Turqit ulin shpenzimet e tryezës së Vitit të Ri mes kostove të larta të jetesës
2022-12-29 14:52:39

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Me rritjen e kostove të jetesës, turqit po heqin disa nga gatimet tradicionale nga tryezat e Vitit të Ri, të cilat dikur i mbushnin plot.

Ushqimi i Vitit të Ri ka një vend të jashtëzakonshëm për turqit, të cilët e shohin atë si një mundësi për familjen, të afërmit dhe miqtë që të mblidhen së bashku.

Përgatitjet dhe blerjet fillojnë ditë më parë. Arra të thata dhe fruta të të gjitha llojeve, meze të ndryshme, gatime me vaj ulliri, mish i gatuar ose pulë me oriz, sallam dhe ëmbëlsira janë ndër artikujt e domosdoshëm në tavolinë në të kaluarën.

 "Këto tani janë vetëm ëndrra," ankohet Selma Nur, një ndihmësmjeke 57-vjeçare në pension, ndërsa ecte përreth në lagjen Eminonu të Stambollit të mbushur me dyqane të përballueshme.

Një kilogram mish i grirë është rreth 150 lira turke (8 dollarë amerikanë), një pulë e plotë është rreth 50-60 lira turke dhe çmimi i një kilogrami sallam shkon deri në 370 lira.

 "Kam kontrolluar çmimet e arrave dhe frutave të thata. Të gjitha po rriten në qiell. Njëqind gramë nuk do të mjaftonin. Ne nuk i ftojmë më fqinjët, por nëse ata vijnë, do t'ju duhet të paktën gjysmë kilogrami," tha Nur për Xinhua. .

“Prandaj, tavolina jonë e Vitit të Ri do të jetë tashmë e zakonshme si çdo mbrëmje”.

Selcuk Kaya, 36 vjeç, ka 14 vjet që drejton një dyqan me arra dhe fruta të thata në Eminonu. Ai tha për Xinhua se çmimet e produkteve të tij janë dyfishuar të paktën që nga viti i kaluar dhe shitjet kanë rënë përgjysmë në krahasim me të njëjtin sezon të vitit të kaluar.

Sipas Kaya-s, shtrimi i tryezës së Vitit të Ri kushton të paktën 400 lira, nëse do të shërbehet vetëm një pjatë kryesore dhe një ëmbëlsirë, dhe përjashtohen të gjitha llojet e arra dhe frutave të thata, meze dhe pije alkoolike.

Për të lehtësuar barrën financiare të qytetarëve, qeveria turke rriti pagën minimale në 8,500 lira (455 dollarë) me një rritje prej 55 për qind për të hyrë në fuqi që nga fillimi i vitit 2023.

Por Kaya nuk priste që masa të lehtësonte shumë barrën e tij financiare.

"Kur paga minimale ishte 5,500 lira, pagova 3,500 lira qira. Qiraja ime është rritur në 5,500 lira menjëherë pas rritjes së fundit të pagës minimale në 8,500," tha Kaya.

Turqia ka përjetuar probleme të rënda ekonomike me inflacion të lartë dhe zhvlerësim të lirës turke ndaj dollarit amerikan.

Në nëntor, inflacioni i vendit ishte 84.39 për qind, por kostoja aktuale e jetesës së banorëve vendas është edhe më e lartë, pasi çmimet e shumë produkteve të paktën u dyfishuan që nga viti i kaluar.

Monedha kombëtare humbi gati 70 për qind të vlerës së saj kundrejt monedhës së gjelbër që nga fillimi i këtij viti. Një dollar tani qëndron në 18.68 lira.