Japonia do të lejojë që centralet bërthamore të funksionojnë përtej 60 viteve
2022-12-25 16:32:13

Japonia (Foto Energycentral)

Japonia (Foto Energycentral)

Japonia vendosi të lejojë reaktorët bërthamorë të funksionojnë përtej kufirit aktual prej 60 vjetësh dhe të zëvendësojnë objektet e vjetruara me të reja të avancuara, duke sinjalizuar një ndryshim të madh në politikën bërthamore të vendit, shkruan “Xinhua”.

Në një takim për arritjen e transformimit të gjelbër të vendit, qeveria miratoi udhëzime për termocentralet bërthamore që lejojnë zgjatjen e jetëgjatësisë së reaktorëve bërthamorë dhe ndërtimin e centraleve të gjeneratës së ardhshme për të zëvendësuar ato që do të çaktivizohen.

Qeveria japoneze pritet të japë miratimin e saj në fillim të vitit të ardhshëm.

Pas katastrofës bërthamore të Fukushimës në mars 2011, qëndrimi i qeverisë japoneze ishte se nuk po shqyrtonte ndërtimin e reaktorëve të rinj bërthamorë ose zëvendësimin e atyre ekzistues.

VCG

VCG

Politika e re bazë e qeverisë për të sjellë një transformim të gjelbër, duke përfshirë politikën e re bërthamore, vë në dukje se energjia bërthamore dhe energjia e rinovimit do të përdoren në maksimum, sipas udhëzimeve.

Qeveria gjithashtu planifikon të mbledhë rreth 20 trilionë jen (rreth 151 miliardë dollarë amerikanë) përmes emetimit të bonove të transformimit të gjelbër për të nxitur investimet në projektet e dekarbonizimit, pasi vlerëson se investimet publike dhe private prej mbi 150 trilionë jen (rreth 1.13 trilionë dollarë amerikanë) do të të jetë e nevojshme gjatë 10 viteve të ardhshme.

Kryeministri japonez Fumio Kishida tha në takim se ndryshimi i politikës do të jetë një reformë e madhe e të gjithë ekonomisë dhe shoqërisë. (Irma)