Kina po përpiqet të zgjerojë shërbimet e telekomunikacionit
2022-12-09 11:50:09

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina po bën, ndoshta, përpjekjen më të madhe në botë për të reduktuar ndarjen digjitale midis banorëve të zonave rurale dhe atyre urbane, sipas ekspertëve. Operatorët  celularë të vendit dhe ndërtuesit e kullave të komunikacionit po derdhin mijëra burime për të siguruar që më shumë njerëz të kenë akses në komunikimet celulare të shpejta, të përballueshme dhe shërbimet e rrjetit me brez të gjerë.

Masa është pjesë e përpjekjeve më të gjera të Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit dhe Ministrisë së Financave për të promovuar shërbimet gjithëpërfshirëse të komunikacionit.

Që nga fundi i vitit 2015, qeveria qendrore në Kinë, autoritetet lokale dhe operatorët e telekomunikacionit kanë caktuar miliarda dollarë për të kapërcyer barrierat gjeografike për të zgjeruar ndërtimin e rrjetit të telekomit. Kjo u lejon më shumë njerëzve të përfitojnë nga shërbimet e përmirësuara të internetit.

Një fokus është zgjerimi i mbulimit me sinjal në malet Daxing'anling në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme, thanë zyrtarët. Vargmali i famshëm, i vendosur në zonën më veriore të Kinës, njihet si "thesari i natyrës".

Vitin e kaluar, Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit miratoi një plan për të ndërtuar 121 stacione bazë të rrjetit 4G në vargmal dhe pjesa më e madhe e punës së ndërtimit tashmë ka përfunduar.

Pas përfundimit të projektit, mbulimi i rrjetit publik pritet të rritet nga më pak se 10 për qind në rreth 50 për qind në fermat pyjore, pikat piktoreske, kullat e vrojtimit të zjarrit, rrugët e rëndësishme dhe zonat kryesore me rrezik nga zjarri në male.

E Liye, një punëtore e pylltarisë në zonën malore, është një nga banorët vendas që ka përfituar nga shërbimet e zgjeruara të telekomunikacionit.

Nga prilli deri në nëntor, E dhe kolegët e tij shkuan thellë në male për vëzhgime në terren. Duke filluar nga ky vit, për kthimin e të dhënave të mbledhura nga punonjësit e pylltarisë nuk përdoren motoçikletat. Në vend të kësaj, ato transmetohen në kohë reale përmes rrjetit 4G.

Sipas ministrisë, do të bëhet më shumë për të rritur mbulimin dhe mbështetjen për qarqet kryesore rurale, zonat kufitare dhe zonat kryesore të parandalimit të zjarrit në pyje dhe kullota, si dhe fshatra, ferma pyjore, kullota dhe përgjatë rrugëve kryesore të transportit. Në të njëjtën kohë, ndërtimi i rrjeteve 5G në zonat rurale do të rritet gjithashtu nga viti në vit.

Përpjekje të ngjashme po bëhen gjithashtu në provincën Yunnan, duke ndryshuar jetën e njerëzve në zona të largëta. Xiong Yulan, 34 vjeç, tha se i kujtohet nga fëmijëria kur përdoreshin shpërthimet për të thirrur fshatarët për takime.

Në fillim të viteve 1990, baruti ishte mënyra më efikase për të dërguar mesazhe në qytetin e lindjes së Xiong, në qytezën Dulongjiang në qarkun Gongshan, pasi nuk kishte telefona në atë zonë, që është afër lumit Derung.

Në vitin 2019, Xiong dhe banorët e tjerë filluan të shihnin ndryshime në disponueshmërinë e shërbimeve 5G, pasi “China Mobile”, operatori më i madh i rrjetit celular në vend, ngriti një stacion 5G në qytetin e largët.

Xiong tha se ishte e emocionuar kur provoi syzet e realitetit virtual të lidhura me rrjetin 5G. Ajo mund të shihte Kunming, kryeqendrën  provinciale të Yunnan, rreth 900 kilometra larg, në kohë reale.

"Është e mrekullueshme. Ndihem sikur jam atje",- tha ajo. “Dua të shtrij dorën dhe të prek ndërtesat dhe makinat që kalojnë pranë meje”.

Qyteti i Xiong dhe zonat ngjitur janë qendra kryesore për komunitetin e banorëve etnikë Derung. Transformimi, nga mungesa e telefonave në përdorimin e një rrjeti 5G me shpejtësi të lartë, ka ardhur me një ritëm të përshpejtuar pasi operatorët lokalë të telekomunikacionit dhe ndërtuesit e kullave po hedhin burime të tëra për të siguruar që më shumë njerëz të kenë akses në komunikim të shpejtë, të përballueshëm celular dhe shërbime të rrjetit me brez të gjerë.

“China Mobile”, për shembull, tha se investoi më shumë se 160 miliardë juanë (22.3 miliardë dollarë) deri në vitin 2020 për të përmirësuar infrastrukturën e rrjetit në zonat e varfra.

Suksesi i përpjekjeve të tilla nuk ka të bëjë vetëm me paratë, por gjithashtu varet nga punonjësit e vijës së parë në fshatrat e varfër, thanë zyrtarët. Punëtorët e vijës së parë duhet të kapërcejnë barrierat gjeografike për të ndërtuar stacione bazë të telekomunikacionit dhe për t'u mësuar fshatarëve se si të përdorin telefonat.

Dulongjiang, dikur i listuar si një nga rajonet më pak të zhvilluara të vendit, kishte ndryshuar shumë pak deri në themelimin e Kinës së Re në 1949-n, thanë zyrtarët.

Varfëria në rajonin e lumit Derung është pjesërisht rezultat i kompleksitetit gjeografik të zonës. Ai nuk është vetëm malor, por gjithashtu goditet shpesh nga stuhitë e borës në dimër dhe rrëshqitjet e dheut në verë.

Dy dekada më parë duheshin tri ditë për të ecur nga Dulongjiang në qendrën e qarkut Gongshan. Qyteti, ku nuk shkonin telefonatat deri në vitin 2004, ishte zona e fundit e pakicave etnike në Kinë që fitoi akses në shërbimet bazë telefonike.

Në vitin 2014, falë operatorëve, duke përfshirë “China Mobile” dhe “China Unicom”, popullsia Derung më në fund fitoi akses në shërbimet 4G.

Procesi nuk ishte aspak i lehtë, sipas zyrtarëve. Koha më e mirë për ndërtim në Dulongjiang zgjat vetëm dy muaj në vit. Gjithashtu, për shkak të barrierave gjeografike, ishte jashtëzakonisht e vështirë për të transportuar materiale për të ndërtuar stacione bazë, duke i bërë kostot e transportit tepër të larta, sipas Ma Chunhai, një punonjës në degën Gongshan të “China Mobile”.

Ma dhe kolegëve të tij shpesh iu desh të kalonin malin Gongshan për të gjetur vendndodhje të përshtatshme për të ndërtuar stacione bazë, madje edhe në erë të fortë dhe dëborë.

Në qershor 2014, shërbimet 4G më në fund u hapën në Dulongjiang. Tani ai mbështetet nga më shumë se 30 stacione bazë, duke i lejuar banorët të hyjnë në autostradën e informacionit, edhe pse nuk ka autostradë gjeografike që lidh fshatin me botën e jashtme.

Tani, për shkak të përpjekjeve të operatorëve si “China Mobile” dhe “China Telecom” për të zgjeruar infrastrukturën e rrjetit, popullsia Derung ka hyrë në epokën 5G.

"Në të kaluarën ata ishin të izoluar nga bota e jashtme, por sot ne mbajmë ritmin me rajonet e tjera dhe qytetet bregdetare edhe më të zhvilluara për sa i përket teknologjisë 5G",- tha Gao Derong, ish-kreu i  qarkut Gongshan, i cili administron Dulongjiang.

Vetëm 6 për qind e popullsisë së botës jeton në zona pa mbulim të rrjetit celular, sipas “GSMA Mobile Economy Report 2022”, hartuar nga Sistemi Global për Komunikimet Mobile me bazë në Londër. Por një hendek i madh përdorimi mbetet, pasi shumë njerëz që kanë mbulim ende nuk e përdorin internetin. Në vitin 2021, hendeku i përdorimit përfshinte 3.2 miliardë njerëz ose 41 për qind të popullsisë së botës.

Për të ndihmuar në zgjidhjen e problemit, prodhuesi kinez i pajisjeve të telekomunikacionit “Huawei Technologies Co Ltd” po punon ngushtë me organizatat dhe partnerët e industrisë.

“Huawei” tha se produktet e tij të komunikimit të informacionit pritet të sjellin lidhje me 120 milionë njerëz në zona të largëta në mbi 80 vende dhe rajone deri në vitin 2025.

Kjo është pjesë e planit të kompanisë për të nxitur një lidhje më të gjerë në epokën e ekonomisë digjitale dhe për të eksploruar se si të përdoret një lidhje më e mirë për të krijuar vlerë më të madhe biznesi dhe sociale duke promovuar qëndrueshmërinë, tha kompania.

Deri në fund të vitit 2021, sistemet e “RuralStar” të “Huawei”-t kishin ndihmuar në lidhjen e 60 milionë njerëzve në zona të largëta në më shumë se 70 vende dhe rajone, tha kompania.

“Lidhja nuk është vetëm gur themeli i ekonomisë digjitale, por një e drejtë themelore për çdo qenie njerëzore”,- tha Liang Hua, president i “Huawei”.

Lidhshmëria pritet të bëhet më shumë se thjesht një mjet për komunikime të përshtatshme. Së bashku me teknologjitë digjitale si “cloud” dhe inteligjenca artificiale, lidhja do të ndihmojë në sjelljen e të gjithëve në botën digjitale dhe do të nxisë përparimin social, tha Liang.