Brezat e rinj të rëndësishëm për ekonominë blu
2022-12-27 16:27:38

Banka Botërore e përshkruan "ekonominë blu" si përdorim të qëndrueshëm të "burimeve të oqeanit për rritjen ekonomike, përmirësimin e jetesës dhe vendeve të punës, duke ruajtur shëndetin e ekosistemeve detare dhe bregdetare", me fokus në fusha si energjia e rinovueshme, peshkimi, transporti detar, menaxhimin e mbetjeve, ndryshimet klimatike dhe turizmin.Sipas ekspertëve kinezë, të rinjve duhet t'i jepet një rol i rëndësishëm në ndërtimin e partneriteteve të ekonomisë blu për të shfrytëzuar më tej potencialin e burimeve të oqeanit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Të rinjve duhet t'i jepet një rol i rëndësishëm në ndërtimin e partneriteteve të ekonomisë blu për të shfrytëzuar më tej potencialin e burimeve të oqeanit, thanë të premten zyrtarë qeveritarë, ekspertë të industrisë dhe analistë të grupeve të ekspertëve të Kinës.

Banka Botërore e përshkruan "ekonominë blu" si përdorim të qëndrueshëm të "burimeve të oqeanit për rritjen ekonomike, përmirësimin e jetesës dhe vendeve të punës, duke ruajtur shëndetin e ekosistemeve detare dhe bregdetare", me fokus në fusha si energjia e rinovueshme, peshkimi, transporti detar, menaxhimin e mbetjeve, ndryshimet klimatike dhe turizmin.

Të rinjtë do të jenë një forcë kryesore në përdorimin e qëndrueshëm të oqeaneve dhe burimeve të tyre për zhvillimin ekonomik, tha Hu Bo, dekan i Qendrës Universitare të Pekinit për Studimet e Strategjisë Detare, gjatë Dialogut të parë Rinor RCEP të mbajtur në internet të premten.

Dialogu u bashkëorganizuar nga China Daily, Instituti Kinez për Reforma dhe Zhvillim dhe Fondacioni i Zhvillimit Oqeanik të Kinës. Veprimtaria synon të përmirësojë shkëmbimet dhe bashkëpunimin rinor në rajonin e RCEP, të bashkojë pikat e forta të të rinjve dhe të promovojë prosperitetin dhe zhvillimin rajonal.

Foto:VCG

Foto:VCG

"Ne duhet të rrisim mbështetjen e politikave për të rinjtë, veçanërisht në sektorët e shërbimeve në zhvillim dhe turizmin, ku të rinjtë kanë luajtur një rol kyç, dhe në ekonominë e oqeanit, ose ekonominë blu, e cila është bërë kyçe për përpjekjet tona për të frenuar klimën.  ndryshimi dhe sfida të tjera mjedisore me të cilat përballet bota sot”, tha Hu.

Pikëpamja e tij u  mbështet dhe  nga Guo Wenqin, kreu i kërkimit mbi Portin e Tregtisë së Lirë Hainan në Institutin e Kinës për Reformën dhe Zhvillimin.

Sipas Guo, të rinjtë janë bërë konsumatorët kryesorë të turizmit jashtë vendit në vitet e fundit në Kinë.  Ata të moshës midis 25 dhe 44 vjeç përbënin më shumë se 60 për qind të turizmit të jashtëm në 2019, ndërsa rreth 40 për qind e turistëve kinezë që shkojnë në lundrime janë të moshës 20-49 vjeç.

Tregjet turistike të 15 vendeve anëtare të RCEP kanë gjithashtu një potencial të madh që mund të shfrytëzohet në vitet në vijim, ndërsa tregu për turizmin në oqean, veçanërisht kroçerat, ka qenë dëshmitar i një rimëkëmbjeje të shpejtë vitet e fundit, tha ajo.

Foto:VCG

Foto:VCG

Pritet që industria globale e lundrimit të rimëkëmbet në nivelin e vitit 2019 deri në fund të këtij viti dhe të shohë një raund të tërë rimëkëmbjeje në vitin 2023, tha ajo. Porti i Tregtisë së Lirë Hainan duhet të shfrytëzojë më tej mundësitë e paraqitura nga RECP dhe të shfrytëzojë sa më shumë avantazhet e tij unike gjeografike dhe politike për të shtyrë së bashku bashkëpunimin turistik me vendet anëtare të RCEP dhe për të zhbllokuar më tej potencialin e tregut të turizmit.

Ekspertët theksuan gjithashtu rëndësinë e financimit të aktiviteteve ekonomike të lidhura me oqeanin, të cilat do të sigurojnë qëndrueshmërinë e ardhshme të këtij burimi jetik dhe do të ndihmojnë në luftimin e kërcënimeve që përbëjnë rrezik për njerëzimin.  Ata bënë thirrje për më shumë investime në aktivitetet e qëndrueshme të ekonomisë së oqeanit.