Tregtia në mediet sociale rrit të ardhurat
2022-12-22 12:33:31

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Platformat e tregtisë elektronike ndërkufitare, të mbështetura nga teknologjitë e avancuara digjitale, kanë vepruar si një stabilizues dhe motor i madh i tregtisë globale. Rritja e saj do të ndikojë te ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në tregjet e brendshme dhe globale. Tregtia elektronike ndërkufitare është gjithashtu një rrugë e re për të promovuar përmirësimin e konsumit të Kinës. Sipas specialistëve, karakteristikat e decentralizimit dhe globalizimit mund të plotësojnë nevojat e konsumatorëve për produkte të personalizuara.

Me idenë për t'i bërë përvojat e blerjeve në internet më interaktive dhe më të këndshme në shumë pjesë të botës, “DHgate Group”, një kompani e tregtisë elektronike ndërkufitare me bazë në Pekin, planifikon të rrisë të ardhurat e gjeneruara nga shitjet nga “MyyShop”, platforma e saj e tregtisë “social”, në 3.8 miliardë dollarë dhe të arrijë deri në 1 milion ndjekës të përmbajtjes jashtë shtetit gjatë tre viteve të ardhshme.

 "Shumë mundësi vijnë nga trendi me rritje të shpejtë i diversifikimit dhe fragmentimit të kanaleve të blerjeve pasi ndikimi i pandemisë Covid-19 shpalosi shumë sfida për ekonominë botërore në vitin 2020. Virtualiteti ka rritur shkallën e depërtimit të tregtisë elektronike ndërkufitare të kompanive kineze në shumë tregje të huaja dhe është rritur vëllimi i tregtisë së jashtme të vendit vitet e fundit”,- tha Diane Wang, themeluese dhe kryetare e “DHgate Group”.

Sipas hulumtimit të “iiMedia”, konsulenca e tregut me bazë në provincën Guangdong, të ardhurat e sektorit të transmetimit të drejtpërdrejtë të tregtisë elektronike të Kinës arritën në 1.2 trilionë juanë (172 miliardë dollarë) në vitin 2021, 25 për qind më shumë në baza vjetore, dhe shifra parashikohet të arrijë 2.1 trilionë juanë në 2025.

“Nëse modeli i decentralizuar i tregtisë elektronike ndërkufitare mund të zgjerohet me sukses nga Kina në tregjet jashtë shtetit në vitet e ardhshme, ka një hapësirë të madhe tregu pas tij”- tha Wang.

Duke parë mundësi të reja në industritë e drejtuara nga mediet sociale, “DHgate” lançoi “MyShop”, një biznes softuerësh të tregtisë sociale si shërbim që lidh zinxhirët kinezë të furnizimit me individë që kanë trafik të konsiderueshëm në faqet e tyre në mediet sociale, ose influencues në platformat e rrjeteve sociale në mbarë botën.

Platforma synon të lehtësojë kompanitë e orientuara nga eksporti, veçanërisht ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, me akses në kanalet globale të domenit privat. Ajo është krijuar për të fuqizuar konsumatorët e Gjeneratës Z, ata të lindur nga mesi i viteve 1990 dhe fillimi i viteve 2000, dhe krijuesit e përmbajtjes, duke përfshirë të famshmit e internetit, dërguesit e produkteve dhe pronarët e markave.

“Si gjenerata e parë në epokën e internetit celular, ata janë zërat dominues në mediet sociale, duke udhëhequr kulturën popullore dhe duke ndikuar shumë në konsum. Gatishmëria e tyre e fortë dhe me frekuencë të lartë për të konsumuar po udhëheq trendin e konsumit global dhe po sjell ndryshime të dukshme në ekonominë botërore. Ndryshe nga tregu vendas, pjesa më e madhe e transmetimeve të drejtpërdrejta me ndikim udhëhiqen nga rrjete me shumë kanale ose kompani të transmetimit të drejtpërdrejtë të tregtisë elektronike. Ato zakonisht mbështeten nga një ekip. Është e rrallë të shohësh krijues të huaj të përmbajtjes që punojnë individualisht për “MCN” ose kompani të tjera. Kjo tregon se platforma jonë e decentralizuar përputhet me realitetin e shumë vendeve të tjera”,- tha Wang.

Sipas konsulencës globale “Accenture”, ritmi i rritjes së tregtisë globale në medien sociale pritet të jetë trefishi i asaj të tregtisë elektronike tradicionale në vitin 2025, duke arritur në 1.2 trilionë dollarë, me konsumatorët e Gjeneratës Z që përbëjnë 62 për qind të shpenzimeve globale të tregtisë elektronike.

Për të ndërtuar një avantazh teknik dhe për të arritur më shumë biznese, “MyyShop” ofron shërbime të bazuara në media sociale, si përzgjedhja e produkteve inteligjente me fuqi nga inteligjenca artificiale dhe shërbime të zgjuara logjistike. Ajo gjithashtu ndihmon ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, veçanërisht tregtarët e nivelit fillestar dhe individët me ndikim social, që të drejtojnë dyqanet e tyre “online” si shitës të drejtpërdrejtë.

Me industrinë e tregtisë elektronike ndërkufitare që hyn në fazën tjetër të rritjes, është praktike dhe jetike për platformat e afta si “Myy-Shop” të lidhin zinxhirin e fuqishëm të furnizimit të Kinës me transmetime të drejtpërdrejta me ndikim në mediet sociale, duke i ndihmuar ata të fillojnë biznese dhe të marrin pjesë në tregtinë globale, tha Wang.

Sipas “DHgate”, ndërsa shikimi i transmetimit të drejtpërdrejtë të tregtisë elektronike është bërë gradualisht një zakon në internet për shumë konsumatorë në mbarë botën, gjithsej 1.66 milionë krijues të përmbajtjes në mbarë botën ishin regjistruar në “MyyShop”, duke rritur shitjet e më shumë se 4 milionë llojeve të produkteve deri në qershor 2022, ndërsa ishin parë një total prej 147.3 miliardë video të shkurtra.

Numri i përdoruesve aktivë në “MyyShop” u rrit 76.3 për qind në baza vjetore në tremujorin e parë të këtij viti, ndërsa numri i përdoruesve që paguajnë u rrit me 65.6 për qind nga viti në vit.

Meqenëse logjistika është një faktor kyç në shërbimet e tregtisë elektronike ndërkufitare për kohëzgjatjen dhe stabilitetin, Wang tha se “MyyShop” i ka bërë vend vetes në sektorin e shërbimeve të transportit me rënie, duke mbledhur produkte direkt nga furnitorët dhe duke i dërguar ato nga magazinat në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Meksikë në shtëpitë e klientëve, për të siguruar efikasitetin e dërgesës.

Përveç krijimit të një sistemi krejtësisht pa probleme dhe të qetë si për bizneset ashtu edhe për blerësit, platforma gjithashtu lidh furnitorët me influencuesit në internet, i ndihmon ata me mjete dhe shërbime të përshtatshme, duke përfshirë logjistikën, marketingun dhe financat, dhe ofron garanci për shpërndarje të besueshme, shtoi ajo.

Kufjet, dritat LED, kutitë e telefonit, skuterët, veshjet e jogës, fustanet e dasmës, furnizimet e festës, çantat kozmetike, dritat me fije dhe dronët ishin produktet më të njohura mes blerësve jashtë shtetit vitin e kaluar, bëri të ditur “DHgate”.

Në disa tregje në zhvillim si Afrika, njerëzit kanë kaluar drejtpërdrejt në tregtinë në mediet sociale, duke tejkaluar epokën e tregtisë elektronike të dominuar nga kompjuterët dhe epokën e tregtisë elektronike të dominuar nga smartfonët. Në tregjet e zhvilluara, tregtia në mediet sociale gjithashtu zhvillohet më shpejt se tregtia elektronike tradicionale, tha Wang.

Themeluar në vitin 2004, “DHgate Group” deri tani ka ofruar shërbime për 46 milionë biznese dhe blerës në mbarë botën. Pesë vendet kryesore që importojnë mallra kineze janë Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Australia, Kanadaja dhe Franca. Ka gjithashtu kërkesë në rritje nga tregjet në zhvillim si Zimbabve dhe Senegali.

Fuqizuar nga mundësitë e sjella nga marrëveshja e Partneritetit Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal dhe masat e reja të hapjes së vendit, Wang theksoi se Kina ka ende zinxhirin e furnizimit më të pjekur, më të avancuar dhe të përgjegjshëm. Sipas saj, përparësitë e vendit si fuqia punëtore e arsimuar dhe mjedisi shumë konkurrues i biznesit nuk mund të arrihen nga vendet e tjera.

Pavarësisht kompleksitetit dhe pasigurive më të mëdha si në tregjet vendase ashtu edhe në ato globale, shkalla e importit dhe eksportit të biznesit ndërkufitar të tregtisë elektronike të Kinës arriti në 1.92 trilionë juanë në vitin 2021, një rritje prej 18.6 për qind nga një vit më parë, bëhet e ditur nga Administrata e Përgjithshme e Doganave.

Vëllimi i transaksioneve me jashtë të tregtisë elektronike ndërkufitare u rrit 28.6 për qind nga viti në vit në gjysmën e parë të këtij viti, sipas administratës.

E etur për të nxitur tregtinë e jashtme, Kina njoftoi në fund të nëntorit se kishte miratuar krijimin e zonave pilot gjithëpërfshirëse për tregtinë elektronike ndërkufitare në 33 qytete dhe rajone të tjera. Ky është grupi i shtatë i zonave të tilla pilot, që e çon numrin në 165 në të gjithë vendin.

Platformat e tregtisë elektronike ndërkufitare, të mbështetura nga teknologjitë e avancuara digjitale, kanë vepruar si një stabilizues dhe motor i madh i tregtisë globale. Rritja e saj do të ndikojë te ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në tregjet e brendshme dhe globale. Kjo gjë i ka ndihmuar ata të shesin produktet e tyre në kushte të barabarta, të ulin kostot dhe të reduktojnë ndërmjetësit, tha Dong Yan, drejtor i departamentit të tregtisë në Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore në Akademinë Kineze të Shkencave Sociale, në Pekin.

“Përpjekjet e Kinës për t'u bashkuar me paktet ndërkombëtare ekonomike dhe tregtare të nivelit të lartë do të lehtësojnë kompanitë e saj që të menaxhojnë më mirë flukset ndërkufitare të të dhënave digjitale dhe të shfrytëzojnë mundësitë e rritjes”,- tha ajo.

Tregtia elektronike ndërkufitare është gjithashtu një rrugë e re për të promovuar përmirësimin e konsumit të Kinës. Karakteristikat e tij të decentralizimit dhe globalizimit mund të plotësojnë nevojat e konsumatorëve për produkte të personalizuara, thuhet në një raport të publikuar në nëntor nga Këshilli i Kinës për Promovimin e Tregtisë Ndërkombëtare, me qendër në Pekin.