Takimi vjetor prezanton planet e rritjes ekonomike të Kinës për vitin 2023
2022-12-20 13:30:49

Një takim për të planifikuar ecurinë ekonomike të Kinës vitin e ardhshëm ka prioritizuar rritjen e kërkesës së brendshme duke nxitur konsumin në mënyrë që të promovojë rritjen ekonomike mes presionit nga "tkurrja e kërkesës, goditjet e ofertës dhe dobësimi i pritjeve".

Foto:VCG

Prodhimi rigjallërohet shpejt në Kinë(Foto:VCG)

Konferenca vjetore dyditore e Punës Ekonomike Qendrore, e cila përfundoi të premten në Pekin, bëri të qartë se duhen bërë përpjekje për të rritur pritshmëritë sociale dhe besimin e tregut, për të koordinuar më mirë reagimin ndaj pandemisë dhe zhvillimin socio-ekonomik, duke koordinuar më mirë nxitjen e ofertës. reformën strukturore anësore dhe kërkesën e brendshme në rritje.

Duke iu drejtuar takimit, Presidenti Xi Jinping, i cili është gjithashtu sekretar i përgjithshëm i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës dhe kryetar i Komisionit Qendror Ushtarak, shqyrtoi punën ekonomike të vendit në vitin 2022, analizoi situatën aktuale ekonomike dhe bëri propozime për vitin e ardhshëm.

Pjesëmarrësit e takimit nënvizuan nevojën për t'iu përmbajtur parimit të përgjithshëm të kërkimit të përparimit duke ruajtur stabilitetin për punën ekonomike të vitit të ardhshëm. Ata gjithashtu kërkuan zbatimin gjithëpërfshirës dhe besnik të filozofisë së re të zhvillimit, dhe rritjen e ndërtimit të paradigmës së re të zhvillimit, me fokus në avancimin e rritjes me cilësi të lartë dhe koordinimin më të mirë të zhvillimit dhe sigurisë, sipas një deklarate pas takimit.

Theksi do të vendoset në stabilizimin e rritjes, punësimit dhe çmimeve për të nxitur ekonominë, tha ai.

Prodhimi rigjallërohet shpejt në Kinë(Foto:VCG)

Zbatimi i një politike fiskale proaktive dhe një politikë monetare të kujdesshme do të vazhdojë edhe në vitin 2023, thuhet në deklaratë. Koordinimi dhe sinergjia midis politikave të ndryshme duhet të forcohet dhe masat për parandalimin dhe kontrollin duhet të optimizohen në mënyrë që ato së bashku të nxisin rritjen me cilësi të lartë, shtoi ai.

Pjesëmarrësit e takimit theksuan se masat proaktive të politikës fiskale duhet të përforcohen për të përmirësuar efiçencën dhe masat e kujdesshme të politikës monetare duhet të jenë të sakta dhe të fuqishme.

Ata thanë se politika industriale duhet të marrë parasysh zhvillimin dhe sigurinë, ndërsa politika sociale duhet të sigurojë jetesën bazë të njerëzve. Punësimit të të rinjve, veçanërisht të sapodiplomuarve, duhet t'i kushtohet vëmendje e veçantë, shtuan ata.

Për të zgjeruar kërkesën e brendshme, pjesëmarrësit e takimit thanë se duhet të ndërmerren hapa të shumtë për të rritur të ardhurat e njerëzve dhe për të mbështetur konsumin e banesave, automjeteve të reja të energjisë dhe shërbimeve të kujdesit për të moshuarit.

Ata nënvizuan nevojën për të nxitur në mënyrë efektive kapitalin social nëpërmjet investimeve qeveritare dhe stimujve të politikave, si dhe inkurajimin dhe tërheqjen e kapitalit privat për të marrë pjesë në projekte të mëdha. Eksportet duhet të vazhdojnë të mbështesin rritjen ekonomike, thanë ata.

Prodhimi rigjallërohet shpejt në Kinë(Foto:VCG)

Prodhimi rigjallërohet shpejt në Kinë(Foto:VCG)

Pjesëmarrësit e takimit kërkuan rritjen e ndërtimit të një sistemi industrial modern, duke bërë përparime në teknologjitë kryesore në fushat kryesore dhe duke përmirësuar konkurrencën globale të industrive tradicionale të Kinës.

Ata theksuan nevojën për të përshpejtuar kërkimin, zhvillimin dhe aplikimin e teknologjive më të avancuara në fushat e energjisë së re, inteligjencës artificiale, bioteknologjisë, zhvillimit të gjelbër dhe me karbon të ulët dhe informatikës kuantike, dhe të punohet më shumë për të zhvilluar ekonominë digjitale.

Pjesëmarrësit e takimit nënvizuan rëndësinë e trajtimit të barabartë të kompanive shtetërore dhe bizneseve private nëpërmjet mbështetjes ligjore ose institucionale dhe kërkuan mbrojtjen e pronës së kompanive private dhe të drejtave dhe interesave të sipërmarrësve privatë në përputhje me ligjin.

Ndërsa nënvizuan nevojën për të bërë përpjekje më të mëdha për tërheqjen dhe përdorimin e kapitalit të huaj, pjesëmarrësit e takimit kërkuan zgjerimin e aksesit në treg, zgjerimin e hapjes në industrinë e shërbimeve moderne dhe bërjen e përpjekjeve aktive për t'iu bashkuar marrëveshjeve ekonomike dhe tregtare të standardeve të larta, duke përfshirë Marrëveshjen  Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor dhe Marrëveshjen e Partneritetit të Ekonomisë Digjitale.

Ata theksuan gjithashtu sigurimin e zhvillimit të qëndrueshëm të tregut të pasurive të paluajtshme, duke nënvizuar nevojën për parandalimin dhe zbutjen e rreziqeve të mëdha ekonomike dhe financiare.

Urumqi, Rajon Autonom Xinjiang-Ujgur(Foto:VCG)

Urumqi, Rajon Autonom Xinjiang-Ujgur, 8 dhjetor 2022(Foto:VCG)

Pjesëmarrësit e takimit kërkuan zhvillimin e ekonomisë reale dhe forcimin e zbutjes së rreziqeve financiare të borxhit të pushtetit vendor dhe thanë se duhet shmangur rreziqet financiare sistematike.