Kompania kineze e inteligjencës artificiale vepron me sukses në Arabinë Saudite
2022-12-13 17:35:42

 “Vizionit 2030”, strategjia kombëtare e Arabisë Saudite ka nevojë për të diversifikuar ekonominë e saj. Një kontribut të madh për këtë objektiv po japin kompanitë kineze të inteligjencës artificiale AI, të cilat kanë sjellë praktikat e tyre më të mira në vendin e Lindjes së Mesme.

Foto:Siti i kompanisë Sensetime

Një kompani udhëheqëse e inteligjencës artificiale tha se shpreson të sjellë praktikat më të mira nga Kina në Arabinë Saudite për të ofruar mbështetje teknologjike për transformimin ekonomik të vendit arab sipas “Vizionit Saudit 2030”.

“Ne kemi shumë plane në Arabinë Saudite dhe jemi plot besim (në treg),” tha George Huang, CEO i International Business Group në SenseTime, një kompani e inteligjencës artificiale e themeluar në Hong Kong.

Duke vënë në dukje se teknologjia është një shtyllë e fortë e “Vizionit 2030”, strategjisë kombëtare të Arabisë Saudite për të diversifikuar ekonominë e saj, Huang tha se shumë nga zgjidhjet e AI të SenseTime janë testuar në tregun kinez dhe teknologjia e saj mund të jetë një mundësi për shumë industri në Lindjen e Mesme, veçanërisht  në Arabinë Saudite.

"Unë besoj se ne jemi kompania e parë e inteligjencës artificiale (AI) që kemi marrë fond investimi direkt nga (fondi sovran i pasurisë) PIF për themelimin e një kompanie në Arabinë Saudite. Kjo është një njohje për ne dhe e bën më të rëndësishme që ne të zbatojmë planet tona dhe të sjellim këtu  praktikat më të mira nga Kina”, tha Huang, duke iu referuar Fondit të Investimeve Publike të Arabisë Saudite.

SenseTime ka qane e pranishme në Arabinë Saudite që nga viti 2018, ku ka një sipërmarrje të përbashkët me PIF për të ofruar zgjidhje të AI në një sërë industrish vertikale, duke zhvilluar ekosistemin dhe talentin lokal.

Në shtator, sipërmarrja e përbashkët, SenseTime MEA, krijoi bashkëpunim me Kompaninë Saudite për Inteligjencën Artificiale, sipas së cilës do të marrë 776 milionë rijalë sauditë (206 milionë dollarë amerikanë) nga kjo e fundit dhe do të ndërtojë një laborator lokal të inteligjencës artificiale të nivelit të lartë.

Produkte të kompanisë në ekspozitës së AI-t(Foto:VCG)

Bazuar në përvojën e saj në Kinë për zhvillimin e programeve arsimore të AI për shkollat fillore dhe të mesme, trajnimin profesional dhe profesionistët, SenseTime, në bashkëpunim me Autoritetin Saudit të të Dhënave dhe Inteligjencës Artificiale, prezantoi Programin e Arsimit të AI Saudite.  Programi ofron një kurrikulë gjithëpërfshirëse të AI për mësuesit dhe studentët në të gjithë vendin.

Huang, gjithashtu CEO i përkohshëm i SenseTime MEA, tha se programi ka trajnuar rreth 100 mësues dhe ka përfituar rreth 600 studentë në fazën e parë dhe kompania synon ta sjellë atë në mbi 30,000 studentë dhe të trajnojë rreth 2,000 mësues në total.

Duke jetuar në Arabinë Saudite për katër vjet, Huang tha se ai mund të ndjejë kërkesën urgjente në Arabinë Saudite për të rritur sektorin e saj të teknologjisë dhe për të promovuar digjitalizimin, pasi vendi synon të reduktojë varësinë e tij nga nafta, duke u zhvilluar në një shoqëri të gjallë me një ekonomi të lulëzuar sipas kornizës së “Vizionit 2030”.

Huang tha se një transformim i jashtëzakonshëm ka ndodhur në Arabinë Saudite gjatë viteve të fundit.  Për shembull, gratë tani mund të drejtojnë makinat e tyre dhe të marrin role udhëheqëse në vendin e punës. Për më tepër, "Arabia Saudite është tashmë një shoqëri shumë e gjallë ... duke pasur parasysh popullsinë e saj të re," tha Huang.

Arabia Saudite ka një nga popullsitë më të reja në botë, me mbi 60 për qind të njerëzve të saj të moshës nën 30 vjeç.

Shkalla e depërtimit të internetit në vend arriti në më shumë se 98 për qind në fund të vitit 2021, sipas një raporti të Komisionit të Komunikimit dhe Teknologjisë së Informacionit.

Huang tha se sheh mundësi të mëdha për teknologjinë e AI në fusha të tilla si kultura dhe turizmi, kujdesi shëndetësor dhe qytetet inteligjente. Kina dhe Arabia Saudite nënshkruan një partneritet strategjik për bashkëpunim në fushat e ekonomisë digjitale, njoftoi agjencia shtetërore e shtypit Saudite më 9 dhjetor.

Foto:VCG

Foto:VCG

“Për bashkëpunimin e biznesit ndërmjet kompanive të ndryshme, është e rëndësishme të kemi mirëkuptim dhe respekt të ndërsjellë për kulturën e njëri-tjetrit”, tha Huang.

Duke vënë në dukje se sipërmarrja e përbashkët në Riad mbulon të gjithë rajonin e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut, Huang tha se shpreson që projektet e SenseTime në Arabinë Saudite të mund të zgjerohen më tej në pjesën tjetër të tregut.