Masat kundër pandemisë kanë nevojë për një ndjekje të fortë
2022-12-26 14:32:45


Foto: VCG

Qeveria kineze ka ndryshuar fokusin e politikës së saj kundër pandemisë nga parandalimi dhe kontrolli i rreptë i infeksioneve COVID-19 në parandalimin e rasteve të rënda (ose serioze) me qëllim që të vendosë një ekuilibër midis masave antipandemike dhe zhvillimit socio-ekonomik.

Vendimi është marrë nga studimet shkencore të mutacioneve të koronavirusit të ri: ndërsa shkalla e vaksinimit dhe numri i infeksioneve vazhdojnë të rriten në mbarë botën, shtamet mutant mbizotërues të virusit, domethënë nëntipet e Omicron, po bëhen super ngjitëse. me një interval gjenerimi më të shkurtër - megjithëse shumica e rasteve janë asimptomatike dhe të lehta. Si i tillë, kontrolli i rreptë i shkallës së përgjithshme të infeksionit nuk është vetëm i kushtueshëm, por edhe i paefektshëm dhe i panevojshëm.

Prandaj, prioriteti tani duhet të jetë vaksinimi i grupeve kryesore të njerëzve (veçanërisht të moshuarve), garantimi i trajtimit të duhur mjekësor për pacientët dhe ndryshimi i metodologjisë kryesore të zbulimit të infeksionit.

Më parë, testimi i acidit nukleik ishte përdorur gjerësisht për diagnozën klinike (tub me një tub) dhe për shqyrtimin e grupeve në shkallë të gjerë (10 persona të përzier në një tub). Metoda e marrjes së mostrave të acidit nukleik në shkallë të gjerë, e miratuar nga qeveritë vendore këtë vit, jo vetëm që rriti shumë ngarkesën e stafit të kampionimit, por gjithashtu kërkoi përpunim të rreptë të mostrës, transport të sigurt dhe laboratorë pa kontaminim, si dhe PCR të kushtueshme (reaksion zinxhir polimerazë). pajisjet e testimit dhe operacionet teknike. Kjo imponoi një barrë të madhe financiare për shumë qeveri vendore, e cila ishte e paqëndrueshme.

Tani meqenëse prioritetet kombëtare të parandalimit dhe kontrollit të COVID-19 dhe masat pasuese janë ndryshuar, testimi falas i acidit nukleik për të gjithë banorët nuk do të kryhet në të gjithë rajonet administrative. Me përjashtim të grupeve kryesore dhe vendeve kyçe, një test i acidit nukleik do të kryhet vetëm për njerëzit që e kërkojnë. Për ata që mund të jenë të infektuar për shkak të fillimit të etheve dhe simptomave të tjera, ata mund të administrojnë vetë testet e zbulimit të antigjenit në shtëpi. Dhe nëse rezultati është pozitiv, por simptomat janë të lehta, ata do të kërkojnë vetëm trajtimin e simptomave dhe pushimin në shtëpi, në vend që të shtrohen në spital ose të kontrollohen në një qendër karantine.

Megjithëse një test i zbulimit të antigjenit nuk është aq i ndjeshëm sa një test i acidit nukleik, në përgjithësi një rezultat i testit të antigjenit mund të bëhet pozitiv në dy-pesë ditë pasi një person ka ethe. Në fakt, zbulimi i antigjenit është më efektiv kur simptomat janë të pranishme.

Meqenëse testet e antigjenit janë të përshtatshme dhe të lira, shumica e vendeve po shpërndajnë komplete për zbulimin e antigjenit falas midis njerëzve, në mënyrë që ata të mund të bëjnë dallimin midis COVID-19 dhe infeksioneve të tjera të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes.

Përveç kësaj, nëse një person rezulton pozitiv, familja mund të kontaktojë një mjek për të përshkruar ilaçe, të cilat jo vetëm do të ishin të përshtatshme për pacientin, por gjithashtu mund të parandalojnë rrjedhjen e burimeve mjekësore dhe infeksionin e kryqëzuar në spital.

Duke qenë se kolla e shkaktuar nga COVID-19 mund të zgjasë për disa javë, ndonjëherë rezultati i testit mund të kthehet pozitiv edhe pas një jave infeksioni ose të zgjasë disa javë pa asnjë simptomë. Prandaj, në përgjithësi, një ri-test nuk rekomandohet; Për sa kohë që simptomat nuk janë evidente, njerëzit mund të mbajnë një maskë dhe të kthehen në punë dy-tre ditë më vonë.

Më 8 dhjetor, Komisioni Kombëtar i Shëndetit dhe Mjekësisë tha se Kina duhet të pajiset me komplete të mjaftueshme për zbulimin e antigjenit për 15-20 përqind të popullsisë totale, ndër të cilat klinikat bazë duhet të përfundojnë grumbullimin para të martës (20 dhjetor). Kjo do të thotë se Kina ka nevojë të disponojë rreth 210 milionë komplete për zbulimin e antigjenit.

Por a mundet Kina të rezervojë ato shumë komplete për zbulimin e antigjenit në një kohë të shkurtër? Në mars, kur Administrata Shtetërore e Ushqimit dhe Barnave miratoi për herë të parë produktet e zbulimit të antigjenit për vetë-inspektim, kishte vetëm pesë lloje komplete të tilla. Deri më 12 dhjetor, të paktën 42 lloje të ndryshme të kompleteve të zbulimit të shpejtë të antigjenit ishin miratuar për shitje në Kinë, gjë që tregon se Kina mund të ketë një rezervë të madhe të kompleteve të zbulimit të antigjenit.

Megjithëse është e vështirë të gjesh ri-agjentë për zbulimin e antigjenit në shumë vende, përfshirë Pekinin sot, nëse prodhuesit e kompleteve rrisin prodhimin e tyre në kapacitetin e plotë (një kompani zakonisht prodhon 5-10 milionë kite në ditë), kjo së shpejti mund të çojë në mbifurnizim, e cila nga ana tjetër do të çonte në ulje të çmimeve. Dhe uljet e shpejta të çmimeve mund t'i shtyjnë prodhuesit të komprometojnë cilësinë e produktit. Prandaj, autoritetet duhet të forcojnë mbikëqyrjen e kompanive testuese dhe të ndëshkojnë shkelësit sipas ligjit.

Por pavarësisht se cilësia e riagjentëve të zbulimit të antigjenit është e garantuar, nëse autoritetet ndajnë burime mjekësore bazuar vetëm në rezultatet e testeve të zbulimit të antigjenit, kjo nuk mund të parandalojë mbarimin e panevojshëm të burimeve mjekësore.

Duke u fokusuar në detyrën kryesore të parandalimit të sëmundjeve të rënda, testet e zbulimit të antigjenit duhet të kryhen vetëm kur simptomat e dukshme. Ndërsa diagnoza diferenciale mund të përdoret për të bërë dallimin midis gripit sezonal dhe infeksionit COVID-19, shpërndarja e drejtë dhe efikase e burimeve mjekësore mund të bëhet sipas faktorëve të nevojave, siç janë mosha dhe sëmundjet themelore të të infektuarve.

Vlen të përmendet këtu se strategjia e optimizuar e parandalimit dhe kontrollit të epidemisë synon ende të zvogëlojë dhe zgjasë sa më shumë shkallën e pikut të infeksionit, në mënyrë që të parandalohen rastet e rënda dhe rrjedhjet e burimeve mjekësore.

Është e nevojshme të forcohen ambientet dhe ngritja e kapaciteteve të klinikave dhe reparteve të izolimit në spitale të të gjitha niveleve, ndërkohë që njerëzit duhet të inkurajohen që të mbajnë gjithmonë maskë në vende publike, të lajnë shpesh duart dhe hundët, të shmangin vendet e mbushura me njerëz dhe të festojnë Festën e Pranverës ku ato janë nëse është e mundur.

Është më e rëndësishme se kurrë që të promovohet dhe popullarizohet njohuria rreth trajtimit mjekësor të pacientëve me COVID-19, veçanërisht atyre me simptoma të zakonshme. Masat e reja që përshkruajnë izolimin në shtëpi dhe vëzhgimin e pacientëve me simptoma të lehta janë pa dyshim më humane. Megjithatë, efektiviteti i tyre do të varet gjithashtu nga njohja e shëndetit dhe vetë-menaxhimi i njerëzve.

(Autorët  Liu Yuanli dhe Ma Jing . Liu Yuanli është profesor në Akademinë Kineze të Shkencave Mjekësore dhe Kolegjin Mjekësor të Unionit të Pekinit; dhe Ma Jing është profesor në Institutin për Menaxhimin e Spitaleve të Universitetit Tsinghua.)