Samiti BE-Ballkani Perëndimor, agjenda dhe arritjet
2022-12-09 15:30:26

Samiti BE-Ballkani perëndimor (Foto RTSH)

Samiti BE-Ballkani perëndimor (Foto RTSH)

Më 6 dhjetor në Tiranë u mbajt samiti BE-Ballkani Perëndimor, "pjesë e zbatimit të agjendës strategjike 2019-2024 të Këshillit Europian”. "Samiti është një mundësi për të rikonfirmuar rëndësinë e madhe të partneritetit strategjik mes BE-së dhe Ballkanit Perëndimor këtij rajoni me një perspektivë të qartë europiane”, ka theksuar zyra e shtypit e KE-së. Për Grupin Mediatik të Kinës eksperti i  ekonomisë Fatos Çoçoli komenton këtë samit, që për herë të parë u zhvillua në një vend të rajonit të Ballkanit Perëndimor

CMG: Çfarë solli ky samit në Shqipëri?

Fatos Çoçoli: Realisht pritshmëritë ishin të mëdha nga opinioni publik  dhe strukturat drejtuese dhe gjykoj se ishte një ditë e mirë për të gjithë qytetarët e këtij vendi pasi patëm një rritje të imazhit. Në të njëtjën ditë erdhën të gjithë drejtuesit e Europës dhe kjo është diçka shumë e mirë në nivel të imazhit është një prurje e mirë. Fitimet konkrete janë rikonfirmimi i BE-së për të ndihmuar jo vetëm vendin tonë, por të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor në lidhje me krizën dhe gjysmë miliardë euro nuk janë keq për  nivelin e  popullsisë që kemi. Kishte çështje të tjera si marrëveshja e roaming-uut, kemi 1.64 milionë të regjistuara në vendet e BE-së. Këto ishin të mirat e menjëhershme në këtë datë që do të mbetet në histori.

CMG: Sa do të ndikojë Samiti  në rritjen e investimeve të huaja në Shqipëri ?

Fatos Çoçoli: Imazhi i vendit tonë si mikëpritës të 28 vendeve anëtare të BE-së gjykoj se fiton. Kapitalin e kemi nga Italia apo vendet e tjera anëtare të BE-së, në nivel të strukturës bankare, një investiues i huaj sheh kryemiistrin e vendit që vjen dhe jep mesazhe bashkëpunimi. Gjykoj se si dikur kur u bëmë vend anëtar i NATO-s, edhe tani do të kemi rritje të fluksit të investimeev të huaja. Jo vetëm nga këto vende, por kemi dhe ato në nivel global si në rastin e Kinës.

CMG: Një nga çështjet e diskutuara ishte edhe kriza e gazit natyror. Opinioni juaj për këtë

Fatos Çoçoli: Duke parë krizën dhe bllokimin e gzit natyror për vendet e BE-së nga ana e Rusisë, mendoj se ndihma që dha BE gjysmë miliard euro, por sidomos krahas kësaj ndihme kemi edhe plane konkrete se çfarë do të jepet për infrastrukturën e alternizimit të prodhimit të energjisë elektrike nga burime natyrore. Fondet mund të ndihmojnë shumë vendet e  Ballkanit Perëndimor.

Marrëveshja roaming (Foto RTSH)

Marrëveshja roaming (Foto RTSH)

CMG: Bashkimi Europian i ka hapur dyert për emigrantët dhe një nga çështjet e dikutuara në agjendë ishte migracioni. Cilat ishin pikat e këtij diskutimi?

Fatos Çoçoli: Nga shifrat e fundit të Frontex janë 120 mijë emigrnatë të paligjshëm të cilët kanë kaluar në BE. Kjo është një shifër shqetësuese sepse është rritur ndjeshëm. Detyra e vendeve tona është t’i ruajnë kufijtë dhe të kontrollojnë mirë. Gjykoj se diksutimet ishin shumë konkrete për një bashkëpunim midis organeve ligjzbatuese të vendeve.

Fatos Çoçoli (Foto CMG)

Fatos Çoçoli (Foto CMG)

CMG: Në gjykimin tuaj çfarë pritej nga ky samit që nuk u diskutua?

Fatos Çoçoli: Unë si ekonomist do ta shihja në kuadër të angazhimeve të reja, më shumë kishim shifra që ishin diskutuar në programet e mëparshëm. Do të gjykoja që koha ishte e pamjaftueshme për të ardhur me një program të ri, por mendoj se vendi ynë dhe të tjerët duhet të jenë në garë me njëri-tjetrin që të paraqesin projekte të reja duke qenë edhe koha e duhur.