që po bëjnë shitësit kinezë të smartfonëve. “Oppo” dhe “Vivo”, për shembull, po forcojnë kërkimin dhe zhvillimin për çipa të dizenjuar vetë dhe “Honor” e “Xiaomi” gjithashtu po rrisin burimet për të zgjeruar praninë e tyre në segmentet e nivelit të lartë.

Peter Richardson, nënkryetar në “Counterpoint Research”, tha se shitësit e telefonave inteligjentë që fokusohen në segmentin premium, i cili është më elastik se segmentet e nivelit të ulët deri në atë të mesëm, janë më të pozicionuar për t'u përballur me rreziqet, me ekspertizë të thellë teknologjike dhe biznese të afta për të përballuar sfidat.

“Counterpoint Research” parashikon që tregu global i smartfonëve të fillojë të rritet nga tremujori i tretë i 2023-shit. Dhe nga viti 2024, tregu global për pajisjet 5G pritet të tregojë rritje të shëndetshme ndërsa vazhdojnë përpjekjet për përhapjen e pajisjeve 5G me çmim të ulët dhe mesatar.

Pete Lau, shefi i produkteve në kompaninë kineze të smartfonëve “Oppo”, tha se shitjet në internet të telefonave inteligjentë në Kinë kanë qenë mjaft të qëndrueshme për disa vite në rreth 100 milionë njësi dhe proporcioni në internet do të jetë gjithnjë e më i lartë në të ardhmen, duke premtuar potencial të madh.

Lau tha se “Oppo” do të investojë 10 miliardë juanë (1.43 miliardë dollarë) në nën-markën e saj “OnePlus” gjatë tre viteve të ardhshme dhe do të ofrojë mbështetje në teknologji dhe shërbime, në mënyrë që të kultivojë “OnePlus” në markën numër 1 të smartfonëve të blerë në internet.