Ekspozita e ekonomisë detare thekson tendencat e industrisë
2022-11-29 14:48:35

Duke kërkuar vetëm katër punonjës për të mbarështuar miliona peshq, "Jinghai 001",  një kafaz i madh inteligjent në det të thellë, u bë një  pike e rëndësishme në Ekspozitën e Ekonomisë Detare të Kinës 2022 (CMEE) e cila përfundoi të shtunën në qytetin jugor kinez të Shenzhen.  

I pajisur me monitorim inteligjent, ushqim automatik dhe robotë të aftë për të pastruar rrjetat, kafazi inteligjent 68 metra i gjatë, 68 metra i gjerë dhe 40 metra i lartë shërben si një platformë e zgjuar për mbarështimin e kafshëve ujore në det të thellë dhe ka një  kapacitet vjetor prej 1000 ton.

"Ka 200 sensorë në kafaz. Gjithashtu, sistemi i tij i 'njohjes së fytyrës së peshkut' mund të monitorojë numrin dhe statusin e rritjes së peshkut në kohë reale," tha Pan Xilu, drejtor i strategjisë së Yantai CIMC Raffles Offshore Limited, në ekspozitën tre- ditore.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas Pan, vështirësia më e madhe me akuakulturën qëndron në paparashikueshmërinë dhe pakontrollueshmërinë e saj.  Të dhënat e qëndrueshme ujore të dhëna nga "Jinghai 001", megjithatë, do të jenë të një rëndësie revolucionare.

"Jinghai 001" është një mishërim i zhvillimit me cilësi të lartë të industrisë detare të Kinës.  Në CMEE, shembuj të lulëzimit të ekonomisë detare të Kinës mund të shihen në erë, dritë, hidrogjen, peshkim, turizëm dhe fusha të tjera, duke treguar një tendencë zhvillimi në inovacionin e gjelbër dhe thellimin e bashkëpunimit.

Kjo risi e përshpejtuar e teknologjisë detare do të thotë se struktura e industrisë detare të Kinës po optimizohet më tej.  Në vitin 2021, vlera e shtuar e industrive detare në zhvillim u dyfishua në krahasim me atë në 2015.

"Për shkak të karakteristikave komplekse dhe të ndryshueshme të kushteve natyrore detare, zhvillimi i ekonomisë detare kërkon një nevojë më të madhe për teknologji," tha He Guangshun, drejtor i departamentit të planifikimit strategjik detar dhe ekonomisë në Ministrinë e Burimeve Natyrore.

"Zhvillimi i ardhshëm i industrisë detare do të drejtohet më shumë nga inovacioni," tha ai.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në CMEE, tendencat e gjelbra, me karbon të ulët dhe miqësore me mjedisin u bënë një tjetër pikë kryesore e ekonomisë detare të Kinës.

Në zonën e ekspozitës së China International Marine Containers Co Ltd, zgjidhjet e reja të energjisë si prodhimi i energjisë nga era, prodhimi i energjisë fotovoltaike, prodhimi i energjisë baticore dhe prodhimi i hidrogjenit në det të hapur u provuan tërheqëse.

China State Shipbuilding Co Ltd shfaqi lloje të ndryshme të "anijeve të gjelbra" që përdorin energji elektrike, hibride dhe të pastër, duke ofruar lloje të ndryshme zgjidhjesh transporti që kursejnë energji dhe miqësore me mjedisin.

Më shumë se 1000 ekspozues nga brenda dhe jashtë vendit morën pjesë në ekspozitën e këtij viti, online dhe offline, duke shfaqur teknologjitë, produktet dhe pajisjet e tyre më të fundit.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Zyrtarë qeveritarë, drejtues dhe ekspertë nga mbi 10 vende diskutuan trendin e zhvillimit të industrisë globale detare, kufijtë teknologjikë dhe çështje të tjera të nxehta në fushën detare gjatë kësaj ngjarjeje.

"Kina do të marrë pjesë në qeverisjen detare, do të promovojë fuqishëm bashkëpunimin global në fushat kryesore dhe do të kontribuojë në mënyrë aktive në ndërtimin e një komuniteti detar me një të ardhme të përbashkët," tha ai.