Hulumtimet hedhin dritë mbi mbrojtjen natyrale të orizit
2022-12-20 13:38:50

Orizi është një ushqim bazë për 3.5 miliardë njerëz në mbarë botën dhe më shumë se 1 miliardë sigurojnë jetesën përmes rritjes së të korrave. Kjo kulturë ushqen gjithashtu rreth 60 për qind të kinezëve. Kina ka qenë udhëheqëse në botë në kërkimet e lidhura me orizin.   Shkencëtarët kinezë kanë kryer shumë studime për mbrojtjen natyrale të kësaj kulture bujqësore.

Shkencëtarët kinezë kanë zbuluar se bimët e orizit të sulmuara nga barngrënësit, një dëmtues i madh i orizit, dërgojnë substanca në ajër për të paralajmëruar fqinjët e tyre në mënyrë që ata të mund të përgatisin mbrojtje kimike.

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

Gjetjet mund të ndihmojnë në rritjen e rezistencës së kulturave të mbjella gjerësisht kundër një prej dëmtuesve të saj më shkatërrues, sipas një studimi të botuar në mes të tetorit, si ndihmë për sigurinë ushqimore botërore në “New Phytologist”, një revistë shkencore për bimët,.

HIPV-të, ose avulluesit e bimëve të shkaktuara nga barngrënësit, janë përzierje komplekse të përbërjeve organike, të paqëndrueshme të emetuara nga bimët e sulmuara nga barngrënësit. Ato luajnë një rol vendimtar në ndërveprimet e bimëve me komunitetet e insekteve, thonë ekspertët.

Për shembull, HIPV-të mund të përdoren nga insektet për të gjetur prenë e tyre dhe për të shmangur grabitqarët. Ato gjithashtu mund të perceptohen nga bimët e afërta dhe kështu shërbejnë si sinjale ajrore gjatë ndërveprimeve ndërmjet bimëve.

Lëndët e paqëndrueshme, të emetuara nga bimët e sulmuara nga barngrënësit ose patogjenët, mund të ndihen nga bimë të tjera dhe të çojnë në atë që njihet si mbushje mbrojtëse, e cila është vërejtur gjerësisht midis bimëve të misrit, domates dhe çajit.

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

Studimi nga ekspertët agrarë nga Akademia Kineze e Shkencave Bujqësore dhe një studiues suedez shkoi një hap më tej. Ata punuan për të deshifruar procesin përmes analizave kimike dhe molekulare dhe eksperimenteve të sjelljes së insekteve.

Hulumtimi i tyre ka zbuluar se para-ekspozimi ndaj HIPV-ve të shkaktuara nga gërmuesit e rrjedhës lejon që bimët e orizit të aktivizojnë një përgjigje më intensive pas sulmit, duke krijuar një rritje të papritur të acidit jasmonik dhe frenuesve mbrojtës të proteinazës, të cilët janë të dëmshëm për larvën e dëmtuesit.

Për më tepër, u zbulua se bimët e "primuara" lëshojnë sasi më të mëdha të substancave të paqëndrueshme që tërheqin një grenzë që paraziton gërmuesin e rrjedhjes.

"Të kuptuarit e detajeve të proceseve themelore duhet të lehtësojë studimet për të sqaruar ndërveprime të ngjashme në sisteme të tjera dhe mund të çojë në strategji që shfrytëzojnë sinjalet e alarmit me erë të keqe për të menaxhuar mykun me shirita dhe dëmtues të tjerë shkatërrues," tha gazeta, e cila u financua pjesërisht nga  Fondacioni Kombëtar i Shkencave Natyrore të Kinës.

Të dhënat e siguruara nga Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale treguan se gërvishtësi me vija dhe dëmtuesit dhe patogjenët e tjerë kryesorë të rrezikut prekën më shumë se 57 milionë hektarë oriz vitin e kaluar.

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

Studimet e orizit në Kinë(Foto:VCG)

I ndjeri shkencëtar i shkëlqyer Yuan Longping me homolog të huaj(Foto:VCG)

I ndjeri shkencëtar i shkëlqyer Yuan Longping(majtas) me homolog të huaj(Foto:VCG)

Hulumtimi është pjesë e një përpjekjeje më të gjerë të Kinës për të rritur prodhimin e saj ushqimor përmes shkencave dhe teknologjive bujqësore.

Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale muajin e kaluar njoftoi një program për të rritur kërkimin e mbarështimit me shpresën e zhvillimit të varieteteve të kultivuara në vend, me prodhimtari të lartë të kulturave dhe blegtorisë për të ushqyer më mirë 1.4 miliardë banorët e vendit.

Orizi është një ushqim bazë për 3.5 miliardë njerëz në mbarë botën dhe më shumë se 1 miliardë sigurojnë jetesën përmes rritjes së të korrave, tha Qu Dongyu, drejtori i përgjithshëm i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë, në një forum virtual muajin e kaluar.  Kjo kulture ushqen gjithashtu rreth 60 për qind të kinezëve.

Kina ka qenë udhëheqëse në botë në kërkimet e lidhura me orizin.  Në vitin 2004, Yuan Longping  fitoi Çmimin Botëror të Ushqimit për zhvillimin e orizit hibrid, prodhimi i të cilit ishte rreth 7.5 tonë metrikë për hektar, krahasuar me 4.61 tonë në nivel global.