Të rinjtë luajnë një rol kyç në ekonominë digjitale
2022-12-27 16:45:52

Me lulëzimin e rrjetit 5G, të të dhënave të mëdha, inteligjencës artificiale dhe teknologjive të tjera inovative digjitale, ekonomia digjitale po bëhet gradualisht forca lëvizëse integrale për rritjen ekonomike në Kinë. Sipërmarrësit e rinj pritet të luajnë një rol më të madh në ndihmën për zbatimin e marrëveshjes së Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal (RCEP), promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar ekonomik dhe tregtar dhe lehtësimin e zhvillimit të ekonomisë digjitale.

Foto:Chinadaily

Foto:Chinadaily

Sipërmarrësit e rinj pritet të luajnë një rol më të madh në ndihmën për zbatimin e marrëveshjes së Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal (RCEP), promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar ekonomik dhe tregtar dhe lehtësimin e zhvillimit të ekonomisë digjitale, thanë pjesëmarrësit në Dialogun Rinor RCEP të premten.

Ekonomia digjitale është një fushë kyçe e tregtisë dhe investimeve sipas marrëveshjes RCEP, e cila gjithashtu ka krijuar kushte të favorshme për nxitjen e rritjes së tregtisë digjitale midis vendeve anëtare të RCEP, tha Li Xiaodong, themelues i Institucionit Fuxi dhe studiues në Institutin e  Teknologjia Kompjuterike e Akademisë Kineze të Shkencave.

Li vuri në dukje se sipërmarrësit e rinj janë bërë forca kryesore në zhvillimin e ekonomisë digjitale, ndërsa theksoi rëndësinë e tyre në forcimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në fushën e ekonomisë digjitale dhe promovimin e rritjes së tregtisë rajonale.

Xu Xiujun, studiues dhe drejtor i ekonomisë politike ndërkombëtare në Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore të Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, tha se sipërmarrësit e rinj kanë vizion ndërkombëtar, guxojnë të zgjerojnë investimet ndërkufitare dhe biznesin tregtar dhe mburren me vetëdijen për inovacionin dhe konkurrimin.

“Ata do të luajnë një rol pozitiv në promovimin e liberalizimit dhe lehtësimit të investimeve dhe tregtisë, duke forcuar fluksin ndërkufitar të personelit, mallrave, kapitalit dhe të dhënave të vendeve anëtare të RCEP, si dhe në eksplorimin e mënyrave dhe fushave të reja të bashkëpunimit dhe kultivimin e të rejave.  pikat e rritjes, duke përfshirë ekonominë dixhitale, energjinë e gjelbër dhe bujqësinë moderne”, tha Xu.

Foto:VCG

Foto:VCG

Marrëveshja RCEP, e cila hyri në fuqi më 1 janar, mbulon 15 ekonomi të Azisë-Paqësorit: Kinën, Japoninë, Korenë e Jugut, Australinë, Zelandën e Re dhe 10 shtete anëtare të Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN).  Ajo ka krijuar bllokun më të madh në botë të tregtisë së lirë duke promovuar integrimin ekonomik rajonal përmes koncesioneve tarifore dhe masave të tjera të liberalizimit dhe lehtësimit të tregtisë dhe investimeve.

Rajoni RCEP mbulon një treg prej 2.2 miliardë njerëzish, ose gati 30 për qind të popullsisë së botës, me një GDP të kombinuar prej 26.2 trilionë dollarësh ose rreth 30 për qind të PBB-së globale, që përbën gati 28 për qind të tregtisë globale.

Zbatimi i marrëveshjes RCEP jo vetëm që ka sjellë mundësi të mëdha për investime dhe tregti, por edhe mundësi të rëndësishme për inovacion dhe sipërmarrje, tha Kuang Xianming, nënkryetar i Institutit Kinez për Reforma dhe Zhvillim.

Kuang tha se sipërmarrësit e rinj kanë potencial të madh në nxitjen e inovacionit dhe sipërmarrjes midis vendeve anëtare të RCEP dhe ata duhet të përdorin avantazhet e tyre në inovacionin teknologjik në fusha si mbrojtja e mjedisit, energjia e re, materialet e reja, tregtia elektronike ndërkufitare, informatika cloud,  të dhëna të mëdha dhe inteligjencë artificiale. Me lulëzimin e rrjetit 5G, të të dhënave të mëdha, inteligjencës artificiale dhe teknologjive të tjera inovative digjitale, ekonomia digjitale po bëhet gradualisht forca lëvizëse integrale për rritjen ekonomike.

Foto:VCG

Foto:VCG

Kuang bëri thirrje për përpjekje për të përshpejtuar ndërtimin e infrastrukturës digjitale, për të zgjeruar bashkëpunimin ndërkombëtar në ekonominë digjitale dhe industritë në zhvillim, dhe për të formuluar masa për të mbështetur inovacionet dhe sipërmarrjen e të rinjve.