Projektet promovojnë mbrojtjen ekologjike
2022-12-13 17:17:58

Kina dhe Arabia Saudite kanë forcuar bashkëpunimin në shumë fusha, por vitet e fundit edhe në mbrojtjen e mjedisit. Përvoja kineze ka gjetur zbatim në shumë projekte në vendin arab, njeri ndër të cilët dhe Projekti i Detit të Kuq.

Foto: Gazeta "China Water Transport"

Foto: Gazeta "China Water Transport"

Projektet kineze kanë prioritizuar mbrojtjen e mjedisit për të promovuar zhvillimin e gjelbër në Arabinë Saudite.

Projekti i Detit të Kuq të Arabisë Saudite, i vendosur në bregun perëndimor të vendit, planifikon të ndërtojë brigjet - kryesisht midis qyteteve Umluj dhe Al Wajh në provincën Tabuk - në një qendër turistike ndërkombëtare që përmban luks dhe ekoturizëm.

Është pjesë e Programit “Vizioni Saudit 2030”, plani afatgjatë i vendit për të ndërtuar një shoqëri të gjallë dhe një komb ambicioz me një ekonomi të lulëzuar.

China Harbour Engineering Company ka shtatë projekte në ndërtim, pjesë e mega Projektit të Detit të Kuq, kryesisht në tre ishuj në det të hapur.  Detyrat kryesore përfshijnë përmirësimin e mjedisit të ishullit, grumbullimin e themeleve për hotelet dhe pastrimin e një kanali ujor për të hyrë në ishuj.

Sipas planit të projektimit, Projekti i Detit të Kuq i jep Maldivet si shembull dhe i kushton vëmendje të madhe mbrojtjes së mjedisit detar.

Foto: Gazeta "China Water Transport"

Foto: Gazeta "China Water Transport"

“Në ndërtimin e projekteve  të nismës “Një brez, një rrugë” në rajonin e Lindjes së Mesme, kompania i është përmbajtur konceptit të ri të zhvillimit, duke kultivuar thellësisht idetë e promovimit të ndërtimit të qytetërimit ekologjik dhe bashkëjetesës harmonike midis njerëzve dhe natyrës në zemrën e çdo punonjësi.  tha Yang Zhiyuan, menaxher i përgjithshëm i Qendrës së Menaxhimit Rajonal të Lindjes së Mesme CHEC.

Shkëmbinj nënujorë koralorë janë një nga llojet më të ndërlikuara, të larmishme dhe më të cenueshme në sistemin ekologjik detar.  Deti i Kuq është konsideruar si shtëpia e shkëmbinjve koralorë të ndryshëm dhe të dendur.  Janë rreth 70 lloje koralesh brenda zonave të ndërtimit të projektit, duke siguruar habitat për mijëra peshq dhe jovertebrorë që janë thelbësorë për ruajtjen e biodiversitetit.

Kompania ka prioritet zbatimin e masave për mbrojtjen e mjedisit dhe mbrojtjen e ekosistemit detar të Detit të Kuq në çdo hap të projekteve, duke përfshirë hartimin e planeve dhe kryerjen e ndërtimit në vend, tha Yang.

Sipas Yang, ekipi ka ngritur dy shtresa të mureve mbrojtëse rreth ishujve të ndërtimit për të minimizuar ndikimin në mjedisin lokal.

Ai gjithashtu vendosi zonat me 10 metra shkëmb koralor si zona rezervë të tamponit koral.  Nëse punimet e ndërtimit, të tilla si gërmimi i kanaleve të ndërtimit çojnë në një rritje të turbullirës së ujit, do të vendoset një perde mbrojtëse e vazhdueshme dhe e mbyllur për të parandaluar mbushjen e tokës së patrajtuar në oqean.

Në zonat ku ka shkëmbinj nënujorë koralorë janë krijuar zona pa lundrim dhe pa ankorim për të parandaluar dëmtimin e drejtpërdrejtë të shtratit të detit dhe oqeanit, shtoi ai.

Për të siguruar që cilësia e ujit plotëson kushtet e mbijetesës për koralet, një ekip i palëve të treta për mbrojtjen e mjedisit - i përbërë nga shkencëtarë nga një universitet lokal - është ftuar për të monitoruar përqendrimin e substancave të pezulluara në ujërat e zeza dhe turbullirën në ujërat përreth të zonës së ndërtimit.

Nëse cilësia e ujit tejkalon një nivel të caktuar alarmues, ndërtimi do të ngadalësohet apo edhe do të pezullohet për të marrë plane përmirësuese.

 Ekipi gjithashtu ka reduktuar ose edhe shmangur ndërtimin gjatë kohës së pjelljes së koraleve dhe sezoneve të foleve të breshkave për të mbrojtur kafshët detare.

Ekipi vëzhgon numrin dhe vendndodhjen e zogjve të detit, foleve dhe vezëve përpara se të hapë një kantier të ri ndërtimi dhe i transferon ato në mënyrë të sigurt në përputhje me rrethanat.  Zonat tampon do të vendosen jashtë vendit të ndërtimit nëse ata zogj dhe shtëpitë e tyre nuk mund të transferohen, tha Yang.