Markat kineze të automjeteve elektrike kryesojnë si transformues të industrisë së automobilave
2022-12-28 16:07:55

Kina është tashmë një lojtar kryesor në segmentin e automjeteve elektrike inteligjente. Statistikat nga Shoqata e Makinave të Pasagjerëve të Kinës tregojnë se 12 nga 15 prodhuesit kryesorë të makinave me energji të re në Kinë në 11 muajt e parë të vitit ishin kinezë. Sipas Shoqatës, shitjet e makinave elektrike dhe hibrideve “plug-in”, të dyja të klasifikuara si automjete me energji të re në Kinë, pritet të arrijnë në 6.7 milionë njësi këtë vit, nga 3.5 milionë njësi në 2021-shin.

Markat kineze të automjeteve elektrike kryesojnë si transformues të industrisë së automobilave

Kina është tashmë një lojtar kryesor në segmentin e automjeteve elektrike inteligjente, për të cilën ekspertët thonë se mund ta drejtojë vendin të riformojë industrinë globale të automjeteve deri në fund të kësaj dekade.

China Daily

China Daily

Shitjet globale të automjeteve elektrike nga viti 2021 deri në vitin 2030 pritet të arrijnë në 220 milionë njësi dhe rreth gjysma e tyre do të shiten në Kinë, thuhet në një raport të publikuar nga konsulenca globale “McKinsey”.

Prodhuesit kinezë të makinave elektrike dhe furnizuesit e tyre të automjeteve kanë kapur avantazhin e parë të lëvizjes dhe markat lokale kineze kanë zëvendësuar rivalët ndërkombëtarë në listën e kandidatëve kryesorë të blerësve kinezë të makinave.

Blerësit kinezë të makinave priren të zgjedhin markat ndërkombëtare kur blejnë makina me benzinë. Por, Bill Peng, një partner i “McKinsey”, tha se markat nuk janë aq të rëndësishme për blerësit e makinave elektrike sa janë për njerëzit që blejnë makina me benzinë.

Statistikat nga Shoqata e Makinave të Pasagjerëve të Kinës tregojnë se 12 nga 15 prodhuesit kryesorë të makinave me energji të re në Kinë në 11 muajt e parë të vitit ishin kinezë. Tre përjashtimet ishin dy sipërmarrjet e përbashkëta kineze të “Tesla” dhe “Volkswagen”.

“BYD”, e cila ndaloi shitjet e makinave me benzinë në fillim të këtij viti, është tani prodhuesi më i madh në botë i automjeteve me energji të re, me shitjet mujore që kanë thyer rekorde disa herë këtë vit.

Sipas raportit të kompanisë, dërgesat e saj në nëntor arritën një maksimum të ri prej 229.942 njësi, duke përfshirë makinat elektrike dhe hibride “plug-in”, 155 për qind më shumë se viti 2021. Dërgesat totale të kompanisë të automjeteve me energji të re kanë tejkaluar 3.1 milionë njësi.

Prodhuesi i makinave pret që performanca të rritet më tej në vitin 2023, me markën premium “Yangwang” të zbuluar së fundi për të konkurruar në segmentin e nivelit të lartë.

Guan Mingyu, partner i “McKinsey”, tha se tregu kinez i automjeteve po përjeton një sërë ndryshimesh shumë më të thella dhe më të gjera nga sa pritej, kjo falë edhe dëshirës së blerësve kinezë për makina elektrike inteligjente.

Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave vlerësoi se shitjet e makinave elektrike dhe hibrideve “plug-in”, të dyja të klasifikuara si automjete me energji të re në Kinë, pritet të arrijnë në 6.7 milionë njësi këtë vit, nga 3.5 milionë njësi në 2021-shin.

nga VCG

nga VCG

Prodhuesit kinezë të makinave me energji të re po mahnitin gjithashtu klientët jashtë shtetit me modelet që mposhtin imagjinatën e tyre më të shfrenuar, që mund t'i shohin ata të rrisin pozicionet e tyre në skenën globale, sipas raportit të “McKinsey”.

Karakteristikat inteligjente janë të zakonshme në ato modele. Në fillim të këtij muaji, “Dongfeng's Voyah” lançoi sedanin e tij të parë, i cili ka më shumë se 30 funksione të avancuara të ndihmës në drejtim.

Sedani ka gjithashtu një ekran ballor me realitet të shtuar, i cili është unik në llojin e vet. Ai është në gjendje të kontrollojë gjestet, si dhe të njohë fytyrën dhe zërin.

“Voyah” nuk e ka bërë të ditur se kur ky model do të shkojë jashtë shtetit. Por modeli i tij i parë, SUV i lirë, është i disponueshëm në Norvegji, me modelin e dytë, një MPV i quajtur “Dream”, që do ta pasojë në vitin 2023.

Edhe shumë të tjerë e kanë bërë këtë, duke përfshirë startup-et si “Nio” dhe prodhuesit tradicionalë të makinave si “BYD”.

“Nio”, një nga startup-et e para të makinave elektrike në Kinë, hapi sallonin e parë në Gjermani në tetor. Kompania filloi të dërgonte modele në Norvegji, ndalesa e saj e parë europiane, në vitin 2021.

Tre modelet e prodhuesit të makinave të listuara në Nju Jork, ET5, sedanët ET7 dhe EL7 SUV, janë në dispozicion për klientët vendas për t'u marrë me qira për një muaj. ET7 është modeli i parë në botë që ka çipin Orin të Nvidia-s, i cili është projektuar për drejtimin e asistuar nga inteligjenca artificiale.

nga VCG

nga VCG

Modelet gjithashtu mund t'i ndërrojnë bateritë e tyre të përdorura me të reja në pak minuta, përveç mënyrës tradicionale të karikimit të tyre.

Ndërkohë, markat kineze të makinave me energji të re po marrin porosi të mëdha. Në tetor, “BYD” arriti një marrëveshje me kompaninë gjermane të makinave me qira “Sixt” për 100.000 makina elektrike deri në vitin 2028.

Një muaj më vonë, startup-i kinez i automjeteve elektrike “Aiways” pati një porosi për rreth 150.000 makina elektrike nga ofruesi tajlandez i shërbimit të lëvizshmërisë elektronike “Phoenix EV” për t'u dorëzuar për pesë vjet.

Marrëveshja shënon porosinë më të madhe të automjeteve elektrike të prodhuesve kinezë të makinave në mbarë botën.

“Bashkëpunimi me “Phoenix EV” përfaqëson një hap të rëndësishëm për markën “Aiways””,- tha Alexander Klose, zv.drejtor ekzekutiv i operacioneve jashtë shtetit të prodhuesit të makinave.

Fu Bingfeng, nënkryetar ekzekutiv i Shoqatës Kineze të Prodhuesve të Automobilave, tha se makinat elektrike të Kinës, të cilat po bëjnë një punë të mirë për sa i përket dizajnit, cilësisë dhe veçorive të reja, janë konkurruese në tregun global. Ato po ndihmojnë modelet kineze në tërësi që të rriten dhe të nxisin eksportet e automjeteve të Kinës.