“Një brez, një rrugë” përshtatet mirë me strategjitë e rritjes së kombeve
2022-12-29 14:18:14

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Përpjekjet e Kinës dhe ekonomive partnere për të përmirësuar lidhjet midis nismës “Një brez, një rrugë” dhe programeve kombëtare të zhvillimit do të shtojnë një vrull të ri rritjeje në bashkëpunimin dypalësh dhe shumëpalësh, thanë vëzhguesit e tregut dhe drejtuesit e lartë të biznesit. Po ashtu, sipas tyre, ajo do të nxisë rimëkëmbjen ekonomike të botës dhe sinergjia e nismës dhe strategjive të tjera kombëtare të zhvillimit do të rrisë tregtinë dhe investimet në shumë fusha.

Përpjekjet e Kinës dhe ekonomive partnere për të përmirësuar lidhjet midis nismës “Një brez, një rrugë” dhe programeve kombëtare të zhvillimit do të shtojnë një vrull të ri rritjeje në bashkëpunimin dypalësh dhe shumëpalësh, thanë vëzhguesit e tregut dhe drejtuesit e lartë të biznesit. Po ashtu, sipas tyre, ajo do të nxisë rimëkëmbjen ekonomike të botës.

Sinergjia e nismës dhe strategjive të tjera kombëtare të zhvillimit, të tilla si mbështetja globale detare e Indonezisë, Vizioni i Arabisë Saudite 2030 dhe Vizioni i Egjiptit 2030, do të rrisë tregtinë dhe investimet në fusha të tilla si ekonomia digjitale, infrastruktura tradicionale dhe e re, energjia e pastër, bujqësia dhe shërbimet ndërmjet Kinës dhe atyre partnerëve, thanë ekspertët, si dhe të krijojnë një rrugë të re për reformën e qeverisjes globale në vitet në vijim.

Kina dhe vende të tilla si Pakistani, Serbia dhe Tajlanda po përdorin gjithashtu fuqitë e tyre krahasuese dhe po zgjerojnë më tej aksesin në treg me njëra-tjetrën, tha Xu Hongcai, zëvendësdrejtor i Komisionit të Politikave Ekonomike me Shoqatën Kineze të Shkencave të Politikave në Pekin.

Për shembull, Kina ka qenë e etur për të ndihmuar Arabinë Saudite në hartimin e një rruge të re të diversifikimit ekonomik dhe integrimit me nismën “Një brez, një rrugë” pas zbulimit nga qeveria saudite të Vizionit 2030 në vitin 2016. Kuadri strategjik i vendit synon të shkurtojë varësinë nga nafta dhe të transformojë mbretërinë në një central elektrik kryesor industrial dhe qendër globale tregtare e logjistike.

Kina ka nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi me 20 vende arabe dhe Lidhjen Arabe për ndërtimin e përbashkët të nismës, me më shumë se 200 projekte të mëdha në energji dhe infrastrukturë që janë zbatuar, sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kinës.

Përveç zhvillimit të projekteve energjetike që lidhen me naftën në Arabinë Saudite dhe pjesë të tjera të Lindjes së Mesme, “China Energy Engineering Group Co Ltd”, ndërmarrja shtetërore me bazë në Pekin, e njohur si “Energy China”, filloi të ndërtojë një projekt fotovoltaik 2.6 gigavat në Arabinë Saudite në mes të nëntorit.

Projekti, i vendosur në Al Shuaibah në Jeddah, do të ketë module të avancuara PV. Pritet të jetë projekti më i madh individual PV në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, duke ofruar 3000 vende pune për vendasit, tha Xiong Gaoxia, nënkryetar i “China Energy Co Ltd”, një degë e “Energy China”.

Projekti është krijuar për të ndihmuar në uljen e emetimeve të dyoksidit të karbonit me rreth 3.12 milionë tonë në vit. Ai është krijuar gjithashtu për të përshpejtuar transformimin e strukturës energjetike të vendit si dhe zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët, shtoi ai.

Rreth 80 për qind e biznesit të “China Construction Fifth Bureau Installation Engineering Co Ltd” dikur ndërtonte blloqe zyrash dhe banimi, si dhe hotele dhe qendra tregtare, ndërsa prodhimi industrial dhe projektet e infrastrukturës ishin të përfshira rrallë, sipas kryetarit të kompanisë, Yang Yong.

Por pas zbulimit të kërkesës në rritje të gjeneruar nga përmirësimet industriale të shumë vendeve dhe lulëzimi i urbanizimit, ndërmarrja me bazë në provincën Changsha, Hunan, ka rregulluar drejtimin e biznesit të saj, tha Yang. Projektet e infrastrukturës dhe prodhimit tani përbëjnë 80 për qind të biznesit të saj vendas dhe 100 për qind të biznesit të saj jashtë vendit.

Në vitet e fundit, kompania ka marrë pjesë në ndërtim, si tuneli për autostradën Veri-Jug të Algjerisë dhe zgjerimi i Aeroportit Ndërkombëtar Hazrat Shahjalal në Dhaka, Bangladesh. Ajo gjithashtu ndërtoi objekte prodhuese për prodhuesit kinezë të smartfonëve “Oppo” dhe “Vivo” në Indi.

Bazuar në ngarkesën e saj vjetore të punës në tregjet jashtë shtetit, Yang tha se kompania është në gjendje të sigurojë deri në 1200 vende pune në vit për komunitetet lokale. Ai gjithashtu ndihmon punëtorët vendas të përmirësojnë aftësitë e tyre duke ofruar kurse trajnimi.

Pas zhvillimit të një sërë projektesh në vende si Algjeria, India, Bangladeshi dhe Sudani i Jugut, kompania do të fokusohet në Azinë Jugore, Lindjen e Mesme, Afrikë dhe Evropën Qendrore dhe Lindore për të mbështetur rritjen e “Një brez, një rrugë” dhe strategjitë e zhvillimit të shumë vendeve, tha Yang.

Ndërmarrjet e Kinës, veçanërisht ato që administrohen nga qendra, kanë përvojë të gjatë në ngritjen dhe menaxhimin e projekteve të transportit, energjisë, telekomunikacionit dhe energjisë elektrike, bazuar në aftësinë e tyre financuese, avantazhet teknologjike dhe ekspertizën e menaxhimit. Qeveria i ka inkurajuar prej kohësh që të përfitojnë nga më shumë mundësi tregu në lidhje me zhvillimin e nismës “Një brez, një rrugë”, tha Li Jin, hulumtues kryesor në Institutin Kërkimor të Ndërmarrjeve të Kinës.

Përfshirja e tyre në projektet e lidhura me nismën jo vetëm që ka udhëhequr investimet e drejtpërdrejta jofinanciare të Kinës në ekonomitë pjesëmarrëse, por gjithashtu ka nxitur eksportet e Kinës në ato tregje, veçanërisht të pajisjeve të telekomunikacionit, makinerive të ndërtimit, materialeve të gjelbërta të ndërtimit, produkteve të çelikut të nivelit të lartë dhe automjeteve, tha Wei Xiaoquan, studiuese e specializuar në zhvillimin ekonomik rajonal në Universitetin e Biznesit Ndërkombëtar dhe Ekonomisë në Pekin.

ODI-të jofinanciare të Kinës në ekonomitë pjesëmarrëse në “Një brez, një rrugë” arriti në 19.16 miliardë dollarë nga janari në nëntor, me një rritje prej 6.5 për qind nga viti në vit, duke përbërë 18.7 për qind të totalit të ODI-ve jofinanciare të Kinës gjatë kësaj periudhe, njoftoi Ministria e Tregtisë.

Ndërmarrjet e vendit panë një rritje të vëllimit të tregtisë së jashtme me 14.1 për qind në bazë të një viti në vit në 6.15 trilionë juanë (881 miliardë dollarë) në njëmbëdhjetë muajt e parë, duke përbërë 16 për qind të totalit të vendit, sipas Administratës së Përgjithshme të Doganave.

“Nisma “Një brez, një rrugë” është e rëndësishme jo vetëm sepse avancon bashkëpunimin ekonomik midis Kinës dhe botës, por edhe sepse lehtëson përmirësimet në transformimin e sistemit të qeverisjes globale, ngushton hendekun Veri-Jug dhe ndihmon vendet në zhvillim të përshpejtojnë rritjen”,- shtoi Wei.