Përdorimi i stimujve audiovizualë ndikon në mirëqenien mendore
2022-12-25 16:08:47

Stimujt audiovizuale (Foto Rtsh)

Stimujt audiovizuale (Foto Rtsh)

“Audio Visual Entrainment”, ose AVE, përdor stimulimin e zërit dhe të dritës për të ndikuar në modelet e valëve të trurit. Shumica e pajisjeve AVE përbëhen nga një grup dritash të integruara në syze dhe kufje. Syzet dhe kufjet janë të lidhura ose me kontrollues ose me kompjuterin. Programet e integruara në softuer mundësojnë zgjidhjen e një sërë cilësimesh që do të bëjnë që dritat në syze të ndizen dhe fiken në frekuenca specifike. Tonet në kufje do të ndjekin të njëjtin model. Pasi të zgjidhet programi, shijohet shfaqja për 15-25 minuta, shkruan “RTSH”.

Ideja është që duke i dhënë trurit një sinjal të vazhdueshëm përsëritës, ai do të përfshihet më shumë. Për shembull, nëse zgjedh një program relaksimi, dritat mund të ndizen dhe fiken 10 herë në sekondë. Truri i përgjigjet secilit prej këtyre sinjaleve, duke prodhuar një valë truri 10 cikle për sekondë (10 Hz), e cila është në intervalin e frekuencës alfa, e lidhur me vëmendjen e brendshme të relaksuar. Duke përdorur këtë teknologji, mund të ndikohet në tru duke e inkurajuar atë drejt modeleve të caktuara të valëve, të cilat mund të ndikojnë në gjendjen tuaj të vetëdijes.

VCG

VCG

Këto pajisje dhe programet e tyre specifike përdoren përgjithësisht për relaksim, për të ndihmuar me gjumin, për të rritur ndjenjat e vigjilencës, për të përmirësuar gjendjen shpirtërore ose si një opsion trajtimi për një shumëllojshmëri të gjerë shqetësimesh të shëndetit mendor. (Irma)