Inflacioni i Eurozonës përfundimisht ndalon së rrituri
2022-12-05 14:51:20


Foto: VCG

Ekonomive në eurozonën 19-anëtarëshe  u është ofruar një lehtësim i shkurtër nga kriza e kostos së jetesës, pasi shifrat e reja treguan se inflacioni është ngadalësuar pas më shumë se një viti rritjesh të vazhdueshme.

Një rënie në çmimet e mëparshme në rritje të energjisë mendohet të ketë qenë një faktor kryesor kontribues në normën, e cila arriti kulmin në 10.6 për qind në tetor dhe u kthye në 10 për qind në nëntor, tha agjencia Eurostat e Bashkimit Evropian.

Edhe pse kjo rënie mund të fshihet në dy muajt e ardhshëm, po rritet optimizmi se perspektiva e inflacionit për vitin e ardhshëm është tashmë më pozitive.

"Rënia e inflacionit HICP (Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit) nga 10.6 përqind në tetor në 10.0 përqind në nëntor ishte rënia e parë që nga qershori 2021 dhe ishte një rënie më e madhe se sa pritej fillimisht," tha Andrew Kenningham, kryeekonomist për Evropën në Capital Economics.

"Ne nuk do të habiteshim nëse do të shihnim një rritje të përsëritjes së normës totale të inflacionit në dhjetor ose janar, duke pasur parasysh luhatshmërinë në shifrat mujore, por ka pak dyshim se ajo do të bjerë me shpejtësi vitin e ardhshëm.", shtoi ai

Norma e eurozonës bazohet në normat mesatare kombëtare në të gjithë bllokun, të cilat mund të ndryshojnë shumë. Shtetet baltike të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë vazhdojnë të përballen me normat e inflacionit mbi 20 për qind, ndërsa Spanja ka shifrën më të ulët me 6.6 për qind, nga 7.3 për qind një muaj më parë.

Normat e presionit

Shifrat e reja kanë rritur spekulimet se si do të përgjigjet Banka Qendrore Evropiane (BQE), me rritjen e katërt të normave të interesit këtë vit që pritet gjerësisht të shpallet më vonë këtë muaj.

"Ne presim të rrisim më tej normat në nivelet e nevojshme për të siguruar që inflacioni të kthehet në objektivin tonë afatmesëm prej 2 për qind në kohën e duhur," tha presidentja e BQE-së, Christine Lagarde.

Gazetari i biznesit i Sky News, Ian King tha se rezultatet e fundit kishin "bindur tregun se BQE nuk do të rrisë normat aq agresive në takimin e saj të ardhshëm të politikës", me një rritje nga 2 në 2.5 për qind që tani duket më e mundshme sesa 2.75 për qind e parashikuar dhe vjen ashtu siç do të ndodhë pas dy rritjeve të njëpasnjëshme prej 0.75 për qind.

Një rënie më e butë se sa pritej në pjesën më të madhe të Evropës ka hequr gjithashtu një pjesë të tendosjes së furnizimeve me energji, duke reduktuar frikën e një krize energjie dimërore, duke shtuar një ndjenjë më pozitive për perspektivat ekonomike të vitit të ri.

Federata gjermane e biznesit BDI tha për Financial Times se gjendja kishte qenë "shumë e zymtë" dhe se do të ndryshonte parashikimin e saj për muajt e ardhshëm.

Lehtësimi i inflacionit vjen pas një grupi të ngjashëm të dhënash nga Shtetet e Bashkuara. Në fillim të këtij muaji, indeksi i çmimeve të konsumit në tetor ra nën pritshmëritë.