Inovacioni i çon muzetë në të ardhmen
2022-12-16 15:35:44

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Vitet e fundit, lojërat inovative janë bërë forma argëtuese gjithnjë e më të njohura mes të rinjve në mbarë vendin. Lojëra të tilla tematike, me udhëtime pas në kohë apo me instalime për të parë imazhe të projektuara si ëndrra, po përdoren nga muzetë për të tërhequr më shumë vizitorë dhe për të shfaqur pasuritë e tyre kulturore.

Shumë njerëz do të provonin mundësinë për të udhëtuar pas në kohë dhe tani një muze në Jiangmen, provincën Guangdong, po ua jep këtë mundësi.

Një lojë misterioze inovative, e prezantuar nga institucioni, u mundëson lojtarëve të udhëtojnë në vitin 1946 për të përjetuar jetën e kinezëve jashtë shtetit.

Me fokusin veçanërisht te brezi i ri, lojtarët përjetojnë përpjekjet e personazheve në lojë për të drejtuar biznese dhe dashurinë e thellë që kishin për Kinën në kohë lufte.

Vitet e fundit, lojërat misterioze me role janë bërë forma argëtuese gjithnjë e më të njohura mes të rinjve në mbarë vendin.

Për të tërhequr më shumë vizitorë, muzeu Jiangmen Wuyi   i kinezëve jashtë vendit, i cili krenohet me një koleksion të pasur artikujsh nga kinezët që jetojnë jashtë vendit, është bërë një nga muzetë e parë në Kinë që kombinon një lojë misterioze me ekspozitat.

Muzeu është ndër ata që po punojnë për të shfaqur pasuritë e tyre kulturore dhe për të treguar histori bindëse rreth ekspozitave të tyre.

Loja misterioze bazohet në një ngjarje historike. Përpara se të themelohej Republika Popullore e Kinës, Situ Meitang, një udhëheqës patriot kinez i lindur në Jiangmen, planifikoi të kthehej në Kinë për t'u angazhuar në politikë si udhëheqës i Partisë Zhi Gong të Kinës, e cila u shërben interesave të kinezëve që jetojnë jashtë vendit.

Ata që marrin pjesë në lojë luajnë rolet e Situ dhe katër personazheve imagjinarë që jetojnë në një lagje kineze në Shtetet e Bashkuara. Pjesëmarrësit kërkojnë prova midis ekspozitave të muzeut për të zgjedhur dy lojtarë - njëri për të shoqëruar Situ për t'u kthyer në Kinë dhe tjetri për të qenë udhëheqësi i ardhshëm i lagjes.

Të rinjtë, të cilët e kanë pritur me entuziazëm lojën, vazhdojnë të telefonojnë muzeun për të pyetur për të. Një person madje e vlerësoi lojën si aktivitetin "më të lezetshëm" që duhet bërë në Jiangmen.

Ambienti për lojën është një zonë ekspozimi në muze që është shndërruar në një lagje të Kinës në SHBA në shekullin e kaluar. Ka një farmaci të mjekësisë tradicionale kineze, një zyrë gazete, një berber dhe një biznes rrobaqepësie. Të gjitha rekuizitat, duke përfshirë një llambë tavoline, rroba në një varëse rrobash dhe postera në mure, janë në stilin e kohës.

Lojtarët kërkojnë prova duke vizituar dhoma të ndryshme, ku shikojnë në çdo cep. Ata lexojnë me kujdes gazetat dhe librat dhe kontrollojnë nën një tavolinë për të parë nëse kanë humbur ndonjë gjë. Çdo kuti dhe dollap, duke përfshirë sirtarët e vegjël të një sënduku ilaçesh, hapen dhe kontrollohen.

Suksesi i lojës ka qenë një surprizë e madhe për Zhang Yizhi, arkitektja e projektit inovativ, e cila drejton departamentin e promovimit dhe zhvillimit të produkteve kulturore dhe krijuese të muzeut.

Ajo tha se megjithëse muzeu ka qenë në Jiangmen për një dekadë, pak të rinj e dinin për ekzistencën e tij. "Kjo me të vërtetë më tronditi dhe fillova të pyesja veten nëse përmbajtja jonë ishte e paarritshme për të rinjtë",- tha Zhang.

Që nga fillimi i lojës në pushimet verore vitin e kaluar, muzeu ka organizuar më shumë se 100 aktivitete të tilla, duke tërhequr mbi 500 njerëz, kryesisht pjesëmarrës më të rinj.

Përveç historisë së Kinës, institucioni ka prezantuar një skenar tjetër të bazuar në një rast vrasjeje imagjinare në Jiangmen dhe po planifikon gjithashtu të nisë lojëra të tjera interaktive.

Chen Jianxiang, 25 vjeç,  skenarist në departamentin e Zhang, tha se ndryshe nga disa institucione që punësojnë shkrimtarë profesionistë për të punuar në skenarë, të dy tregimet e vendosura në muzeun Jiangmen janë shkruar nga punonjësit e tij, të cilët besojnë se vetëm ata që janë të njohur me institucionin mund të dalin me komplote vërtet intriguese.

Ai shtoi se pothuajse të gjithë anëtarët e stafit, nga kuratori deri te roja e sigurisë, kanë marrë pjesë në shkrimin e skenarit dhe realizimin e projektit.

Puna novatore e muzeut Jiangmen ka frymëzuar institucione të tjera në zonë. Zhang tha se një muze në Dongguan nxori një lojë të ngjashme misterioze këtë vit që paraqiste një nga ekspozitat e tij. Ajo shtoi se autoritetet në Dongguan dhe Huizhou po investojnë gjithashtu shumë në promovimin e relikteve kulturore.

Disa muze në Guangdong po përdorin fuqinë e teknologjisë për të transformuar reliktet kulturore në asete digjitale për t'u vlerësuar dhe ruajtur në botën virtuale. Duke paguar vetëm 20 deri në 30 juanë (2,86 deri në 4,30 dollarë), vizitorët në internet përjetojnë thesare të paçmueshme.

Për shembull, një aplikacion celulari u mundëson vizitorëve të shohin një koleksion me një jastëk prej porcelani nga Dinastia Yuan,  që përmban një ilustrim të bazuar në tregimin popullor kinez “Udhëtimi në Perëndim”.

Në ekranet e telefonit, të gjitha personazhet në ilustrim bëhen "të gjallë", duke ringjallur një skenë ikonike në rrëfimin popullor, në të cilin murgu budist Tang Sanzang kalëron një kalë të bardhë, duke vijuar punën e tij për të mbledhur tekste të shenjta. Dishepujt e tij udhëheqin rrugën, duke përdorur armët e tyre për të mbrojtur Tang. Një dishepull tjetër e ndjek nga afër, duke mbajtur një ombrellë për Tang.

Ky është vetëm një nga dhjetëra koleksionet digjitale të prezantuara së fundmi nga muzetë në Guangdong. Që nga prilli, muzeu i Guangdong dhe të tjerët në rajon kanë nxjerrë më shumë se 20 vepra arti digjitale bazuar në koleksionet e tyre kryesore – duke nxjerrë më shumë se 65,000 kopje, shumica e të cilave u shitën menjëherë.

Chen Shaofeng, zëvendësdrejtor i muzeut të Guangdong, tha se përveç ofrimit të një mënyre të modës dhe të përshtatshme për të vlerësuar reliktet kulturore, koleksionet digjitale gjithashtu ndihmojnë në krijimin e lidhjeve midis konsumatorëve dhe relikteve kulturore, duke frymëzuar eksplorimin e historive pas këtyre artikujve.

Duke iu përgjigjur shqetësimeve në lidhje me rreziqet e sigurisë së të dhënave, Chen tha se koleksionet digjitale kryesisht rikrijohen bazuar në relikte kulturore, kështu që të dhënat origjinale nga pasuria burimore janë të kufizuara. Gjithashtu, këto koleksione nuk mund të shiten në platformat online, kështu që rreziqe të tilla mund të kontrollohen për sa kohë që muzetë qëndrojnë vigjilentë ndaj tyre.

Muzetë tani po konsiderojnë të lançojnë platformat e tyre për të menaxhuar më mirë programet e tyre digjitale, përveç bashkëpunimit me platformat e operuara nga gjigantët e tregtisë elektronike “Alibaba” dhe “Tencent”, tha Chen.

Muzetë po planifikojnë gjithashtu të krijojnë koleksione digjitale me ekspozita tematike. Chen tha se vendosja e ekspozitave të mirëkuruara me tema të ndryshme në internet do të lërë një përshtypje më të thellë te vizitorët.

Hong Kongu gjithashtu i ka dhënë rëndësi promovimit të relikteve kulturore.

Në korrik, ekspozitat për të shënuar hapjen e Muzeut të Pallatit të Hong Kongut shfaqën dhjetëra instalime të reja interaktive mediatike të bazuara në thesaret kombëtare të huazuara nga Qyteti i Ndaluar në Pekin.

Një instalim u mundësoi vizitorëve të shikonin ëndrrat e perandorit Qianlong gjatë Dinastisë Qing (1644-1911). Vizitorët shtriheshin në një divan për të parë imazhet e projektuara si "ëndrra" në tavan, duke përfshirë një portret të mbretëreshës së dashur të Qianlong dhe poezinë që ai shkroi për të pasi vdekjes së saj.

Jeffery Shaw, i cili projektoi shumë prej instalimeve, tha se digjitalizimi mundëson akses më të gjerë në reliktet kulturore, duke shtuar se shembuj emocionues të ekspozitave të mediave të reja që paraqesin trashëgiminë kulturore po shfaqen në ekspozita në muze, galeri dhe universitete.

Kërkesa në rritje e publikut dhe vlerësimi i trashëgimisë kulturore digjitale kanë bërë që ekspozuesit të bëhen më aventurierë. Shaw tha se me angazhimin e autoriteteve lokale ndaj artit dhe teknologjisë, ai mendon se Hong Kongu po bëhet shpejt një lider global në këtë fushë.

Hapja e muzeut do të thotë që qyteti tani ka më shumë hapësirë për të diversifikuar zhvillimin e produkteve kreative me temë mbi reliktet kulturore.

Freeman Lau Siu-hong, i cili është përgjegjës për dizajnin e markës së muzeut, tha se institucioni ka një pasuri të pronësisë intelektuale për të shfrytëzuar, si ndërtesa e tij madhështore, thesaret spektakolare kombëtare të huazuara nga Pekini, ekspozitat me tematikë dhe vepra të reja krijuar nga artistë vendas për të riinterpretuar kulturën e Muzeut të Pallatit.

Desmond Hui Cheuk-kuen, i cili drejton Departamentin e Artit dhe Dizajnit në Universitetin Hang Seng të Hong Kongut, tha se promovimi dhe shfrytëzimi i relikteve kulturore lokale përparoi relativisht ngadalë për një kohë të gjatë.

Ai tani mendon se është koha që Hong Kongu të adaptojë një qasje më krijuese për të treguar historitë pas këtyre relikteve, duke pasur parasysh pozicionin e qytetit si një qendër për artet dhe shkëmbimet kulturore midis Kinës dhe pjesës tjetër të botës. Qeveria e re e Rajonit të Posaçëm Administrativ të Hong Kongut ka hartuar gjithashtu plane të reja për industrinë kulturore, tha Hui.

Universiteti i Hui-t gjithashtu po u kushton vëmendje mundësive të reja që vijnë nga prezantimi i një diplome master në menaxhimin e trashëgimisë kulturore vitin e ardhshëm, që do të përfshijë gjithashtu kurse për të promovuar më mirë reliktet kulturore të qytetit. Universiteti ka pasur studime “bachelor” në industritë kulturore dhe krijuese që nga viti 2017.

Sjellja e relikteve kulturore më pranë publikut në nivel kombëtar duket se po përshpejtohet.

Muzeu i Pallatit në Pekin është bërë marka më e mirë e produktit kulturor dhe kreativ në vend - duke nisur një seri televizive që paraqet idetë e dizajnit të produktit dhe historitë prapa skenave të inovacionit të tij kulturor.

Në qershor, zona e rrënojave të Sanxingdui në provincën Sichuan në bashkëpunim me stacionet televizive, transmetoi drejtpërdrejt gërmimet e saj për tri ditë rresht, duke tërhequr rreth 10 milionë shikime.

Në muzeun Henan në Zhengzhou, provincën Henan, kuti që blihen pa e ditur klienti përmbajtjen, u japin blerësve një ndjesi të të qenit arkeolog. Kutitë ofrojnë mjete për klientët që të gërmojnë kopje të relikteve të muzeut.

Chen, nga muzeu i Guangdong, i cili është gjithashtu drejtor i përgjithshëm i Aleancës së Industrisë Kulturore dhe Kreative të Zonës së Madhe të Gjirit, tha se zona krenohet me një pasuri të relikteve kulturore me temë mbi tregtinë dhe shkëmbimet jashtë shtetit dhe përvojën ndërkombëtare të Hong Kongut dhe Makaos në dizenjimin e produkteve kulturore. Chen tha se ai ishte i impresionuar nga një muze në Guangdong që përdorte baltën nga “Nanhai One”, një anije e lashtë në Detin e Kinës Jugore, për të bërë enë dhe filxhanë çaji si suvenire. Ai inkurajoi muzetë të përdorin mënyra më të pazakonta për të promovuar relikte kulturore.

Lau, projektuesi i Muzeut të Pallatit të Hong Kongut, tha se qytetet në Zonën e Madhe të Gjirit kanë plane ambicioze të zhvillimit kulturor, shumë talente udhëheqëse të dizajnit dhe burime të pasura për të prodhuar produkte kulturore. Megjithatë, ai tha se planet e hartuara nga qytete të ndryshme në zonë nuk kanë sinergji. Në Pekin, përveç Muzeut të Pallatit, zhvillimi i pronësisë intelektuale në atraksione kulturore më pak të njohura është koordinuar përmes Javës vjetore të Dizajnit të Pekinit. Lau shpreson që në të ardhmen, zhvillimi i burimeve kulturore në Zonën e Madhe të Gjirit të planifikohet së bashku nga institucionet.

Chen tha se muzetë nuk janë kulla fildishi dhe përpjekjet që ata bëjnë janë krijuar për të tërhequr më shumë vizitorë për të vlerësuar ekspozitat e tyre. Me anëtarët e stafit të muzeut që vijnë me ide të shumta novatore, reliktet kulturore po bëhen gjithnjë e më të aksesueshme për publikun, shtoi ai.