Licenca e rrjetit privat 5G do të përshpejtojë zhvillimin e internetit industrial
2022-11-28 14:25:46

Kina i ka dhënë licencën e parë të rrjetit privat 5G Commercial Aircraft Corp of China, prodhuesi i avionit të parë të pasagjerëve në vend, C919, për lidhjen 5G në impiantet e saj.

Lëvizja është pjesë e nxitjes më të gjerë të Kinës për të zgjeruar aplikimin e 5G plus internetin industrial, një kufi i parë gjerësisht nga vendet në mbarë botën si çelësi për rritjen e aftësive prodhuese.

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, rregullatori kryesor i industrisë së vendit, tha se i ka dhënë COMAC licencën e parë të korporatës së rrjetit privat 5G të Kinës për të përdorur brezat e dedikuar të frekuencave me valë industriale 5925-6125 megahertz dhe 24.750-25.15 gigahertz, të cilat kanë shpejtësi të lartë dhe të ulët.

Ndërsa prodhuesit adresojnë modernizimin, automatizimin dhe digjitalizimin, rrjetet private 5G u mundësojnë kompanive të kontrollojnë burimet dhe të vendosin rrjetet e tyre.  Ata gjithashtu mund të ruajnë në mënyrë të sigurt të dhëna të rëndësishme të ndjeshme në rrjetet e tyre dhe nuk duhet t'ua dërgojnë informacionin operatorëve të telekomit, thuhet në një raport nga prodhuesi suedez i pajisjeve të telekomit Ericsson.

MIIT njoftoi lëvizjen në Konferencën 2022 të Kinës 5G plus Industriale të Internetit, e cila u mbajt nga e shtuna deri të hënën në Wuhan, të provincës Hubei.

Zhang Yunming, zëvendësministër i MIIT, tha se interneti industrial është një infrastrukturë kyçe dhe një ekosistem i ri industrial për integrimin e thellë të teknologjisë së komunikimit të informacionit të gjeneratës së re dhe ekonomisë industriale.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Zhvillimi inovativ i internetit 5G plus industrial i nxit ndërmarrjet të përmirësojnë cilësinë, të ulin kostot, të rrisin efikasitetin dhe të promovojnë zhvillimin e gjelbër dhe të sigurt.  Ai gjithashtu hap një rrugë të re për përmirësimin e teknologjive tradicionale industriale dhe përshpejton zbatimin dhe popullarizimin e metodave të reja të prodhimit, tha Zhang.

"Do të bëhen më shumë përpjekje për të vendosur standarde për fabrikat e lidhura plotësisht me 5G sipas industrisë."

Vlera e shtuar e prodhimit të internetit industrial pritet të arrijë në 4.45 trilion juanë (617 miliardë dollarë) këtë vit, duke përbërë 3.64 për qind të PBB-së dhe nga 4.10 trilion juanë në 2021, thuhet në raportin e fundit nga Akademia Kineze e Internetit Industrial.

Interneti industrial do të ndihmojë në promovimin e përmirësimit të strukturës së punësimit të Kinës dhe stabilizimin e punësimit, duke ndihmuar në krijimin e më shumë se 1 milion vendeve të reja të punës këtë vit, thuhet në raport.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Aktualisht, të gjitha ekonomitë kryesore po i japin përparësi zhvillimit të prodhimit dhe kanë ndërmarrë një sërë masash strategjike për të përmirësuar prodhimin për ta bërë atë më të orientuar nga epoka digjitale, të lidhur me internetin dhe më inteligjent, thanë ekspertët.

Lu Chuncong, kreu i Akademisë Kineze të Internetit Industrial, tha se puna ekipore në sektorë të ndryshëm është kritike për të shpejtuar zhvillimin e internetit industrial.  Ndërmarrjet industriale, ndërmarrjet e telekomit, ndërmarrjet softuerike dhe ndërmarrjet e kontrollit industrial duhet të bashkëpunojnë thellë për të forcuar kërkimin e teknologjive bazë.