Prodhuesi kinez gati për ngritje të madhe me AAV
2022-12-19 19:22:15


Foto: China Daily

EHang Holdings Ltd, një prodhues kinez i mjeteve ajrore autonome, po rrit përpjekjet për të forcuar funksionimin komercial të avionëve vertikalë elektrikë të ngritjes dhe uljes në fushat e transportit të pasagjerëve, logjistikës dhe menaxhimit të zgjuar të qytetit, si dhe të zgjerojë praninë e saj në industrinë globale të lëvizshmërisë ajrore urbane.

Aktualisht, të gjitha planet e certifikimit të vlefshmërisë ajrore të avionëve të saj autonomë EH216-S AAV janë miratuar zyrtarisht nga Administrata e Aviacionit Civil të Kinës.  Procesi i certifikimit ka hyrë në fazën përfundimtare të demonstrimit dhe verifikimit të pajtueshmërisë, tha Hu Huazhi, themelues dhe CEO i EHang, në fillim të këtij muaji.

"Meqenëse kemi përfunduar pothuajse pikat më të vështira në proces, ne mbetemi plotësisht të sigurt për përfundimin e certifikimit të parë në botë të vlefshmërisë ajrore për sistemin e avionëve pa pilot që transportojnë njerëz," tha Hu.

Gjatë viteve të fundit, AAV me dy vende të kompanisë për pasagjerë, EHang 216, ka përfunduar më shumë se 30,000 fluturime provë, duke përfshirë fluturime provë me transport pasagjerësh dhe teste në mjedise ekstreme që përfshijnë lartësi të mëdha, tajfunë, shkretëtirë dhe mjegull të rëndë.

Kompania me bazë në provincën Guangzhou, Guangdong ka nisur iniciativën për të zhvilluar 100 rrugë të lëvizshmërisë ajrore me fokus në zonën e Gjirit të Madh Guangdong-Hong Kong-Makao në fazën fillestare dhe planifikon të zgjerohet gradualisht në pjesë të tjera të vendit.

Kompania ka përfunduar më shumë se 6,800 fluturime testuese operacionale me AAV-të EH216 për vizitë ajrore në 15 pika operimi në Kinë, duke përfshirë qytetet e nivelit të parë si Guangzhou dhe Shenzhen të provincës Guangdong, Shangai dhe destinacione të tjera turistike, tha Fang Xin, shefi operativ e EHang.

Një raport nga kompania kërkimore globale MarketsandMarkets tha se tregu global i lëvizshmërisë ajrore urbane pa pilot parashikohet të rritet nga 2.6 miliardë dollarë në 2020 në 9.1 miliardë dollarë deri në vitin 2030, me një normë të përbërë rritjeje vjetore prej 13.5 përqind.

Kërkesa në rritje për mënyra alternative të transportit në lëvizjen urbane për aplikime komerciale dhe risitë teknologjike në teknologjinë pa pilot janë faktorët kryesorë që drejtojnë tregun, thuhet në raport.

Hu tha se taksitë ajrore autonome që transportojnë pasagjerë kanë fuqinë për të transformuar jetën e përditshme në zonat urbane pasi ato mund të reduktojnë ndotjen, të përshpejtojnë shërbimet e urgjencës dhe të kursejnë kohë dhe para për individët dhe bizneset përmes kohërave më të shkurtra të udhëtimit.

Yu Zhanfu, partner dhe nënkryetar i njësisë së Kinës në konsulencën Roland Berger, tha se një ngritje dhe ulje vertikale elektrike, ose avion eVTOL, duhet të kalojë përmes verifikimit të plotë në lidhje me sigurinë dhe stabilitetin teknologjik në zona ose skenarë me popullsi të rrallë - të tilla si natyrore  destinacionet turistike të peizazhit - në fazën e hershme, përpara se të hyjnë vërtet në segmentin e lëvizshmërisë ajrore urbane.

 Krahasuar me helikopterët tradicionalë, avionët eVTOL janë më të vegjël dhe më të lehtë dhe kërkojnë më pak hapësirë për ngritje dhe ulje, me kosto më të ulëta operative, të cilat të gjitha do t'i japin një shtysë të madhe popullaritetit të tyre, tha Yu.  Megjithatë, ata ende përballen me sfida teknike dhe pasiguri në kushte të ndryshme klimatike dhe gjeografike.

EHang nënshkroi një partneritet me Hong Kong Aircraft Engineering Company Ltd, një kompani e inxhinierisë dhe mirëmbajtjes së avionëve dhe një degë e Swire Group, në tetor.  Të dy palët planifikojnë të bashkëpunojnë në fusha të shumta si prodhimi dhe montimi, aftësia e vazhdueshme ajrore, platformat digjitale, mirëmbajtja e avionëve dhe trajnimi i talenteve.

Ndërkohë, kompania po shton përpjekjet për të zgjeruar gjurmët e saj në tregjet jashtë shtetit.  EH216 AAV e saj përfundoi një turne demo fluturimi nëpër katër qytete të tjera në Japoni në korrik, pas fluturimeve të tij demo në Okayama dhe Fukushima vitin e kaluar.

Fluturimet demo në Japoni përfshinin fluturime mbi det dhe fluturime pikë-për-pikë, të cilat besohet se janë të parët për avionët eVTOL në Japoni dhe kanë hedhur një themel të fortë për zgjerimin e vazhdueshëm të sektorit në tregun japonez.

Në prill, EHang mori një porosi paraprake për 100 njësi të AAV-ve EH216 nga Prestige Aviation, një kompani aviacioni indonezian.  Është porosia më e madhe që ka marrë ndonjëherë EHang për AAV-të e saj të kategorisë së pasagjerëve në Azi, tha kompania.

Hu tha se ndërsa Partneriteti Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal sjell politika të favorshme për bashkëpunimin ndërkombëtar, kompania do të përshpejtojë më tej zhvillimin e lëvizshmërisë ajrore urbane në rajonin Azi-Paqësor.

"AAV-të që transportojnë pasagjerë, të cilat aplikojnë shumë teknologji të avancuara, janë një fushë e re dhe do të nxisin inovacionin dhe zhvillimin teknologjik për të gjithë industrinë," tha Pan Xuefei, një analist i lartë në firmën e kërkimit të tregut International Data Corp.

Megjithatë, për shkak të standardeve të larta të sigurisë dhe performancës që duhet të përmbushen, taksi të tilla autonome ajrore do t'i nënshtrohen ende provave të rrepta përpara se të fillojnë operacionet tregtare në shkallë të gjerë, tha Pan.