Ekspozita AR u jep vizitorëve kinezë pamje digjitale brenda Notre-Dame të Parisit
2022-12-15 11:02:33

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Katedralja historike e Notre-Dame është sjellë në jetë me ndihmën e teknologjive të realitetit të shtuar dhe në 3D. Ekspozita “Notre-Dame de Paris - Ekspozita e realitetit të shtuar”, është realizuar nga kompania franceze “Histovery”, në bashkëpunim me institucionin publik përgjegjës për ruajtjen dhe restaurimin e katedrales, e cila u mbyll pas një zjarri shkatërrues në vitin 2019. Si ndalesa e parë e ekspozitës udhëtuese në Azi, eventi në Shangai është vënë në dispozicion të publikut deri më 2 janar, duke ofruar një udhëtim në hapësirë dhe kohë që mbulon historinë 850-vjeçare dhe rilindjen e katedrales në kryeqytetin francez.

Një “binjak digjital” i Notre-Dame të Parisit është hapur në Bund në Shangai, pjesë e një ekspozite falas të realitetit të shtuar, që synon të nxisë shkëmbimet kulturore kino-franceze.

Katedralja historike e Notre-Dame është sjellë në jetë me ndihmën e teknologjive të realitetit të shtuar (AR) dhe në 3D.

Ekspozita “Notre-Dame de Paris - Ekspozita e realitetit të shtuar”, është realizuar nga kompania franceze “Histovery”, në bashkëpunim me institucionin publik përgjegjës për ruajtjen dhe restaurimin e “Notre-Dame de Paris”, e cila u mbyll pas një zjarri shkatërrues në vitin 2019.

Për të përjetuar katedralen Notre-Dame në një mënyrë vizuale, vizitorëve u sigurohet një kompjuter tablet, të cilin ata mund ta përdorin për të skanuar një “portal kohe” të ngjashëm me një kod QR, përpara një sërë printimesh, fotografish dhe modelesh 3D në secilin seksion.

Vizitorët mund të eksplorojnë dhe të ndërveprojnë me momentet kryesore historike të katedrales, si dhe me arkitekturën dhe ndërtimin e saj. Karakteristikat interaktive synojnë të ndihmojnë njerëzit të kuptojnë historinë pas Notre-Dame dhe riparimin e saj të vazhdueshëm.

“Organizatorët donin të sillnin më shumë përvoja ndërvepruese në muzetë dhe vendet historike anembanë botës”, tha Morgan Fourdrigniez, përfaqësuesi i Kinës në

“Histovery”. Sipas tij, ekspozita u zhvillua në dy vjet për të siguruar që tabletët, “HistoPad”, të pasqyrojnë me saktësi historinë e Notre-Dame.

Fourdrigniez tha se zhvillimi përfshinte një komitet shkencor të përbërë nga tetë ekspertë në historinë e artit, histori dhe fusha të tjera.

Një shembull i gjallë se si teknologjitë më të fundit mund të rinovojnë vendet historike, ekspozita është gjithashtu një dritare drejt shkëmbimeve kulturore të thelluara midis Kinës dhe Francës.

Për Fourdrigniez, “Notre-Dame de Paris” nuk është vetëm një pjesë e rëndësishme e trashëgimisë kulturore franceze, por është edhe një thesar i qytetërimit njerëzor.

Ekspozita u mbajt në Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara, Gjermani dhe vende të tjera përpara se të lançohej në Azi, dhe pritet të zhvendoset në Japoni pas ndalesës së saj në Shangai.

Fourdrigniez tha se “Histovery” po kërkon në mënyrë aktive mundësi ekspozimi në qytete të tjera kineze, për të promovuar më tej shkëmbimet kulturore midis Kinës dhe Francës.

Si ndalesa e parë e ekspozitës udhëtuese në Azi, eventi në Shangai është vënë në dispozicion të publikut deri më 2 janar, duke ofruar një udhëtim nëpër hapësirë dhe kohë që mbulon historinë 850-vjeçare dhe rilindjen e katedrales në kryeqytetin francez.