Zhvillimet në grupin e të dhënave do të drejtojnë fushat digjitale
2022-12-23 15:16:43

Mbledhja, menaxhimi dhe përdorimi i mirë i burimeve të të dhënave, sipas ekspertëve, janë çelësi për të forcuar zhvillimin e sektorit të të dhënave të mëdha.

Në një udhëzim të lëshuar të hënën në Kinë renditen masat që do të ndihmojnë në dhënien e plotë të rolit të burimeve të të dhënave, fuqizimin e ekonomisë reale, promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë, forcimin, përmirësimin dhe zgjerimin e ekonomisë digjitale. Sipas ekspertëve, ndërtimi i sistemeve bazë për të dhënat është një çështje e zhvillimit dhe sigurisë kombëtare.

 

VCG

VCG

Zhvillimet në grupin e të dhënave do të drejtojnë fushat digjitale

 

Përpjekjet e fundit të Kinës për të ndërtuar sisteme bazë për të dhënat dhe për t'i vënë burimet e të dhënave në përdorim më të mirë pritet të aktivizojnë vlerën e elementeve të të dhënave, të injektojnë një shtysë të re në ekonominë digjitale dhe të promovojnë zhvillim me cilësi të lartë, sipas ekspertëve të industrisë, të cilët shqyrtuan të martën një udhëzim për këtë qëllim.

 

Udhëzimi, i lëshuar së bashku nga Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës dhe Këshilli i Shtetit, nënvizon se sistemet bazë për të dhënat do të përfshijnë krijimin e një sistemi të të drejtave pronësore të të dhënave, një sistem qarkullimi dhe tregtimi, një sistem të shpërndarjes së të ardhurave dhe një sistem sigurie qeverisjeje.

 

Vendi do të ndërmarrë hapa për t'i dhënë vend kryesor rolit të burimeve të të dhënave, për të ulur pragun që subjektet e tregut të kenë akses në të dhëna dhe do të promovojë ndarjen e dividentëve të zhvillimit të ekonomisë digjitale nga të gjithë, thuhet në udhëzim.

 

"Ndërtimi i sistemeve bazë për të dhënat është një çështje e zhvillimit dhe sigurisë kombëtare. Si një lloj i ri faktori prodhimi, të dhënat janë integruar me shpejtësi në fusha të ndryshme, si prodhimi, shpërndarja, qarkullimi, konsumi dhe menaxhimi i shërbimeve sociale",- tha Long Haibo, një studiues i vjetër në Qendrën Kërkimore të Zhvillimit të Këshillit të Shtetit.

 

VCG

VCG

Long theksoi se elementët e të dhënave kanë luajtur një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në përshpejtimin e transformimit dhe përmirësimit të industrive dhe nxitjen e integrimit të thellë të ekonomisë digjitale me ekonominë reale, e cila është kthyer në një portë kyçe për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë.

 

20 masat kryesore për ndërtimin e sistemeve bazë për të dhënat janë të një rëndësie të madhe për të përfituar plotësisht nga të dhënat e gjera të vendit dhe skenarët e pasur të aplikimit, duke promovuar qarkullimin dhe tregtimin e standardizuar të burimeve të të dhënave dhe duke i dhënë një shtysë të madhe ekonomisë digjitale, vuri në dukje Long.

 

Duhet të bëhen gjithashtu përpjekje për të promovuar përdorimin efikas dhe qarkullimin e të dhënave publike, të dhënave të ndërmarrjeve dhe të dhënave personale sipas rregulloreve, përmirësimin e efikasitetit të qeverisjes së burimeve të të dhënave dhe pjesëmarrjen aktive në formulimin e rregullave ndërkombëtare për flukset ndërkufitare të të dhënave, sipas udhëzimit.

Të dhënat nga Qendra Kombëtare Kërkimore për Zhvillimin e Sigurisë së Informacionit Industrial treguan se të ardhurat e tregut të elementeve të të dhënave të Kinës parashikohen të rriten nga 81.5 miliardë juanë (11.7 miliardë dollarë) në vitin 2021 në 198.9 miliardë juanë në 2025-n, me normën e rritjes vjetore të përbërë që tejkalon 25 për qind gjatë Periudhës së 14-të të Planit Pesëvjeçar (2021-25).

 

Vendi do të krijojë një kornizë të mekanizmit të të drejtave pronësore të të dhënave që mbulon pronësinë e burimeve të të dhënave, të drejtat e përpunimit dhe përdorimit të të dhënave dhe të drejtat e menaxhimit të produkteve të lidhura me të dhënat, si dhe do të ndërtojë një model të qeverisjes së të dhënave shumëpalëshe që përfshin qeverinë, ndërmarrjet dhe shoqërinë, tha Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës.

 

Ekspertët thanë se mbledhja, menaxhimi dhe përdorimi i mirë i burimeve të të dhënave janë çelësi për të forcuar zhvillimin e sektorit të të dhënave të mëdha.

 

Pan Helin, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ekonomisë Digjitale dhe Inovacionit Financiar në Shkollën Ndërkombëtare të Biznesit të Universitetit Zhejiang, tha: "Elementet e të dhënave janë faktorët kryesorë që drejtojnë industrinë e inteligjencës artificiale dhe të dhënave të mëdha. Lehtësimi i qarkullimit të burimeve të të dhënave do të mundësojë prodhuesit e të dhënave dhe mbajtësit të transferojnë të dhëna te përdoruesit përmes tregtimit të të dhënave, të fuqizojnë ekonominë reale dhe të eksplorojnë vlerën e elementeve të të dhënave."

 

VCG

VCG

Teknologjia “blockchain” duhet të përdoret për të konfirmuar më tej mbrojtjen për të drejtat e lidhura me të dhënat, që është gjithashtu parakusht për transaksionin dhe qarkullimin e të dhënave, tha Pan, duke bërë thirrje për përpjekje për të rritur investimet në teknologjitë kufitare për të garantuar sigurinë e të dhënave.

 

Do të ketë kërkesë në rritje për infrastrukturën kompjuterike, si qendrat kompjuterike dhe qendrat e të dhënave, si dhe serverët, çipat dhe sistemet operative të prodhimit vendas, së bashku me zgjerimin e transaksioneve për elementet e të dhënave, tha ai.

 

Duke vënë në dukje se burimet e të dhënave shërbejnë si bazë e zhvillimit të ekonomisë digjitale, Ma Yanxin, studiues në Fakultetin Juridik të Universitetit Normal të Kinës Jugore, tha se qarkullimi dhe transaksioni i faktorëve të të dhënave janë aktualisht të përqendruara kryesisht në sektorët e energjisë elektrike dhe financave dhe duhen bërë më shumë përpjekje për të pasuruar skenarët e transaksioneve të të dhënave.